Η Χαλκιδική, ετοιμάζεται για την επερχόμενη τουριστική περίοδο

Μπορεί ο τουρισμός να περνάει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ωστόσο ο δήμος Αριστοτέλη στην ανατολική Χαλκιδική δεν το «βάζει κάτω», σχεδιάζει τα βήματα για την επόμενη μέρα και ήδη έχει ετοιμάσει έναν ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό οδηγό για δεκατρείς ιστορικές περιπατητικές και ποδηλατικές περιηγήσεις.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, «αναδεικνύεται η ιστορία του τόπου με εργαλείο τον εναλλακτικό τουρισμό, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσουμε».

«Αυτή τη στιγμή, το κύριο μέλημα όλων μας είναι η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τον κίνδυνο της πανδημίας. Όμως οφείλουμε παράλληλα, να ετοιμαζόμαστε και για την επόμενη μέρα. Ήδη προωθούμε μέτρα στήριξης της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και από τον Δήμο, με απαλλαγές τελών, παρατάσεις προθεσμιών, κ.α. 
Και επειδή, παρά τη ζοφερή πραγματικότητα, πρέπει να αγωνιζόμαστε και για το αύριο που θα έρθει, συνεχίζουμε το έργο που ξεκινήσαμε για την τουριστική ανάπτυξη αναδιαμορφώντας το αρχικό μας σχέδιο. Μεταθέτουμε σε άλλες ημερομηνίες προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις και κυρίως δίνοντας έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό που καλύπτει όλους τους μήνες του χρόνου και δεν περιορίζεται σε μία σεζόν, κάτι που στην παρούσα κρίση, είναι ακόμη πιο πολύτιμο», σημείωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη. 
Ο κ.Βαλιάνος ενημέρωσε νωρίτερα μέσω τηλεδιάσκεψης τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη και όπως, είπε, με το πέρας της κρίσης ο ΕΟΤ μαζί με το δήμο Αριστοτέλη θα συμπράξουν σε πολλές δράσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν από κοινού και στο εξωτερικό.

Στον ηλεκτρονικό οδηγό που κυκλοφόρησε έγινε χαρτογράφηση και παρουσίαση δεκατριών περιπατητικών και φυσιολατρικών διαδρομών, καθεμιά συνδεδεμένη με ιστορικά δεδομένα και σπουδαίες προσωπικότητες της ελληνικής αρχαιότητας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκδοση είναι στην αγγλική γλώσσα και φέρει τον τίτλο «Trekking: Life is an adventure» κι αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις αποστάσεις, τα υψόμετρα, τις διαδρομές κτλ, συνοδευόμενα από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό.

Το δίκτυο περιπατητικών και ποδηλατικών περιηγήσεων του Δήμου Αριστοτέλη έχει συνολικό μήκος 141,5 χιλ. Μέσα από αυτό, αναδεικνύονται συγχρόνως κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι όπως τα Αρχαία Στάγειρα, το Θεοφύλακτο Κάστρο Νέπωσι, τα Σιδηροκαύσια, η Αρχαία Άκανθος, η Διώρυγα του Ξέρξη, το Ιερό της Αρχαίας Ουρανούπολης, η Μονή Ζυγού και οτιδήποτε σχετίζεται και γειτνιάζει με την Αθωνική Πολιτεία. Ακόμη, συνδέεται με προσωπικότητες, όπως ο Αριστοτέλης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αλέξης Ζορμπάς, ο Ξέρξης και ο Απόστολος Παύλος.

Έχοντας πρόσφατα πιστοποιηθεί ως ο πρώτος bike friendly δήμος της χώρας, ο δήμος Αριστοτέλη, συνεχίζει να επενδύει στον εναλλακτικό τουρισμό, επισημαίνει ο κ. Βαλιάνος. Προετοιμάζοντας «την επόμενη μέρα» στοχεύει στην πρώτη πιστοποίηση περιπατητικής διαδρομής από την Deutscher Wanderverband Service GmbH. Έχοντας ως κορυφαίο τον Αριστοτελικό Περίπατο, προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του έτους να πάρει θέση στον παγκόσμιο χάρτη πιστοποιημένων μονοπατιών, προκειμένου να «ανοίξει το δρόμο» της σταδιακής πιστοποίησης ολόκληρου του δικτύου που χρόνο με το χρόνο θα εμπλουτίζεται.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νεότερη Παλαιότερη