Χαλκιδική : "Συναγερμός" για την ανεξέλεγκτη ελεύθερη κατασκήνωση


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για μια ακόμη τουριστική σεζόν φορείς της Χαλκιδικής, αναφορικά με τη “μάστιγα” της ελεύθερης κατασκήνωσης, η οποία πλήττει την τοπική οικονομία αλλά κυρίως θέτει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον.


Ο Πρόεδρος των “Τουριστικών Επιχειρήσεων Τορώνης” (Τ.Ε.ΤΟ.) του Δήμου Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, απέστειλε επιστολή προς τους τρεις βουλευτές της Χαλκιδικής.

Όπως επισημαίνει “Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας θίξω ένα χρόνιο πρόβλημα όχι μόνο της Χαλκιδικής, αλλά κι ολόκληρης της χώρας στο θέμα του τουρισμού κι αυτό δεν είναι άλλο από την παράνομη κατασκήνωση”.


“Γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο αυτού του φαινομένου χωρίς ποτέ να έχει παρθεί κάποιο σοβαρό μέτρο. Αν κι είναι γνωστά τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η κατάσταση θα μου επιτρέψετέ να σας τα απαριθμήσω ξανά.

1. Σοβαρός κίνδυνος για πρόκληση πυρκαγιάς μιας και οι ελεύθεροι κατασκηνωτές δεν τηρούν ως επί το πλείστο βασικά μέτρα ασφαλείας, αλλά ακόμη κι αν τα τηρήσουν σε περίπτωση τυχαίας πρόκλησης πυρκαγιάς τα μέρη που βρίσκονται δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη πυρασφάλεια

2. Μεγάλη ρύπανση του περιβάλλοντος τόσο από αστικά λύματα όσο κι από σκουπίδια που εναποθέτονται στους χώρους ελεύθερης κατασκήνωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούν και τεράστιο πρόβλημα στις υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών των ​Δήμων

3. Τεράστια διαφυγόντα κέρδη από τις νόμιμες επιχειρήσεις που λειτουργούν και παράλληλα μεγάλες απώλειες εσόδων για το κράτος μιας και δεν αποδίδονται οι φόροι αφού κάνεις δεν πληρώνει για την διαμονή του.

4. Εστίες δημιουργίας παρεμβατικών συμπεριφορών με μεγάλη όχληση σε περιοίκους και σε νόμιμές εγκαταστάσεις χωρίς δυνατότητα ελέγχου

5. Δυσφήμιση για την κάθε περιοχή μιας και η εικόνα που παρουσιάζουν οι χώροι ελεύθερης κατασκήνωσης μόνο εικόνα πολιτισμένου κράτους δεν δείχνουν”, εξηγεί ο κ. Μαλλίνης.

“Αυτά είναι τα βασικά προβλήματα που δημιουργούνται και η Χαλκιδική είναι η πλέον πληττόμενη περιοχή σ όλη την Ελλάδα εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκετε, αφενός σ ένα μεγάλο αστικό κέντρο (Θεσσαλονίκη) αφετέρου είναι η πρώτη πρόσβαση που βρίσκει ο επισκέπτης του εξωτερικού που επισκέπτεται οδικώς την χώρα μας και τέλος είναι ο νομός με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ελλάδα (550 χλμ.)”, προσθέτει.

“Το νομοθετικό πλαίσιο για το ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της τάξης είναι κι αυτό ασαφές. Πότε η τουριστική αστυνομία, άλλες φορές το λιμενικό κι ενίοτε οι Δήμοι και κάθε φορά χανόμαστε στο ποιος είναι ο υπεύθυνος να τηρήσει την τάξη. Όπως και να έχει όμως κι όποια υπηρεσία κι αν είναι υπεύθυνη το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα επιβάλει την τάξη αλλά να μπορεί να την επιβάλλει. Με υποστελεχωμένες υπηρεσίες δυστυχώς ουσιαστικώς έλεγχος δεν μπορεί να γίνει κι είναι απολύτως λογικό οι αρμόδιοι φορείς να μην μπορούν να ανταπεξέρθουν σε μια ζώνη 550 χιλιομέτρων. Κατά καιρούς γίνονται φιλότιμες προσπάθειες με ορατά αποτελέσματα αλλά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως πυροτεχνήματα, λάμπουν για λίγο”, υπογραμμίζει.

“Απευθύνομαι σ εσάς με σκοπό να δείτε το πρόβλημα που τονίζω ταλανίζει όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως την όμορφη Χαλκιδική μας. Πιστεύοντας ακράδαντα στο αίσθημα ευθύνης σας και στην αγάπη σας για τον τόπο μας πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και από την θέση σας μέσα στη Βουλή των Ελλήνων να δώσετε την λύση που μας αξίζει”, καταλήγει η επιστολή του Πρόεδρος των Τ.Ε.Τ.Ο Δ.ΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη