Πότε ανοίγουν σχολεία, εμπόριο και εστίαση- Τα μέτρα για τις γιορτές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει, από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα, με απαραίτητη προϋπόθεση την καθολική χρήση της μάσκας!
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, συνομιλώντας με γιατρούς και νοσηλευτές στην «πρώτη γραμμή» της μάχης.


Στόχος αποτελεί η αποτύπωση μιας ευρύτερης στρατηγικής εξόδου από το δεύτερο κύμα της πανδημίας (διατηρώντας κάποια από τα περιοριστικά μέτρα μακροπρόθεσμα), πέρα από τις όποιες οικονομικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες κινηθούν εκ νέου, λόγω των γιορτών.

Επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας
Πρώτος σταθμός μετά τη λήξη του lockdown είναι, κατά πληροφορίες, η επανέναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με επικρατέστερο σενάριο την επιστροφή στις τάξεις στις 7 ή 14 Δεκεμβρίου (παρότι υπάρχουν αντιρρήσεις στην Επιτροπή).


Πιθανότατα θα διεξαχθούν στοχευμένοι έλεγχοι πριν το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων για να διαπιστωθεί η επιδημιολογική εικόνα, καθώς τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα και κοινωνικότητα σε σχέση με τα μικρότερα.

Έτσι, τα δημοτικά αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μια εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου. Υπάρχει στο τραπέζι βέβαια ένα σενάριο να συντμηθεί ο χρόνος των διακοπών των Χριστουγέννων. 

Λιανεμπόριο
Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει με τα καταστήματα εποχικών ειδών, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, αλλά σίγουρα όχι στις 7 Δεκεμβρίου. Επίσης, θα είναι διαφορετική η ημερομηνία ανοίγματος των καταστημάτων του λιανεμπορίου και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του «click away», σύμφωνα με το οποίο:


· ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν

· ο καταναλωτής προπληρώνει την παραγγελία

· ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, παραλαμβάνει το προϊόν και αποχωρεί, χωρίς να εισέλθει στο κατάστημα.

«Οποιαδήποτε επανεκκίνηση όμως, θα γίνει κάτω από κανόνες», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Τη Δευτέρα δεν θα ανοίξει καμία δραστηριότητα» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «όλοι θα προλάβουν να προετοιμαστούν».

Εστίαση
Για την εστίαση, δεν υπάρχει ακόμα κάποια απόφαση, αλλά βρίσκονται στο τραπέζι δύο εισηγήσεις. Η μια είναι να μην ανοίξει καθόλου η και η άλλη να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια με αυστηρούς περιορισμούς.

Θα απαγορεύονται οι όρθιοι, οι πελάτες θα χωρίζονται σε τραπέζια των 4 ατόμων και δεν θα υπάρχει συνοδεία μουσικής στο χώρο. Ακόμη πιο αυστηρά θα είναι τα μέτρα για τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, τα οποία δεν θα ανοίξουν καθόλου τις ημέρες των γιορτών, όπως και τα θέατρα, τα σινεμά και οι πολυχώροι πολιτισμού.

Στο ευρύτερο πλέγμα απαγορεύσεων που θα ισχύσουν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται:

· απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό

· απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα

· κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας

· απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων

· κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν

· και ίσως απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέχρι το πρωί της επομένης.

Θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι μετακινήσεις με SMS
Για τα SMS και αν αυτά θα σταματήσουν ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε: «Είναι εκ των προτέρων μια επιλογή περιορισμού, όμως οι περιορισμοί δε θα αρθούν όλοι, σίγουρα θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό της Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα επόμενα στάδια [...] Προφανώς υπάρχει προετοιμασία και πλάνο».

Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έκανε επιπλέον σαφές ότι δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.

«Δεν είναι λογική να τρέξουμε στη γραμμή εκκίνησης και αύριο να βρεθούμε μπροστά σε αύξηση των κρουσμάτων [...] Δεν θα κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών» είπε και παρατήρησε πως «αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των αγορών μέσω διαδικτύου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη