Ευρωπαϊκή Ένωση ή βορειοΓερμανικός άξονας;

STATUS QUO ή Entente; 
Ε.Ε. Κοινωνικό φαινόμενο ή ΟΧΙ;

Μιλώντας πάντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πολιτική συχνά γεννιούνται ερωτήματα και διλήμματά που η απάντηση τους είναι σχεδόν αδύνατη ή πολλές φορές μένουν αναπάντητα διογκώνοντας το πρόβλημα. Η ορθότερη λύση αυτών των προβληματισμών βρίσκεται στη βάση τους - την πηγή τους. Και η πηγή των προβλημάτων βρίσκεται στην ιστορική αναδρομή της ενώσεως, στο μεσοδιάστημα μεταξύ Α και Β παγκοσμίου πολέμου και ένθεν. Με την δημιουργία της ΕΕ αναφορικά όλα τα κράτη, έπρεπε να συνεισφέρουν για την γερή θεμελίωση της, όχι απαραίτητα οικονομικά.

Η συνεισφορά της Ελλάδας συγκεκριμένα ήταν και είναι η πιο κομβική, διότι προσέφερέ τον πολύτιμο γεωστρατηγικό της Χώρο. Εκείνη λοιπόν η περίοδος έκρινε και διαμόρφωσε την νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία τα πολιτικά της συστήματα και την χάραξη και εξέλιξη της Ευρωπαϊκής οικονομικής πορείας μέχρι σήμερα (Η ανάλυση είναι μεγάλη). Μετά λοιπόν από 10 χρόνια οικονομικής ύφεσης γεννιούνται τέτοιου είδους ερωτήματα και διλλήματα. Εν όψη λοιπόν των εξελίξεων που θα κρίνουν το μέλλον της Ενώσεως με πρόσχημα τον ιό covid 19 περιμένουμε αγωνιωδώς το επόμενο Εurogroup.

Τελικά η Ιστορία δικαιώνεται και κάποια πράγματα δυστυχώς επαληθεύονται. Είναι άραγε η προεκτεινόμενή διεθνής κρίση από τον πανδημικό ιό η αιτία ρήξης του ευρωπαϊκού βορρά με του νότου ή απλώς το πρόσχημα; Η υγειονομική βόμβα είναι γεγονός, απειλώντας με τεράστιο ποσοστό θνησιμότητας τον παγκόσμιο πληθυσμό, ιδιαίτερα την τρίτη ηλικία και εξαφάνιση του Παγκοσμίου ΑΕΠ τουλάχιστον για το 2020 με απρόβλεπτα απόνερα. Σχέδιο Μάρσαλ στο τραπέζι από τη μια κάτι γνώριμο όχι πολύ μακριά από το σήμερα (Ιστορικά) και από την άλλη μνημονιακή υποθήκη όλου του Ε. Νότου.

Δίλημμά λοιπόν STATUS QUO ή Entente. Ένα ακόμα αναπάντητο ερώτημα κοντά 100 χρόνια τώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόβλημα για τον σοσιαλισμό η όχι; Αυτους τους γρίφους καλούνται να λύσουν οι ηγέτες της Ευρώπης και από αυτό θα κριθεί η διαφύλαξη της κοινής αλλά και τμηματικά ευρωπαϊκής δημοκρατίας αλλα και το μέλλον της ενώσεως και κατ επέκταση όλου το δυτικού συγχρόνου κόσμου. Ο δρόμος είναι ανηφορικός....!

Νεότερη Παλαιότερη