Καταλήψεις ξεκίνησαν στα Λύκεια, που μόλις άνοιξαν


Δεν πρόλαβαν να ανοίξουν τα σχολεία και...άρχισαν οι καταλήψεις
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στην συντριπτική πλειοψηφία τους έδωσαν χθες -πρώτη μέρα έναρξης της δια ζώσης διδασκαλίας στα Λύκεια- ένα μάθημα υπευθυνότητας και ωριμότητας. Έκαναν κανονικά τα self test και σε ποσοστό τουλάχιστον 90% προσήλθαν στις σχολικές αίθουσες.
Παραφωνία με... "κουφά" αιτήματα -όπως για παράδειγμα να ανοίξουν τα φροντιστήρια αντί για τα σχολεία- αποτελούν ελάχιστα σχολεία που οι μαθητές τους αποφάσισαν αντί για μάθημα να κάνουν κατάληψη και μάλιστα με το "καλημέρα".

Μέσα στα αιτήματα που προβάλλονται περιλαμβάνεται η αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η ματαίωση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων καθώς και η ακύρωση της Τράπεζας Θεμάτων. Για την Τετάρτη το "Συντονιστικό μαθητών της Αθήνας"- μια "συλλογικότητα" που έχει δημιουργήσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ- έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 25 Απριλίου θα κάνει στην Γκράβα και ανοιχτή συνεδρίαση.

Σε κατάληψη και σήμερα 3 σχολεία σε Βόλο και Νέα Ιωνία – 12 μαθητές αρνήθηκαν να κάνουν self test

Συνεχίζεται η κατάληψη σε σχολεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Ειδικότερα δεν λειτουργούν το 1ο ΓΕΛ και το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, όπως και το 2ο ΓΕΛ Βόλου. Στο μεταξύ επέστρεψαν στην αίθουσα για μάθημα οι μαθητές του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, που χθες τελούσε υπό κατάληψη.

Όπως αναφέρθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αναφορικά με τους λόγους κατάληψης, στο μεν 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας οι μαθητές ζήτησαν να ανοίξουν εκτός από τα Λύκεια, και τα φροντιστήρια, ενώ στο 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους που φέτος τη μια πηγαίνουν σχολείο και την άλλη τους λένε να επιστρέψουν στην τηλεκπαίδευση. Σημειώνεται ότι στα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη, τα μαθήματα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Καταγράφηκαν και 12 περιπτώσεις μαθητών που για διάφορους λόγους δεν θέλησαν κάνουν το self test, όπως αναφέρει το e-thessalia.gr.

Αχαΐα: Επτά τα υπό κατάληψη σχολεία- Πέντε οι αρνητές μαθητές
Με self tests για την ανίχνευση κορoνοϊου και καταλήψεις έγινε στην Πάτρα το άνοιγμα των Λυκείων. Πιο συγκεκριμένα, από την  Δευτέρα, υπό κατάληψη βρίσκονταν πέντε σχολεία. 
Πρόκειται για το ΓΕΛ Δεμενίκων, το 6ο, το 7ο, το 11ο, 12ο. Σήμερα τα υπό κατάληψη σχολεία είναι επτά αφού προστέθηκε το Πειραματικό ΓΕΛ αλλά και το 2ο ΓΕΛ.

"Σε γενικές γραμμές το άνοιγμα των Λυκείων στην περιοχή πήγε αρκετά καλά. Σημειώθηκαν κάποιες καταλήψεις με εκπαιδευτικά αίτημα αλλά και αιτήματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, όπως το να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις. Σχετικά με τα self tests τα πράγματα κύλησαν ομαλά, αν εξαιρέσουμε πέντε μαθητές που αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτό. Πρόκειται και για αρνητές της μάσκας, είναι ένας μικρός αριθμός.

Από τους 535 εκπαιδευτικούς, μετά το test, βρέθηκαν δύο θετικοί. Από τους 4.727 μαθητές , θετικοί ήταν οι έξι. Όσοι βρέθηκαν θετικοί προχώρησαν σε μοριακό έλεγχο" λέει στο thebest.gr ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέας Ζέρβας.

Όπως τονίζει: "Είναι πολύ θετικό οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί και μαθητές να πληροφορούνται ότι νοσούν μέσα από το self test. Έτσι μπορούν να φροντίσουν για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Έτσι εμποδίζουμε τη διασπορά του ιού. Εάν δεν γνώριζαν, θα μετέδιδαν τη νόσο σε δεκάδες ανθρώπους χωρίς να το γνωρίζουν".

Να σημειώσουμε ότι παράλληλα προχωρούν και οι εμβολιασμοί εκπαιδευτικών στην περιοχή. 
"Ήδη έχουν εμβολιαστεί 118 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αδιάθετα εμβόλια. Δεν μένει κανένα εμβόλιο ανεκμετάλλευτο" λέει ο κ. Ζέρβας.

Yπό κατάληψη λύκειο της Θεσσαλονίκης
Υπό κατάληψη βρίσκεται το 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης που εδρεύει επί της οδού Αλεξανδρείας.
Οι μαθητές έχουνε κλείσει με αλυσίδα και λουκέτο την είσοδο του σχολείου και έχουν τοποθετήσει έναν κάδο ανακύκλωσης μπροστά, κάτω ακριβώς από το πανό που έχουν κρεμάσει και γνωστοποιούν την κατάληψη.

Όπως αναφέρουν, τα αιτήματά τους είναι να μην δοθούν φέτος ενδοσχολικές εξετάσεις, ιδιαίτερα με τράπεζα θεμάτων, επισημαίνοντας ότι "δεν λείπει από τα σχολεία μας αυτό”. Παράλληλα, ζητούν προσαρμογή της διδακτικής ύλης ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά αλλά και προσλήψεις καθηγητών για ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές που το έχουν ανάγκη.

Αίτημα των μαθητών είναι επίσης να γίνονται με ευθύνη του ΕΟΔΥ μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία αλλά και πιο συχνά απολύμανση στις αίθουσες. Τονίζουν δε, ότι θα πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί η επίσημη ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι μαθητές και μέλη του 15μελους που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ζητούν να παρθούν πίσω οι άδικες απουσίες που μπήκαν κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης καθώς πολλοί ήταν αυτοί που δεν τους είχαν εξασφαλίσει τους όρους και δεν είχαν τα τεχνικά μέσα για να συμμετέχουν στα μαθήματα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάληψη αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη (15/4), ωστόσο, θα συνεδριάσουν ξανά και θα αποφασίσουν για το αν συνεχιστεί περαιτέρω. Επισήμαναν δε, ότι υπάρχουν και άλλα σχολεία που μπορεί να συμμετέχουν με καταλήψεις.

Κατάληψη στην Πετρούπολη γιατί δεν άνοιξαν τα φροντιστήρια
Στην Αθήνα το 4ο Λύκειο Πετρουπόλεως τελεί υπό κατάληψη. Ο διευθυντής του σχολείου ενημέρωσε τους γονείς ότι τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση λόγω κατάληψης.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "επειδή διαπιστώσαμε ότι το σχολείο είναι υπό κατάληψη, τα μαθήματα σήμερα θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά με τη συνήθη ώρα έναρξης (8 π.μ.). Επομένως ενημερώστε τα παιδιά σας να παραμείνουν στο σπίτι για να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία".

Οι μαθητές διαμαρτύρονται γιατί αποφασίστηκε να ανοίξουν τα Λύκεια και όχι τα... φροντιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη