Κορωναϊός : Ηρθαν τα πρώτα εμβόλια-Πότε ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Κάτω από άκρα μυστικότητα και ισχυρά μέτρα ασφαλείας έφτασαν στην χώρα μας οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Το φορτηγό έφτασε αργά χθες το απόγευμα στο τελωνείο του Προμαχώνα, αν και η αρχική ενημέρωση έκανε λόγο για άφιξη του φορτίου το πρωί του Σαββάτου. Μία διαρροή που έγινε πιθανότατα για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να μην υπάρξει συγκέντρωση τηλεοπτικών συνεργείων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες το φορτηγό που μεταφέρει το ελπιδοφόρο φάρμακο παρέμεινε το βράδυ στην Βόρεια Ελλάδα, και νωρίς σήμερα το πρωί έφτασε στην Αθήνα.

Οι δόσεις των εμβολίων στην Αττική θα τοποθετηθούν σε ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες που βρίσκονται τα ψυγεία της Pfizer και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η μεταφορά τους στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς που θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Πηγές αναφέρουν πως ο χώρος αποθήκευσης των εμβολίων βρίσκεται στο Κρυονέρι και θα φυλάσσεται συνεχώς επί 24ωρου βάσεως από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Μέτρα ασφαλείας θα υπάρξουν σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας σύμφωνα με το σχέδιο "Ιπποκράτης".

Επί ποδός 3.000 αστυνομικοί
Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, ελικόπτερα και drones. Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.

Την επιχείρηση θα επιβλέπει "ομάδα εμβολίου" με έδρα την Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασία, με εκπροσώπους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για τους καταψύκτες που θα διατηρούν τα εμβόλια στους -70 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή οι πρώτοι εμβολιασμοί
Σύμφωνα με τα όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια ισχυρή συμβολική κίνηση προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα στην κοινωνία για την ασφάλεια του εμβολίου. Την σκυτάλη θα πάρει το υγειονομικό προσωπικό που θα εμβολιαστεί στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Πρόκειται για τον Ευαγγελισμό, το Σωτηρία, το Αττικόν, το Ασκληπείο Βούλας και το Θριάσιο.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διανομή προς το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού στις 29 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές και στη συνέχεια οι άνθρωποι άνω των 85 ετών. Η προτεραιότητα στηρίζεται στα δεδομένα της επιδημίας, στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή και θάνατο και στον κίνδυνο από μια διαρκή έκθεση στον ιό.

Στις 30 Δεκεμβρίου νέα παρτίδα εμβολίων
Μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει ακόμη 83.850 δόσεις εμβολίων ενώ έως το τέλος Ιανουαρίου θα προστεθούν 429.000 δόσεις και ακόμη 333.450 έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από Pfizer/BioNTech 1.265.550 δόσεις με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία που υπάρχει.

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη