Ιατρική και υποχρεωτικότητα - Υποχρεωτικός εμβολιασμός


Ιατρική και υποχρεωτικότητα (π.χ. υποχρεωτικός εμβολιασμός)
Υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις είναι ιατρικές πράξεις που γίνονται ενάντια στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου με χρήση βίας. Η βία μπορεί να είναι σωματική αλλά και ψυχολογική όταν επιχειρείται ψυχολογικός εξαναγκασμός του ανθρώπου προς την κατεύθυνση της τέλεσης κάποιας ιατρικής πράξης. Αυτό γίνεται όταν υπάρχουν ποινές πρόστιμα φυλάκιση ή ηθικός στιγματισμός του αρνητή.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από τον αρχαίο κόσμο στο μεσαίωνα: Η ιατρική αυθεντία είναι αδιαπραγμάτευτη
Στην αρχαία Ελλάδα η Ιατρική ήταν ιερή, οι λειτουργοί της λογοδοτούσαν στους Θεούς και έπρεπε να απέχουν από κάθε εξωγενή παράγοντα που συσκότιζε την κρίση τους και οδηγούσε σε βλάβη του ασθενούς. Στα πλαίσια αυτά η ενημερωμένη συναίνεση του ασθενούς, τα πρόστιμα και οι ποινές δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, σε μια σχέση εμπιστοσύνης που εφορεύονταν από τους Θεούς και διέπονταν από τον ιπποκρατικό όρκο, ο οποίος ήταν συμβόλαιο τιμής ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Ο ιπποκρατικός ιατρός ενέπνεε στους ασθενείς με την δύναμη των αρχών του, απόλυτη εμπιστοσύνη, υπακοή και αδιαπραγμάτευτη πίστη στις ιατρικές συστάσεις του.

Ο χριστιανικός Μεσαίωνας δεν ανατρέπει την πρακτική αυτή. Ο χριστιανός ιατρός δεσμεύεται και λογοδοτεί απέναντι στον Θεό για την γνώση και την ηθική του. Ο ασθενής οφείλει απόλυτη υπακοή στον θεράποντα που είναι άξιος εμπιστοσύνης εξαιτίας του χριστιανικού του ήθους. Παρά ταύτα στην Αγγλία ο νόμος περί εμβολιασμού του 1853 που διέταξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για βρέφη ηλικίας έως 3 μηνών και ο νόμος του 1867 που επέκτεινε αυτήν την προϋπόθεση ηλικίας στα 14 χρόνια, επιβάλλοντας κυρώσεις στους αρνητές ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σημειώνοντας ουσιαστικά την επίσημη έναρξη του αντιεμβολιαστικου κινήματος με την έναρξη δυναμικών κινητοποιήσεων. Μετά από ογκώδεις διαδηλώσεις, διορίστηκε μια βασιλική επιτροπή για να μελετήσει διεξοδικά το θέμα των εμβολίων. 
Το 1896 η επιτροπή αποφάσισε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από την ευλογιά, αλλά πρότεινε την άρση των κυρώσεων για τους αρνητές του εμβολιασμού. Ο νόμος περί εμβολιασμού του 1898 ήρε τις κυρώσεις και ενσωμάτωσε τον όρο «αντιρρησίας συνείδησης» στη νομοθεσία, ώστε οι γονείς που δεν πίστευαν στην ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού να μπορούν να τύχουν ανάλογης εξαίρεσης (πηγή https://www.historyofvaccines.org/ ).

Ο εικοστός αιώνας: Ο ουσιαστικός κλονισμός της ιατρικής-πολιτειακής αυθεντίας
Τα έκτροπα των ναζιστών πολιτικών- ιατρών που αναδύθηκαν μέσα από δημοκρατικές εκλογές και έκαναν πειράματα σε ανθρώπους εν αγνοία τους οδήγησε στην δίκη τους, στη Νυρεμβέργη. Παρομοίως, η Ιαπωνία με τη σύμπραξη ορισμένων από τους πιο διακεκριμένους ιατρούς της πειραματίστηκε με όπλα βιολογικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της πανούκλας, του άνθρακα, της χολέρας και δώδεκα άλλων παθογόνων. Με βάση εκτιμήσεις, περισσότεροι από 200.000 Κινέζοι σκοτώθηκαν σε πειράματα στο πεδίο των μικροβίων (LINK The Physician's Oath: Historical Perspectives Rachel Hajar, M.D Heart Views. 2017 Oct-Dec; 18(4): 154–159).

Σε καιρούς ειρήνης μετά το 1950 και σε χώρες με δημοκρατικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα, ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους που έγιναν χωρίς τη συγκατάθεσή τους και είδαν το φως της δημοσιότητας (π.χ. πείραμα Tuskegee syphilis Αλαμπάμα/ Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ/ πηγή Medscape, πείραμα MKULTRA Subproject 68/CIA/ πηγή https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-RDP90-00965R000706950019-8.pdf, διαβαθμισμένα πειράματα έκθεσης σε ακτινοβολία σε ανθρώπους 1944-1974/ Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ΗΠΑ Εθνικά Ινστιτούτα υγείας ΗΠΑ/ Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ΗΠΑ πηγή https://www.imarcresearch.com/blog/bid/357660/1944-1974-human-radiation-experiments, δοκιμές πειραματικών φαρμάκων έναντι του aids σε ορφανά/Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας ΗΠΑ πηγή https://www.cbsnews.com/news/aids-drugs-tested-on-foster-kids/), η εγκατάλειψη των ηθικών θρησκευτικών κωδίκων, η σήψη αξιών που συμπαρέσυρε ιατρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, κλόνισαν περαιτέρω την εμπιστοσύνη του κοινού σε εταιρείες κράτος και ιατρικό κόσμο. Στο έδαφος αυτό κατά τον εικοστό αιώνα δημιουργήθηκε σταδιακά μια νέα αντίληψη σύμφωνα με την οποία, ο καταλληλότερος για να εξασφαλίσει την άριστη δυνατή υγεία για τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, όταν δίνει αβίαστα τη συναίνεσή του για μία ιατρική πράξη μετά από ελεύθερη επιλογή ιατρού και διεξοδική ενημέρωση (Informed consent).

Οι νέες προκλήσεις κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα: Βιοτεχνολογία, τεχνητή νοημοσύνη γενετική τροποποίηση
Ολοένα και περισσότερο, στον εικοστό πρώτο αιώνα, η επιστήμη αποκτά την δυνατότητα να μετασχηματίζει το γενετικό υλικό και την βιοχημική δομή των ανθρώπινων κυττάρων. Η βιοχημική γενετική τροποποίηση του ανθρώπου μέσα από εμβόλια φάρμακα τεχνητή νοημοσύνη ψηφιακές-τεχνολογικές εφαρμογές, γενετική μηχανική που χρηματοδοτούνται εξάλλου αδρά από οικονομικούς παράγοντες, υπόσχεται να δώσει στον άνθρωπο την ικανότητα να αλλάξει το προσδόκιμο ζωής και τις ανθρώπινες δυνάμεις του, δυνατότητα που ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν. Το νέο αυτό βιοτεχνολογικό περιβάλλον έδωσε ώθηση στα κινήματα του μετανθρωπισμού, σε αντιεμβολιαστικά κινήματα, σε φιλοσοφικά ρεύματα, σε συνωμοσιολογικά κινήματα.




ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη