Σφαγές άοπλων διαδηλωτών, από την νεοσύστατη χούντα στην Μιανμάρ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ κατέστειλαν γρήγορα σποραδικές διαμαρτυρίες κατά της χούντας την Τρίτη αφού εκατοντάδες νέοι ακτιβιστές που είχαν παγιδευτεί τη νύχτα σε μια περιοχή της μεγαλύτερης πόλης Γιανγκόν κατάφεραν να βγουν.

Οι δυνάμεις της Δύσης και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν τους στρατιωτικούς ηγέτες της Μιανμάρ να επιτρέψουν στους νέους να φύγουν μετά από φόβους για την ασφάλειά τους καθώς τα στρατεύματα μετακινούνται.
Το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου έφερε το έθνος της Νοτιοανατολικής Ασίας σε σχεδόν αδιέξοδο. Καθημερινές διαμαρτυρίες πραγματοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και οι δυνάμεις ασφαλείας τις καταστέλλουν σκληρά.

Περισσότεροι από 60 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.800 έχουν συλληφθεί, ανέφερε μια ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διάσπαρτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Γιανγκόν και σε άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη Μιανμάρ την Τρίτη, αλλά διαλύθηκαν γρήγορα από τις δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας από έναν πυροβολισμό, στην πόλη Mohnyin στο βορρά, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τη νυχτερινή απαγόρευση της Δευτέρας για να βγουν στους δρόμους της Γιανγκόν για να στηρίξουν τους νέους στην περιοχή Sanchaung, όπου πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία ενάντια στο πραξικόπημα.
Η αστυνομία πυροβόλησε όπλα και χρησιμοποιούσε χειροβομβίδες αναισθητοποίησης τη Δευτέρα για να ελέγξει σπίτια για οποιονδήποτε από έξω από την περιοχή και είπε ότι θα τιμωρούσε όποιον πιάστηκε να τα κρύβει.









Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Σαντσαούνγκ, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί πολλές κινητοποιήσεις. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι άκουσαν κατ’ επανάληψη εκρήξεις.
Οι κάτοικοι της Ρανγκούν βγήκαν στους δρόμους, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας, φωνάζοντας «Απελευθερώστε τους φοιτητές της Σαντσαούνγκ».

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μιανμάρ προέτρεψε τις δυνάμεις ασφαλείας να αφήσουν τους διαδηλωτές «να φύγουν από τη ζώνη αυτή και να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».
Παρόμοια έκκληση απηύθυνε και η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Γύρω στις 10 το βράδυ, αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν και να κάνουν προσαγωγές.

«Μόλις διέφυγα από τη Σαντσαούνγκ. Πολλοί νέοι έχουν μπλοκαρειστεί από την αστυνομία και τον στρατό», είπε η Μαούνγκ Σαούνγκα, μια από τους επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της χούντας, ζητώντας τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη