"Δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε



Ο Σταύρος Χατζησπύρου, μουσικός, μας έστειλε την παρακάτω αναφορά του για να εκφράσει τις πιο βαθιές του σκέψεις για την κατάσταση που καλλιτέχνες στη χώρα μας αντιμετωπίζουν. 
Δυστυχώς η φωνή του, βρήκε “πόρτες κλειστές” τόσο στα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης όσο και στο Υπουργείο. Εμείς δεν έχουμε παρά να τον ακούσουμε και να δυναμώσουμε την φωνή του.

“Θα ήθελα μέσα να δημοσιοποιήσω την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε μια μερίδα του καλλιτεχνικού χώρου και τα προβλήματα που αποσιωπούνται καθημερινά από το σύνολο του Τύπου.

Ύστερα από την άρση του πρώτου Lockdown οι συνεργάτες μου κι εγώ επιστρέψαμε στις δουλειές μας έχοντας λάβει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις του πρώτου εγκλεισμού συνεχίσαμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα μέχρι τα μέσα του μήνα Οκτώβρη.

Ανελλιπώς στην εργασία μας για 4μιση μήνες καταβάλλονταν αντίστοιχα και τα ένσημα με τους Κωδικούς “Μουσικός – Τραγουδιστής” στο σύστημα Εργάνη.

Στις 23 Οκτωβρίου με απόφαση της η Κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία των Καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθ’ ότι η πόλη από τις 6 το πρωί της ίδιας ημέρας έμπαιινε στο “κόκκινο” και ακολουθούσε τα συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των πολιτών και της δημόσιας υγείας.

Η επιχείρηση και ο εργοδότης που μας απασχολούσε, αναγκάστηκε στις 26 Οκτωβρίου να μας κάνει Απόλυση καθότι ήταν πλέον παράνομο βάση των διατάξεων της Κυβέρνησης να δραστηριοποιούμαστε όντας καλλιτέχνες.

Την επόμενη εβδομάδα από την ημερομηνία που απαγόρευσαν την ζωντανή μουσική το μαγαζί που εργαζόμασταν παρέμεινε ανοιχτό, όπως και όλη η εστίαση στην πόλη. Τότε επήλθε και το καθολικό LockDown στην εστίαση. Η επιχείρηση έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης.

Για να αποζημιωθούμε εμείς ως καλλιτέχνες έπρεπε όπως ζητάει η κυβέρνηση να εμφανιζόμαστε στην Εργάνη με ενεργές συμβάσεις στις 30 Οκτωβρίου κάτι που είναι παντελώς αδύνατον αφού η ίδια η κυβέρνηση δεν μας επέτρεπε να εργαστούμε από τις 23 Οκτωβρίου.

Προσωπικά έκανα προσπάθεια να έρθω σε επαφή με τον Αρμόδιο Υπουργό. Έστειλα επιστολές σε κανάλια και δημοσιογράφους ώστε να μεριμνήσουν για την αποζημίωση μας. Δυστυχώς δεν βλέπω ενδιαφέρον ούτε από τον Τύπο. Θα έλεγα ότι οι φωνές μας βρίσκουν κλειστές πόρτες.

Εγώ και οι συνεργάτες μου δουλεύαμε κανονικά και ζητούμε τα αυτονόητα. Υπάρχουν όμως και συνάδελφοί μου που περνούνε ακόμη πιο δύσκολα καθότι δεν έχουν από που να λαμβάνουν και έχουν μήνες να κάνουν μεροκάματα.

Ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση να συμπεριλάβει τους εργαζόμενους που εμφανίζονται στο “Εργάνη” όλο το μήνα Οκτώβριο άσχετα αν η σύμβασή τους διακόπηκε πριν τη λήξη του τρέχοντος μήνα καθότι ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης όπως γίνεται είναι εξαιρετικά άδικος.

Είναι απαράδεκτο ένα μήνα τώρα που σταματήσαμε τη δουλειά μας να μην έχει συνδράμει η πολιτεία ενεργά με οικονομικές ενισχύσεις απ’ την πρώτη στιγμή. Προφανώς θεωρεί ότι όλοι έχουν ένα “κομπόδεμα” και ζουν από αυτό.
Είναι λυπηρό που ο Τύπος και η τηλεόραση αποσιωπούν το θέμα και αναλώνονται καθημερινά στα προβλήματα των νοσοκομείων τις ΜΕΘ που εξαντλούνται και δεν στρέφονται με τον ίδιο ζήλο στα προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών αντίστοιχα.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω προς πάσα κατεύθυνση πως οι καλλιτέχνες είμαστε υπερήφανοι άνθρωποι και δεν είμαστε επαίτες.
Πλούτο μας έχουμε την Τέχνη που υπηρετούμε και την αξιοπρέπειά μας…

Με εκτίμηση

Σταύρος Χατζησπύρου – Μουσικός"

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη