Κορωναϊός : Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, σενάρια για νέα μέτρα


Τα σενάρια για σχολεία και νέα μέτρα

Οι λοιμωξιολόγοι θα “απαντήσουν” στο ερώτημα: πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, αν δηλαδή θα δοθεί μια εβδομάδα παράταση στο πρώτο κουδούνι ή όχι. Συνέντευξη Τύπου από την Κεραμέως σήμερα. Δεν αποκλείονται νέα περιοριστικά μέτρα και επέκταση των όσων ισχύουν σε περιοχές με πολλά κρούσματα.

Το χθεσινό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων αποτελεί ένα ακόμη «καμπανάκι» για κυβέρνηση και ειδικούς και δεν αποκλείεται έτσι η σημερινή καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και τους ειδικούς επί της υγείας να βγάλει ειδήσεις όσον αφορά στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε κάποιες περιοχές ή την επέκταση της εφαρμογής τους σε νέες.

Ούτως ή άλλως, σήμερα (24.08.2020) τυπικά λήγουν π.χ. οι περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή η απαγόρευση διεξαγωγής δημοσίων και κοινωνικών εκδηλώσεων άνω των 50 ατόμων σε Αττική, Πάρο, Αντίπαρο, Μύκονο, Σαντορίνη, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πόρο, Πιερία, Λάρισα, Βόλο, Κέρκυρα, Κρήτη, Κω, Ρόδο, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έτσι, με δεδομένο ότι σε περιοχές όπως η Αττική εντοπίστηκαν χθες περίπου τα μισά από τα ημερήσια νέα κρούσματα, το πλέον πιθανό σενάριο θεωρείται η παράταση ισχύος των περιοριστικών μέτρων.

Είναι δε πολύ πιθανή η εφαρμογή τους και σε άλλες περιοχές, με το σενάριο, ωστόσο, για ένα γενικευμένο lockdown να εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός «κάδρου». Από χθες, άλλωστε, αντίστοιχοι περιορισμοί για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ισχύουν και στη Λέσβο.
Τα σχολεία

Η σημερινή είναι, όμως, μια κρίσιμη μέρα και σε ό,τι αφορά τα σχολεία, καθώς η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως θα δώσει όλες τις απαντήσεις σε συνέντευξη Τύπου (16.00) για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν σενάρια για αναβολή της έναρξης των σχολείων κατά μία εβδομάδα, δηλαδή από 7 στις 14 Σεπτεμβρίου, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Η πληροφορία αυτή, ωστόσο, ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται από το υπουργείο Παιδείας, με τον αρχικό σχεδιασμό για έναρξη στις 7 Σεπτεμβρίου να λέγεται ότι παραμένει πρώτη επιλογή. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις και τις εισηγήσεις των ειδικών. Εάν, δηλαδή, οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν διαφορετικά λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και της πορείας διασποράς του ιού, τότε τα σχολεία ενδέχεται ν’ ανοίξουν αργότερα από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Φαίνεται, επίσης, πως απορρίπτεται η σκέψη που υπήρξε τα σχολεία να μην ανοίξουν μεμονωμένα σε όσες περιοχές είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες το τελευταίο διάστημα. Κατά τα λοιπά, θα ισχύσουν κανόνες που είναι ήδη γνωστοί, όπως τα χωριστά διαλείμματα, η τήρηση αποστάσεων όπου αυτό είναι εφικτό κτλ.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του πρωθυπουργού όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν μάσκες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αρχικά θα δοθούν μέσω των δήμων στους μαθητές δύο μάσκες και στη συνέχεια άλλη μία, ήτοι επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες κι όχι ιατρικές μίας χρήσης. Τα απαραίτητα κονδύλια, μάλιστα, αναμένεται να δοθούν σήμερα στην Κεντρική Ένωση Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη