Κόρη δισεκατομμυριούχου, μαστροπός παιδεραστή

Η ταραχώδης ζωή της μικρότερης κόρης του Βρετανού μεγιστάνα των εκδόσεων Ρούπερτ Μάξουελ που ήταν το δεξί χέρι του παιδόφιλου Τζέφρι Επστάιν και προσήλκυε ανήλικα κορίτσια για το κύκλωμά του

Η άφιξη της Γκισλέιν Μάξγουελ στη ζωή πραγματοποιήθηκε υπό το φως ευνοϊκών άστρων. Ετσι τουλάχιστον φαινόταν. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1961 στη Γαλλία, το μικρότερο από τα επτάπαιδιά του Βρετανού μεγιστάνα των εκδόσεων Ρόμπερτ Μάξγουελ. Μεγάλωσε σε έναν μεσαιωνικό πύργο 56 δωματίων, ενώ το πολυμελές υπηρετικό προσωπικό ήταν υπ’ ατμών για να ικανοποιεί κάθε της ανάγκη. Ο Ρόμπερτ δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τον Τζόζεφ Πάτρικ Κένεντι, πατριάρχη της δυναστείας Κένεντι.

Συχνά εξέφραζε την επιθυμία του να πετύχει κάτι αντίστοιχο, εμφυσώντας στους απογόνους του τις «αρετές» του ανταγωνισμού, των χρημάτων και της νίκης, όπως τις αποκαλούσε, ώστε στο
μέλλον να κυριαρχήσουν στη διεθνή σκηνή. Οποιο κι αν ήταν κόστος…

Η Γκισλέιν ήταν το αγαπημένο από τα παιδιά του και δεν προσπαθούσε καν να κρύψει την προκλητική αυτή διάκριση. Λέγεται ότι η παθολογική αδυναμία του προς αυτή ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν 2 ετών και ο 15χρονος αδελφός της και εν δυνάμει διάδοχος του πατέρα της έχασε τη ζωή του σε ένα φριχτό αυτοκινητικό δυστύχημα. Εκτοτε, την ξεχώρισε.


Φρόντισε μάλιστα να ονομάσει το πολυτελές γιοτ του με το όνομά της. Με τη σειρά της και αυτή προσπαθούσε σε κάθε ευκαιρία να ικανοποιεί τον κατά τ’ άλλα απόμακρο και αυστηρό πατέρα της επιζητώντας την αποδοχή του. Η καθημερινή ενασχόληση του πολυάσχολου Μάξγουελ με τα επτά παιδιά του περιελάμβανε τεστ Ιστορίας και γεωπολιτικής κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Σε περίπτωση που κάποιο από αυτά δεν γνώριζε την απάντηση, κατέληγε με κλάματα στο δωμάτιό του. Οχι, όμως, η Γκισλέιν. Ηταν πάντα άριστη. Φοίτησε στο Marlborough College, ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας, και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Οι ακαδημαϊκές περγαμηνές της, όμως, δεν ήταν το σημαντικότερο επίτευγμά της. Είχε κληρονομήσει το ταλέντο του πατέρα της να καλλιεργεί διασυνδέσεις και να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Σε πολύ νεαρή ακόμα ηλικία όχι μονάχα αξιοποίησε το δίκτυο του πατέρα της, ο οποίος ήταν κοινό μυστικό ότι ήταν και κατάσκοπος, αλλά και το διεύρυνε.

Έκανε την «δίαιτα των ναζί προς τους εβραίους»
Πνευματώδης, γοητευτική, σαγηνευτική με τους άνδρες και ιδιαίτερα έξυπνη, φρόντιζε επιμελώς την εμφάνισή της. Επισκεπτόταν κάθε μήνα τις ακριβότερες μπουτίκ του Λονδίνου και δαπανούσε δυσθεώρητα ποσά για την ένδυσή της. Παρά την εβραϊκή καταγωγή της συνήθιζε να λέει ότι διατηρεί το καλλίγραμμο σώμα της με τη δίαιτα «των ναζί προς τους εβραίους. Απλά δεν τρώω τίποτα». Οπως ήταν αναμενόμενο, επιλέχθηκε από τον πατέρα της ως το μέλος της οικογένειας που θα προετοίμαζε την κάθοδό του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είχε μόλις αποκτήσει τη «New York Daily News» και ονειρευόταν να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και σε άλλους τομείς στις ΗΠΑ.

Ετσι το 1991, η μικρότερη κόρη λειτουργούσε αντ’ αυτού, προετοιμάζοντας το νέο επιχειρηματικό οικογενειακό εγχείρημα που είχε ως στόχο να διευρύνει τον πλούτο, αλλά και το κύρος της οικογένειας. Διακοσμούσε τα νέα γραφεία της εφημερίδας και έκανε τις απαραίτητες γνωριμίες αναμένοντας την άφιξη της υπόλοιπης οικογένειας. Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν όπως τα είχε οραματιστεί ο Μάξγουελ, ο οποίος έχασε τη ζωή του υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, όταν πνίγηκε πέφτοντας από το σκάφος του. Υιοθετήθηκε ευρέως το σενάριο της αυτοκτονίας, καθώς αμέσως μετά τον θάνατό του αποκαλύφθηκε ότι οι επιχειρήσεις του ήταν υπερχρεωμένες και στο χείλος της καταστροφής, ενώ εκείνος είχε υπεξαιρέσει 600 εκατ. δολάρια από τα συνταξιοδοτικά ταμεία των υπαλλήλων του για να διατηρήσει τις δραστηριότητές του. Ο διασυρμός ήταν θέμα ημερών και το γνώριζε. Κατά τη διάρκεια του πένθους της, η Γκισλέιν βίωσε την ντροπή και τον κοινωνικό αποκλεισμό που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στη βρετανική αριστοκρατική κοινωνία. Η αλλοτινή «πριγκίπισσα» του Λονδίνου αναγκαζόταν να κυκλοφορεί με ξανθιά περούκα. Λίγους μήνες αργότερα αποφάσισε να κάνει μια νέα αρχή εκπληρώνοντας το όνειρο του πατέρα της. Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, αφιερώθηκε σε μια υπερδραστήρια κοσμική ζωή, η οποία της εξασφάλισε το προσωνύμιο «Goodtimes Ghislaine».

Ο θάνατος του πατέρα της
Πίσω, όμως, από την επιφανειακή εξωστρέφεια και τη μόνιμη πρόσχαρη συμπεριφορά της υπήρχε ένα δυσθεώρητο κενό. Δεν μπορούσε να ξεπεράσει την απώλεια του πατέρα της. Επιπλέον, η οικογενειακή περιουσία εξανεμίστηκε και μετά βίας μπορούσε να διατηρήσει το στυλ ζωής με το οποίο είχε μεγαλώσει. Φίλοι και γνωστοί την είχαν προσλάβει ως μεσίτρια, κάτι που η ίδια θεωρούσε ύψιστη ταπείνωση. Την περίοδο εκείνη, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, γνώρισε τον Τζέφρι Επστάιν σε ένα κοσμικό πάρτυ στο Μανχάταν. Στο πρόσωπό του εντόπισε πολλά στοιχεία του πατέρα της και εκείνος μετατράπηκε σε οικογένεια, σύντροφο, φίλο και χρηματοδότη της. Της υποσχέθηκε ότι δεν θα επέτρεπε εφεξής να της λείψει τίποτα. Οι δυο τους έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή ζευγάρια της Νέας Υόρκης. Ο Τζέφρι είχε τα χρήματα και η Γκισλέιν την αριστοκρατική καταγωγή και τις γνωριμίες. Εκείνη ήταν που του γνώρισε τον πρίγκιπα Αντριου στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Μέχρι το 2000 το ζευγάρι φιγουράριζε στη λίστα προσκεκλημένων των πάρτυ που διοργάνωνε ο πρίγκιπας στο κτήμα της μητέρας του στο Sandringham House. Σύχναζαν στα καλύτερα μαγαζιά, ταξίδευαν και συναναστρέφονταν την ελίτ της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Ολοι πίστευαν ότι ο γάμος και ο ερχομός ενός παιδιού, επιθυμία που δεν έκρυβε η Μάξγουελ, ήταν απλώς ζήτημα χρόνου.

Στο σημείο αυτό, η σχέση τους άρχισε να θολώνει. Ο επίσημος δεσμός τους διακόπηκε, αλλά παρέμειναν αχώριστοι. Τον συνόδευε παντού, διέμενε στα πολλά πολυτελή σπίτια που διέθετε σε κάθε γωνιά του πλανήτη και περνούσε τα Σαββατοκύριακά της μαζί του στο σπίτι του στην Καραϊβική. Πήρε, μάλιστα, και άδεια πιλότου, καθώς ο Επστάιν της έκανε δώρο ένα ελικόπτερο για να μετακινείται «πιο άνετα». Σε ένα άκρως κολακευτικό αφιέρωμα που έκανε στον επιχειρηματία το περιοδικό «Vanity Fair» εκείνος τη χαρακτήρισε «η καλύτερή μου φίλη σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το κύκλωμα μαστροπείας
Ηταν τότε που τα θύματα του Επστάιν υποστηρίζουν ότι η Μάξγουελ ήδη λειτουργούσε ως το δεξί του χέρι στο κύκλωμα μαστροπείας. Ηταν ο άνθρωπος που προσέλκυε για λογαριασμό του ανήλικα κορίτσια με το πρόσχημα του μασάζ επί πληρωμή. Σε μια περίπτωση είχε μυήσει ένα κορίτσι στον διεστραμμένο κόσμο τους λέγοντάς του ότι θα γίνει η γραμματέας ενός εκατομμυριούχου και θα γυρίσει όλο τον κόσμο συναντώντας διασημότητες. Μάλιστα συμμετείχε και η ίδια στη σεξουαλική κακοποίηση πολλών κοριτσιών.

Είχε ζητήσει, δε, από μια 17χρονη μαθήτρια να μείνει έγκυος από τον Επστάιν. «Θέλουμε να κάνουμε ένα παιδί. Εσύ θα το κυοφορήσεις, αλλά θα είναι δικό μας και όχι δικό σου», φέρεται να της είχε πει. Οταν ο Επστάιν συνελήφθη αρχικά το 2008, φρόντισε να την απαλλάξει από κάθε κατηγορία. Οσο εκείνος βρισκόταν για λίγους μήνες στη φυλακή, δεν τον επισκέφτηκε ούτε μία φορά. Συνέχισε την κοινωνική της ζωή, επιχειρώντας μια επανεκκίνηση. Ιδρυσε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για το περιβάλλον και τη διάσωση των ωκεανών. Πραγματοποίησε, μάλιστα, αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις και συμμετείχε ακόμη και σε σχετικό πάνελ στα Ηνωμένα Εθνη.

Στα τέλη του 2015 αναγκάστηκε να απομονωθεί, καθώς όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του Επστάιν και την εμπλοκή της σε αυτό αποκαλύπτονταν. Το 2016 πούλησε το σπίτι που της είχε αγοράσει ο Επστάιν στο Μανχάταν, ακριβώς δίπλα από το δικό του, αντί 20 εκατ. Δολαρίων. Αν και φήμες την ήθελαν να κρυβόταν στο Παρίσι, στη Βραζιλία, ακόμα και στη Χιλή, εν τέλει συνελήφθη στη Μασαχουσέτη. Εκεί είχε αγοράσει με μετρητά μια πολυτελή έπαυλη, χτισμένη σε τεράστια και απομονωμένη έκταση.

Ταξίδια στο εξωτερικό
Τα ταξιδιωτικά αρχεία δείχνουν ότι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποίησε δεκάδες ταξίδια στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε 15 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και το Κατάρ. Οι Αρχές υποστήριξαν ότι ζούσε ως φυγάς προσπαθώντας να αποφύγει τη σύλληψή της. Το βρετανικό ταμπλόιντ «The Sun» μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι προσφέρει ανταμοιβή 10.000 λιρών για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η Μάξγουελ. Μετακόμιζε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και άλλαζε μία φορά τον μήνα τον αριθμό του τηλεφώνου της. Χρησιμοποιούσε το όνομα «G Max», ενώ έδινε πλαστή διεύθυνση email όταν χρησιμοποιούσε το Διαδίκτυο.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι ανακαλύφθηκαν «περισσότεροι από 15 διαφορετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί που συνδέονταν μαζί της από το 2016 έως σήμερα». Σε κάθε έναν από αυτούς υπήρχαν από εκατοντάδες χιλιάδες έως και 2 εκατ. δολάρια. Με τη σύλληψή της αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας και νέα δεδομένα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να εμπλέξει πολλά ακόμα ηχηρά ονόματα που επωφελούνταν από το δίκτυο που είχαν στήσει Επστάιν και Μάξγουελ. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο πρίγκιπας Αντριου, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε σεξουαλική επαφή πολλάκις με κάποια από τα ανήλικα κορίτσια που εκμεταλλευόταν ο πάλαι ποτέ φίλος του. Μια ομολογία από την ίδια θα τον κατέστρεφε. Αν επιβεβαιωθούν οι κατηγορίες, η Γκισλέιν θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της στη φυλακή. Πρόκειται για μια συνταρακτική πτώση αν αναλογιστεί κανείς την ελπιδοφόρα αφετηρία της.
Νεότερη Παλαιότερη