Θεσσαλονίκη : Βουλγαρική εταιρεία τα γυρίσματα της ταινίας με τον Μπαντέρας



Η " Boyana Film Studios " ανέλαβε το γύρισμα της ταινίας σε στούντιο που χτίζει στην Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία της ταινίας - μέρος της οποίας θα γυριστεί στην Θεσσαλονίκη και ανάμεσα στους ηθοποιούς της θα είναι και ο Αντόνιο Μπαντέρας - εκτυλίσσεται στο Μαϊάμι της Φλόριντα.
Οι Βούλγαροι στους οποίους περιέλθει η ιδιοκτησία των εγκαταστάσεων που χτίζονται τα στούντιο στην περιοχή της Θέρμης, φιλοδοξούν να γυρίσουν πολλές παραγωγές στην χώρα μας.

Τα Nu Boyana Film Studios αποτελούν μέλος του ομίλου Nu Image, στον οποίο ανήκει και η αμερικανική εταιρία παραγωγής Millenium Pictures. Ο υφυπουργός ξεναγήθηκε στις Επικεφαλής και ιδρυτές του Ομίλου, οι κύριοι Avi και Yariv Lerner, 
Το νέο στούντιο στη Θεσσαλονίκη θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό (π.χ. soundstages, postproduction και CGI), προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Millennium films, αλλά και άλλων διεθνών εταιριών παραγωγής. 

Για τη συγκεκριμένη επένδυση τα Nu Boyana studios συνεργάζονται με τον Ελληνο-Αμερικάνο επιχειρηματία Ιωάννη Καλαφάτη, ιδιοκτήτη των κινηματογραφικών στούντιο York films στη Νέα Υόρκη». 

Καθ’ όλη την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού, το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας) δεν σταμάτησε να εργάζεται συστηματικά μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη με στόχο την προσέλκυση ξένων παραγωγών στη χώρα μας.

Μέσα στις ημέρες του εορτασμού του Πάσχα και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η άρση του lockdown βρίσκεται κοντά, ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, συζητώντας με ανθρώπους της Millennium Μedia έμαθε για ένα έτοιμο σενάριο, η ιστορία του οποίου τοποθετείται στην πολυχρησιμοποιημένη (κινηματογραφικά) Γαλλική Συνοικία της Νέας Ορλεάνης. Το ερώτημα των ανθρώπων της Millennium ήταν αν αυτή η ιστορία θα μπορούσε να γυριστεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Ελληνοβουλγαρική «συμμαχία»
Η εν λόγω ταινία τιτλοφορείται «Barracuda», είναι περιπέτεια και έχει ως πρωταγωνιστή τον Αντόνιο Μπαντέρας σε ρόλο γκάνγκστερ. Οσο για τον λόγο για τον οποίο η Millennium Media ήθελε τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία ούτως ή άλλως επιδιώκει γενικότερα να επενδύσει, είναι επειδή στη γειτονική Βουλγαρία βρίσκονται τα δικά της NU Boyana Στούντιο, εκεί όπου έχουν γυριστεί πάρα πολλές αμερικανικές παραγωγές, από τη «Μαύρη Ντάλια» του Μπράιαν Ντε Πάλμα, ως την τριλογία «Ο Ολυμπος έπεσε», «Το Λονδίνο έπεσε» και «O φύλακας άγγελος έπεσε» με τον Τζέραρντ Μπάτλερ.

Για τη Millennium Media η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί ιδανικό χώρο για γυρίσματα και για πρακτικούς λόγους: λόγω γεωγραφικής τοποθεσίας, η πρόσβαση για μεταφορά εξοπλισμού από τη Βουλγαρία είναι πολύ πιο εύκολη από αλλού. Βέβαια, με το άκουσμα της πόλης της Νέας Ορλεάνης το μυαλό του κ. Κουάνη πήγε αυτομάτως σε έλη, βάλτους και αλιγάτορες, οπότε τα πράγματα σκούρυναν σε ό,τι αφορά τα γυρίσματα στη χώρα μας. Ωστόσο, η Millennium του έστειλε το σενάριο και διαβάζοντάς το ο κ. Κουάνης είδε ότι θα μπορούσε να γίνει μια στοιχειώδης έρευνα για την ανεύρεση τουλάχιστον μιας τοποθεσίας (ο αλιγάτορας φυσικά δεν συζητούνταν).

Η Θεσσαλονίκη έγινε… Μαϊάμι
Οι άνθρωποι της Millennium ήρθαν στην Ελλάδα και μέσω του Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας και του τομεάρχη Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρου Θάνου, έλεγξαν περιοχές όπως το Δέλτα του Αξιού και πολύ απλά ενθουσιάστηκαν. Πρώτο τηλεφώνημα στον σταρ της ταινίας, τον Αντόνιο Μπαντέρας, για το αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα για δουλειά – και ναι θέλει, γιατί ο ισπανός ηθοποιός αγαπά τη χώρα μας. Δεύτερο τηλεφώνημα, το ίδιο ερώτημα, στον αυστραλό σκηνοθέτη της ταινίας Ρίτσαρντ Χιουζ – και ναι, θέλει κι αυτός να έρθει στην Ελλάδα για δουλειά (ο Ρίτσαρντ Χιουζ είναι αδελφός του σκηνοθέτη Πάτρικ Χιουζ).

Εφόσον λοιπόν δύο από τα πρόσωπα-κλειδιά αυτής της παραγωγής ήθελαν να έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, άρχισε μια νέα συζήτηση από την οποία προέκυψε η ιδέα της αλλαγής του σεναρίου. Η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θύμιζε στους παραγωγούς τη Φλόριδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποφασίστηκε ο δραματουργικός χώρος της ταινίας «Barracuda» να αλλάξει από Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα σε… Μαϊάμι, Φλόριδα! Κανένα πρόβλημα για τον σεναριογράφο, που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Χιουζ, σε συνεργασία με τον Λιουκ Μπουσιέ. Το σενάριο είναι βασισμένο σε ένα άλλο σενάριο ονόματι «The Bayou» του Ντ. Πίτερ Ιλιφ. Η ηθοποιός Κέιτ Μπόσγουορθ είναι επίσης μέλος του διεθνούς καστ της ταινίας (το κάστινγκ βρίσκεται σε εξέλιξη).


Εδώ και έναν περίπου μήνα με τη συμβολή του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας η παραγωγή άρχισε να στήνει την ταινία, η οποία θα αρχίσει να γυρίζεται τέλη του τρέχοντος Ιουνίου, όταν ο Αντόνιο Μπαντέρας θα έρθει στην πόλη. Αυτή τη στιγμή χάρη στο Film Office έχει γίνει όλο το set up office της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, έχει μισθωθεί το catering που θα εξυπηρετήσει την ταινία κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, έχει κλειστεί το ξενοδοχείο για τη διαμονή όλου του ξένου προσωπικού και, το κυριότερο, έχουν γίνει προσλήψεις ελλήνων εργαζομένων σε όλους τους τομείς της ταινίας. Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα της κουβέντας μας με τον κ. Κουάνη η Millennium ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για την υπαγωγή του έργου στις προβλέψεις του Cash Rebate (επιστροφή φόρου μετρητών στις επιλέξιμες δαπάνες) στο ΕΚΟΜΕ.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Film Office της Κεντρικής Μακεδονίας και στο ΕΚΟΜΕ έχει υπάρξει άψογη και η προσωπική συνδρομή τόσο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα όσο και του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη πολύτιμη. Το Film Office είναι ένα νευραλγικό «network» συντονισμού που βρίσκεται σε επικοινωνία με όλους τους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους, που μπορούν να εξυπηρετήσουν μια ταινία – από τον δήμο και το λιμάνι μέχρι το αεροδρόμιο ή τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. «Το «Barracuda» είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς διότι με αυτή την ταινία ουσιαστικά εγκαινιάζεται η συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τα στούντιο NU Boyana» ανέφερε ο κ. Θάνος.


Το στούντιο της Θεσσαλονίκης
Η ιδιοκτησία όπου θα χτιστούν τα στούντιο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Θέρμης έχει ήδη αγοραστεί εξ ημισείας από τον Γιαρίβ Λέρνερ, ιδιοκτήτη των NU Boyana Studios (τα οποία ανήκουν στον όμιλο Nu Image Films που υπάγεται στη Millennium Media), και τον Γιάννη Καλαφάτη, ιδιοκτήτη των York Studios στη Νέα Υόρκη. Σε αυτή την ιδιοκτησία θα πραγματοποιηθούν επίσης γυρίσματα του «Barracuda», ενώ η πρόβλεψη για έναρξη του κτισίματος των ελληνικών στούντιο είναι «εντός του 2022», όπως μας είπε ο κ. Κουάνης. Το ΕΚΟΜΕ έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της εκπαίδευσης νέων Ελλήνων στα στούντιο NU Boyana ούτως ώστε να έχουν το know how από τη στιγμή που θα γίνουν τα εδώ στούντιο. «Για όλους μας, το «Barracuda» είναι το μεγάλο τεστ» είπε ο κ. Κουάνης. «Αν όλα πάνε καλά και με το δεδομένο ότι θα υπάρχουν και τα στούντιο στην Ελλάδα η Millennium Media έχει στόχο, αρχομένης από φέτος και κάθε χρόνο, να φέρνει τουλάχιστον δύο με τρεις ταινίες για γυρίσματα στη χώρα μας».
Με πληροφορίες από το "Βήμα"

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη