373.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις και 747.000 έχουν λάβει μία δόση εμβολίου

Εχουν γίνει περισσότεροι από 1.120.000 εμβολιασμοί, και το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έχει ανέλθει στο 7,12%. 
Τουλάχιστον 373.000 πολίτες έχουν πλήρη κάλυψη, έχοντας λάβει και τις δύο δόσεις και άλλοι 747.000 έχουν λάβει μία δόση. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσηση σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί είναι πιο ήπια. Σε 600.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, καταγράφηκαν 1.000 που είχαν νοσήσει αλλά ελαφρά. Και στους 350.000 πολίτες που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, νόσησαν επίσης ήπια οι 354.

Οι νέες παραλαβές εμβολίων
Μεγάλη «ώθηση» στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» θα δώσει η διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, καθώς εφεξής δεν θα χρειάζονται τα δύο παράλληλα συστήματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού. Όλοι οι πολίτες, με βάση βεβαίως την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους μέσω των καναλιών προγραμματισμού ραντεβού.

«Είναι μια εξέλιξη που θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε με την ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων, ειδικά στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές. Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο συστημάτων, έτσι ώστε πλέον να έχουμε κάλυψη για όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας» εξήγησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπεύθυνος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, οι Pfizer/BioNTech τον Απρίλιο θα παραδώσουν στην Ελλάδα 1.071.000 δόσεις εμβολίων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται πλάνο παραδόσεων και από τις άλλες εταιρείες.

Η εταιρεία Johnson and Johnson επιβεβαίωσε αρμοδίως την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παραδώσει τον αριθμό δόσεων που έχει συμφωνηθεί για το 2ο τρίμηνο του 2021 με τις παραδόσεις να ξεκινούν μετά τα μέσα Απριλίου. Η αμερικανική εταιρία θα παραδώσει στην Ελλάδα 1,2 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, με τις παραδόσεις να αφορούν 400.000 δόσεις τον μήνα.

Επίσης, κατά πληροφορίες άλλες 500.000 εμβόλια αναμένεται να παραληφθούν τον επόμενο μήνα από τις AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

«Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου» εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους για την ολοκλήρωση της μεγάλης βάσης του τείχους ανοσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη