Απάντηση του ΤΙΤΑΝ, στις κατηγορίες για περιβαλλοντική ρύπανση

Υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων σε επτά από τους εννέα ρύπους που μετρήθηκαν γύρω από το εργοστάσιο του Τιτάν στη Θεσσαλονίκη κατέγραψε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σε μετρήσεις που διενήργησε τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, μετά από σχετική ανάθεση που του έγινε από τη δημοτική αρχή του Δήμου Παύλου Μελά.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου στη Χημεία Περιβάλλοντος, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έγιναν πάνω από 40.000 μετρήσεις ενώ σημείωσε: «ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι οι επικίνδυνοι και καρκινογόνοι πτητικοί οργανικοί υδρογονάνθρακες τις νυχτερινές ώρες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, 3 ως 4 φορές πάνω από τα όρια. Η ραδιενεργός ακτινοβολία, επίσης, που βρέθηκε στις μετρήσεις είναι αποτέλεσμα της χρήσης ιπτάμενης ραδιενεργού τέφρας ως σταθεροποιητή στην παραγωγή τσιμέντου. Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύουν και το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου που είναι εξίσου επικίνδυνοι ρύποι».

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι από το 2014 το εργοστάσιο του Τιτάν στο δήμο Παύλου Μελά πραγματοποιεί καύση RDF και SRF. Ο όρος περιγράφει τα υπολείμματα της ανακύκλωσης απορριμμάτων και συσκευασιών καθώς και τα υπολείμματα της επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων. Τόνισε, παράλληλα, την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΑΚΟΕ μαζί με αίτηση Ακύρωσης κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της «ΤΙΤΑΝ» για την άδεια καύσης χρήσης δευτερογενών καυσίμων RDF και SRF. Εκφράζει με τον τρόπο αυτό την αντίθεση του Δήμου στην καύση των συγκεκριμένων καυσίμων, την μακροχρόνια περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη χρήση πετ-κοκ και τη ρύπανση της περιοχής από τις δραστηριότητες της τσιμεντοβιομηχανίας.
Το εργοστάσιο Τιτάν Ευκαρπίας «βρίσκεται πάντα εντός όλων των προδιαγραφών, με άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις», σύμφωνα με πλήθος μετρήσεων και ελέγχων που υλοποιούνται διαχρονικά στο πλαίσιο του αυστηρού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, αναφέρει ανακοίνωση του εργοστασίου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά, όπου έγινε ενημέρωση για το πόρισμα μελέτης από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

«Προκαλεί εντύπωση πως μόνο η συγκεκριμένη μελέτη που ανατέθηκε από τον Δήμο Παύλου Μελά στο ΠΑΚΟΕ ισχυρίζεται αποκλίσεις στις περιβαλλοντικές επιδόσεις μας» προσθέτει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «το γεγονός μας προκαλεί έκπληξη αλλά και ερωτηματικά καθώς, έως και σήμερα, ουδέποτε μας ζητήθηκαν δεδομένα και στοιχεία που θα ήταν απαραίτητα για να ολοκληρωθεί η όποια έρευνα, αλλά και ούτε έχει κοινοποιηθεί ούτε δημοσιευτεί αναλυτικά το περιεχόμενο και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε».

Επιπλέον υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας ακολουθεί πρόγραμμα συνεχών και περιοδικών μετρήσεων εκπομπών και τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται στην ανοιχτή πλατφόρμα https://envi-platform.titan.gr». Επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ετήσιες εκθέσεις, οι οποίες ελέγχονται και αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς και ότι αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όσο και για τον έλεγχο της ποιότητας της ατμόσφαιρας, είναι αυτές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας.

Το εργοστάσιο Τιτάν Ευκαρπίας δηλώνει, τέλος, ότι από το 2011 «έχει υλοποιήσει 3 Μελέτες Διασποράς από διαφορετικές ομάδες επιστημόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από τις οποίες προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση της περιοχής λόγω της λειτουργίας του εργοστασίου». Αντίστοιχα, όπως αναφέρει, «θετικά έχει γνωμοδοτήσει πρόσφατα και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων στο εργοστάσιο Ευκαρπίας, κατόπιν μάλιστα σχετικού αιτήματος του Δήμου Παύλου Μελά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη