Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους Βρετανούς, έως τις 30 Ιουνίου

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στους Βρετανούς, έως τις 31 Ιουνίου
Και ενώ θα περιμέναμε η Μεγάλη Βρετανία – που έχει ήδη καταφέρει να εμβολιάσει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χτίζοντας γερό τείχος ανοσίας – να σχεδιάζει το άνοιγμα περισσότερων δραστηριοτήτων, νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να επιβληθούν στην χώρα από τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια περιορισμού της διασποράς ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε πως η απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό για όσους διαμένουν στη Βρετανία θα επεκταθεί έως τον Ιούλιο. Όσοι πολίτες, μάλιστα, ταξιδέψουν παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών και χωρίς σοβαρό λόγο θα τους καταβάλλεται πρόστιμο 5.000 λιρών. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, τονίζουν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα ανακόπτουν τα σχέδια της Ελλάδας η οποία μέχρι λίγες ημέρες πριν, σχεδίαζε ένα επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού για εμβολιασμένους πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των Βρετανών, ακόμη και από τα μέσα Μαΐου.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, εξετάζει ένα σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τα ταξίδια εκτός Ευρώπης. Προειδοποιεί όμως, ότι αρκετά δημοφιλή τουριστικά μέρη δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί ως «πράσινα» και αυτό ενδέχεται να καθυστερήσει καθώς ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι περιορισμένος στην Ε.Ε.

Πολλοί είναι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως μία τέτοια απόφαση θα είναι καταστροφική για τη Βρετανία αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται στον τουρισμό. Ο Καρλ Χένεγκαν, καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δηλώνει: «Επιτρέψαμε στους πολίτες να ταξιδέψουν το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να έχει γίνει ούτε ένας εμβολιασμός. Φέτος εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Τι άλλο χρειάζεται για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια;»

Το Σάββατο, στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάστηκαν 27 άτομα ανά δευτερόλεπτο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αρχές, η χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου για τους άνω των 50 θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου. Αυτή τη στιγμή, 35 χώρες περιλαμβάνονται κατάλογο με τις κόκκινες χώρες στις οποίες δεν επιτρέπονται τα ταξίδια για κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ολόκληρη η Νότια Αμερική, η Νότια Αφρική, τα ΗΑΕ και το Κατάρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη