‘’Στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου τώρα’’

Απ. Πάνας στη Βουλή: ‘’Στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου τώρα’’
Στην αρμόδια Επιτροπή όπου εισήχθη το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη», τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας.
Ο κος Πάνας, με αφορμή την κατάθεση νομοσχεδίου που αντικείμενο έχει την τουριστική ανάπτυξη, σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο που βιώνει ο τουρισμός, ανέλυσε τον τεράστιο ρόλο του ως στυλοβάτη της οικονομίας αλλά και των θέσεων εργασίας. Σε συνέχεια μάλιστα του υπομνήματος που κατέθεσε προ ολίγων ημερών προς τον Υπουργό Τουρισμού, με προτάσεις για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα προσαρμοσμένες στην περιοχή της Χαλκιδικής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ο Βουλευτής Χαλκιδικής επεσήμανε για ακόμα μία φορά την ανάγκη ύπαρξης ενός ξεχωριστού σχεδίου στήριξης του τουρισμού με προοπτική και για την επόμενη μέρα.

Τέλος, ο κος Πάνας αναφέρθηκε στα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα κληθούν εφεξής να λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρής δυναμικότητας καταλύματα και πρέπει να στηριχθούν ενώ παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο .

Αναλυτικά η Τοποθέτηση του κ. Πάνα είχε ως εξής:
Τοποθέτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»
«Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού έρχεται σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη για τη φετινή πορεία του τουριστικού τομέα στη χώρα μας.
Δε μπορεί κανείς να μη δει το εν λόγω νομοσχέδιο υπό το πρίσμα της τρέχουσας συγκυρίας
και να μην τονίσει την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την τόνωση του συνόλου του τουριστικού κλάδου τώρα, τους καλοκαιρινούς μήνες που έπονται, αλλά και την επόμενη μέρα.
Στόχος όλων άλλωστε πρέπει να είναι ο τουρισμός της χώρας να επιστρέψει δυναμικά το 2021 ερχόμενος και πάλι στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός τουρισμός, ιδίως αν το δούμε από την αισιόδοξη πλευρά του, πάντα βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει και να αναβιώνει.
Θα γίνει το ίδιο όμως και μετά από το ισχυρό σοκ που προκαλούν οι νέες υγειονομικές προδιαγραφές μετακινήσεων και διαμονής των τουριστών διεθνώς, με τη μισή τουριστική σεζόν να έχει ήδη χαθεί;
Φυσικά το πρόβλημα δεν το χαρακτηρίζει η ελληνική αποκλειστικότητα, αντιθέτως μάλιστα η Ελλάδα θεωρείται από πολλούς ασφαλής υγειονομικά τουριστικός προορισμός αφού κατόρθωσε να περιορίσει τα κρούσματα του ιού σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Πώς θα κεφαλαιοποιηθεί όμως η κατά τα άλλα θετική αυτή εικόνα της χώρας;
Ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων, εισφέροντας εξαιρετικά υψηλό ποσοστό στο ελληνικό ΑΕΠ.
Είναι εκείνος ο κλάδος που κράτησε την οικονομία όρθια κατά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης.
Εξ’ ου και η ανησυχία όλων αυτή τη στιγμή για το ποια θα είναι τα αντανακλαστικά του ελληνικού τουρισμού σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμιας κλίμακας κρίση.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί για τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων φαίνονται ιδιαίτερα λεπτομερή αλλά στην πραγματικότητα είναι δύσκολα να εφαρμοστούν.
Οι αρνητικές επεκτάσεις στις κοινωνικές επαφές, στα προσωπικά δεδομένα και στην περαιτέρω οικονομική ζημία των επιχειρηματιών, είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν.
Η αναγκαστική λειτουργία ένα μέρος των μεγάλων ξενοδοχείων, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Επίσης είναι γνωστό άλλωστε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων είναι μικρής δυναμικότητας καταλύματα που ήδη έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο οικονομικό πλήγμα.
Περιμένουμε λοιπόν ότι αυτός ο πιο δραματικά ζημιωθείς κλάδος της οικονομίας να δεχθεί από την Κυβέρνηση τη στήριξη που πρέπει.
Δεν αναφερόμαστε άλλωστε μόνο στους επιχειρηματίες των οποίων οι υποχρεώσεις εξακολουθούν να τρέχουν αλλά και στους χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό που εργάζονται εποχικά περιμένοντας από τους μήνες αυτούς να καλύψουν ένα μέρος των εξόδων και του χειμώνα.

Την κατάσταση αυτή γνωρίζω από πρώτο χέρι καθώς έρχομαι από μια κατεξοχήν τουριστική περιοχή, τη Χαλκιδική.

Αξιολογώντας την κρισιμότητα της κατάστασης, έχω ήδη λάβει την πρωτοβουλία να καταθέσω υπόμνημα εξειδικευμένων προτάσεων για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της λειτουργίας του συνόλου της τουριστικής κίνησης και επιχειρηματικότητας του Νομού, προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Πιστεύω ακράδαντα ότι αν υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός και η αναγκαία προσαρμοστικότητα την οποία όλοι , ο καθένας από το μετερίζι του, καλούμαστε να επιδείξουμε, ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο και σε αυτή την κρίση.

Διέξοδοι που προσφέρει η γεωμορφολογία της χώρας μας και η ποικιλομορφία που τη διακρίνει, μέσω των ειδικών-εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι και ο καταδυτικός - αντικείμενο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, μπορούν τώρα να αποβούν πιο χρήσιμες από ποτέ.
Αυτές οι εξειδικευμένες τουριστικές δραστηριότητες παραδοσιακά έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν όχι μαζικό τουρισμό αλλά αντίθετα επιλεκτικό τουριστικό κοινό συνήθως υψηλού οικονομικού επιπέδου.
Κίνητρα όμως μπορούν και πρέπει να δοθούν και στον εσωτερικό τουρισμό φέτος.
Οι Έλληνες άλλωστε είναι οι ‘’καλύτεροι τουρίστες’’.
Τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού πρέπει φέτος να ολοκληρωθούν νωρίς και να διευρύνουν τη λίστα των δικαιούχων.

Ειδικότερα για περιοχές όπως η Χαλκιδική, έχω ζητήσει ενέργειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Η στόχευση επίσης σε τουριστικές αγορές χωρών, όπου η μετακίνηση των επισκεπτών θα είναι ευκολότερη οδικώς όπως τα Βαλκάνια, αφού οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως θα περάσουν σημαντική κρίση, όπως άλλωστε και η κρουαζιέρα, θεωρείται μια καλή εναλλακτική που μπορεί να εφαρμοστεί και από άλλες περιοχές της χώρας που γεωγραφικά έχουν αυτή την προσβασιμότητα.
Υπάρχουν βιώσιμες προτάσεις για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος σίγουρα θα επανακάμψει, το θέμα είναι πόσο γρήγορα.
Και επειδή ακριβώς από την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανάκαμψη του τουρισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, πρέπει, κύριε Υπουργέ, να κινηθείτε γρήγορα και αποτελεσματικά!»
Νεότερη Παλαιότερη