“Την πήγα στο νοσοκομείο και με κόλλησε κορωναϊό”

Ο οδηγός ταξί παρέλαβε την γυναίκα στα τέλη Φεβρουαρίου και ξεκίνησε με προορισμό το νοσοκομείο. Κόλλησαν όμως στην κίνηση κάτι που δεν είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Μπανγκόκ. Για να περάσει η ώρα η Κινέζα επιβάτης έβγαλε το κινητό της και άρχισε να ψάχνει τουριστικά αξιοθέατα που θα ήθελε να επισκεφτεί. Έπειτα φτερνίστηκε και τα σωματίδια έλουσαν το πρόσωπο του Ταϊλανδού οδηγού.

“Σκέφτηκα, είναι όμορφη αλλά δεν έχει τρόπους” λέει στoυς New York Times ο Thongsuk Thongrat. Μία εβδομάδα αργότερα, ο 50χρονος οδηγός έκανε το τεστ για τον κορωνοϊό που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται και στον υπόλοιπο πλανήτη μετά την Κίνα -μέχρι εκείνη την ώρα η Ταυλάνδη είχε ήδη 41 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Το τεστ ήταν θετικό κι αυτό δείχνει το τεράστιο ρίσκο που παίρνουν οι οδηγοί ταξί στον καιρό της πανδημίας. Στην Ταϊβάν ένας οδηγός ταξί, που μετέφερε συχνά επιβάτες από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, πέθανε από κορωνοϊό. Μια Γιαπωνέζα οδηγός ταξί έκανε τεστ -και βγήκε θετικό- επειδή υποπτεύθηκε ότι είχε έρθει σε επαφή με επιβάτες του Diamond Princess. Η πεθερά ενός Ιάπωνα οδηγού ταξί πέθανε από τον κορωνοϊό, ήταν ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε στη χώρα.

Ο Thongsuk ανάρρωσε πλήρως μετά από 14 μέρες σε μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο της Μπανγκόκ. Μόλις έγινε καλά επέστρεψε στη δουλειά του γα να διαπιστώσει ότι πλέον δεν είχε. Το 60% των πελατών του ήταν ΚΙνέζοι που σταμάτησαν να πηγαινοέρχοντα λόγω της γενικής καραντίνας στην Κίνα

“Οι περισσότεροι Κινέζοι που πήρα με το ταξί μου ήταν καλοί. Μου λείπουν” λέει στους New York Times. Στις καλές μέρες έβγαζε περίπου 30 δολάρια τη μέρα. Στις αρχές Μάρτη ένιωθε τυχερός αν μπορούσε να επιστρέψει στο σπίτι με 10 δολάρια. Η Μπανγκόκ στηριζόταν οικονομικά στους τουρίστες της και τώρα όλα τα σημεία ενδιαφέροντος έχουν ερημώσει.

Ο Thongsuk μεγάλωσε στο βορειοδυτικό τμήμα της Ταϊλάνδης. Ήταν αγρότης μέχρι που η ξηρασία κατέστρεψε τα κτήματά του και επέστρεψε στην Μπανγκόκ όπου μετέφερε ξένους για λίγα χρήματα στα παλάτια, τους ναούς και στα μπαράκια της πόλης. Αργότερα έγινε οδηγός σε φορτηγό καυσίμων που του έδινε λιγότερα χρήματα αλλά είχε ένα πιο σταθερό εισόδημα.

Πριν από περίπου πέντε μήνες, με τον τουρισμό να ανθίζει, αποφάσισε να επιστρέψει στο ταξί και να μοιραστεί ένα κιτρινοπράσινο όχημα με ένα φίλο.

“Πρέπει να είναι κακό κάρμα το ότι αρρώστησε τόσο σύντομα από τη στιγμή που άρχισα να οδηγώ ξανά” αναφέρει. Ο ίδιος είναι βουδιστής, όπως και οι περισσότεροι Ταϊλανδοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών τους προέρχεται από την Κίνα. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Κινέζοι επισκέφτηκαν την Ταϊλάνδη ένα μήνα πριν “χτυπήσει” η πανδημία.

“Δεν σκέφτηκα να προστατεύσω τον εαυτό μου όταν παραλάμβανα τουρίστες γιατί πίστευα ότι η κυβέρνηση τους είχε εξετάσει πριν μπουν στη χώρα” αναφέρει.

Από τη στιγμή που αρρώστησε φρόντισε να φοράει μάσκα χωρίς να ξέρει αν έχει μολυνθεί από τον ιό. Επίσης, επειδή στην κουλτούρα τους το φαγητό μοιράζεται στο τραπέζι με το χέρι εκείνος έτρωγε τα γεύματά του ξεχωριστά για να μην κολλήσει την οικογένειά του θεωρώντας ότι έχει την εποχική γρίπη.

Κανένας από τους δικούς του δεν κόλλησε τον ιό από εκείνον. Ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης, Anutin Charnvirakul, που τον επισκέφτηκε δύο φορές στο νοσοκομείο του έδωσε συγχαρητήρια για τους κανόνες υγιεινής που ακολουθεί.
Νεότερη Παλαιότερη