Νοτοπούλου, Αυγέρη, Αμανατίδης και Πολάκης, ασπίδα στους καταληψίες του ΑΠΘ


Στον χώρο του πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτρέψουν την εκκένωση του ΑΠΘ, βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμενη από τους βουλευτές Γιάννη Αμανατίδη, Κατερίνα Νοτοπούλου και Δώρα Αυγέρη, μαζί με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του κόμματος Κώστα Αμπατζά και πανεπιστημιακούς καθηγητές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, η Ιφιγένεια Καμτσίδου κ.ά. Σε δηλώσεις τους οι βουλευτές ζήτησαν την αποχώρηση των αστυνομικών.







Νοτοπούλου: Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μετά το χθεσινό περιστατικό άγριου ξυλοδαρμού στη Νέα Σμύρνη, βλέπουμε να έχει περικυκλώσει το ΑΠΘ με πολλές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες πιθανότατα θα επιχειρήσουν να εκκενώσουν την κατάληψη. Ζητήσαμε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει διαβούλευση και διαπραγμάτευση με τους ακαδημαϊκούς με τους φοιτητές. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πρέπει να μείνει τόπος ειρήνης και γνώσης. Σε καμία περίπτωση βίας», ανέφερε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Μυλόπουλος: «Εμπρηστής είναι ο νόμος»

Έξω από τον χώρο της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρέθηκε και ο πρώην πρύτανης του ιδρύματος, Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες» για το πανεπιστήμιο.

«Είμαστε εδώ μια ομάδα καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως και κυριαρχήσει η λογική, η σύνεση και ο διάλογος. Προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος διαλόγου, είναι ένας χώρος ορθού λόγου, είναι ένας χώρος όπου παράγεται και μεταδίδεται η επιστήμη, επομένως η βία και η καταστολή είναι έννοιες ξένες με την έννοια του πανεπιστημίου. Αυτό το πράγμα προσπαθούμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταία στιγμή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος.

Και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο μόνιμη αστυνομική δύναμη εγκατεστημένη μέσα στα πανεπιστήμια. Και πριν από αυτό, τα πανεπιστήμια ήταν "νεκρά". Με το lockdown και την τηλεκπαίδευση από το σπίτι στο πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άνθρωπος, δεν υπήρχε ψυχή. Και κατάφεραν με τον νόμο αυτόν να αναστατώσουν το πανεπιστήμιο και να ζωντανέψουν ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν ξέραμε ότι υπήρχε καν. Ο εμπρηστής είναι ο νόμος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα συμφωνεί σε αυτό. Άρα τα αιτήματα των φοιτητών είναι αποδεκτά από όλους»

Ο Πολάκης πανηγυρίζει στο Facebook

Τα όσα σημειώθηκαν στο ΑΠΘ δεν άφησε ασχολίαστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook πανηγύριζε γράφοντας πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν τη βίαιη εκκένωση της κατάληψης του πανεπιστημίου.

Πανηγυρισμοί και από τον τέως υπουργό Νίκο Ξυδάκη: «Απετράπη η νυκτερινή αστυνομική εισβολή στο ΑΠΘ. Προς το παρόν. Ασπίδα φοιτητών και καθηγητών. #Χρυσοχοΐδη παραιτήσου», έγραψε σε ανάρτησή του.

Λίγο πριν από τις 9 το βράδυ, μια κλούβα της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της πρυτανείας στο ΑΠΘ

Είχε προηγηθεί κάλεσμα φοιτητών στην Πρυτανεία για τις 20:30 μετά από πληροφορίες για εκκένωση.

Μέσα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ υπάρχουν φοιτητές που συμμετέχουν στην κατάληψη. Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου βρίσκεται υπό κατάληψη για 15η ημέρα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη