Lockdown : Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη


Την Παρασκευή λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα μέτρα περιορισμού της καραντίνας, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη εξόδου από το lockdown.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και όχι παραθέτοντας απλά ημερομηνίες άρσης μέτρων του lockdown. Η διάδοση του ιού στην κοινότητα παραμένει σημαντική, παρά τα σημάδια μείωσης των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.199 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων που καταγράφηκε ήταν πάλι τριψήφιος, με 111 ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους από τον ιό. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η τάση μείωσης των διασωληνωμένων, που σήμερα ανέρχονται σε 596.

Η ημερομηνία «κλειδί» παραμένει για την ώρα η 7η Δεκεμβρίου, ωστόσο όλα δείχνουν πως το lockdown δεν θα αρθεί τότε, αλλά θα πάρει μια μικρή παράταση, ίσως για τις 14 του μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων.

Μιλώντας το πρωί, ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, σημείωσε πως οι ειδικοί αναμένουν τα στοιχεία που θα λάβουν την Παρασκευή, προκειμένου να εισηγηθούν τις όποιες αποφάσεις.

Από το νέο έτος ανοίγουν τα σχολεία
Από την πρώτη στιγμή, κυβέρνηση και ειδικοί ανέφεραν πως το άνοιγμα των σχολείων είναι από τις προτεραιότητες, καθώς το ιικό φορτίο στους μαθητές Δημοτικού είναι χαμηλό.
Ωστόσο, όσο προχωρούν οι μέρες, απομακρύνεται περισσότερο το ενδεχόμενο επιστροφής στις αίθουσες μέσα στον Δεκέμβριο για τους μαθητές.

Σκέψεις να ανοίξει το λιανεμπόριο με αυστηρούς κανόνες
«Μπορούμε να κάνουμε γιορτές με κάποια καταστήματα μόνο ανοιχτά και υπό όρους» σημειώνει την ίδια ώρα, αναφορικά με ενδεχόμενο άνοιγμα καταστημάτων λιανεμπορίου πριν από τα Χριστούγεννα, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας. «Αν υπάρξει μια σωστή διαχείριση με επιστημονικό τρόπο, τότε μπορούμε να πετύχουμε το λιγότερο δυνατό κόστος», σημείωσε μιλώντας στο iefimerida.gr

Τέλος, απίθανη μοιάζει η άρση του Lockdown για τα καταστήματα εστίασης, όπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους ειδικοί, στελέχη της κυβέρνησης, ακόμη και καταστηματάρχες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση» και σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους. Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη