Αιμοσταγείς βασανιστές και φονιάδες, αγόρασαν την Newcastle



Το νέο αφεντικό της Νιουκάστλ, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, δεν είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό, καθώς στο παρελθόν έχει απασχολήσει με την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι, τη νύχτα των βασανιστηρίων, την περιουσία του αλλά και την απίστευτη χλιδή που απολαμβάνει με τα πάρτι με μοντέλα σε ιδιωτικά νησιά και πολυτελή γιοτ.

Η μεταβίβαση των μετοχών της Νιούκαστλ στο επενδυτικό σχήμα υπό τον Πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν ολοκληρώθηκε πλέον με κάθε επισημότητα.

Οι φίλοι της Νιουκάστλ, έχουν πλέον κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται για την ομάδα τους, η οποία ανήκει πλέον στο fund του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και του Πρίγκιπα Μοχαμάντ Μπιν Σαλμάν. Γι’ αυτό και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, βγήκαν στους δρόμους με καπνογόνα, συνθήματα, χορούς για να πανηγυρίσουν και να φωνάξουν δυνατά πως «πήραμε τον σύλλογο μας πίσω».

Ο Πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ετοιμάζεται να αλλάξει την Premier League, έδωσε 350 εκατομμύρια για να γίνει το «αφεντικό» των «ανθρακωρύχων. Ένα ποσό το οποίο δεν φαίνεται ιδιαίτερα... μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς την περιουσία του.


O διάδοχος του θρόνου και η υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι
Το 2017ο διάδοχος του θρόνου στην Σαουδική Αραβία, πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Ναγιέφ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του κι αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο βασιλιάς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ανέλαβε καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, διατηρώντας τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).


Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, είχε συνδεθεί με την υπόθεση της δολοφονίας του Τζαμπάλ Κασόγκι, ο οποίος στραγγαλίστηκε από μια ομάδα 15 εκτελεστών και το σώμα του διαμελίστηκε τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ τα λείψανα του δεν βρέθηκαν ποτέ. Διέμενε στις ΗΠΑ και συνεργαζόταν ως αρθρογράφος με την εφημερίδα Washington Post, γράφοντας επικριτικά κείμενα για την πολιτική που εφάρμοζε ο πρίγκιπας διάδοχος. Εκθεση του ΟΗΕ αποφάνθηκε ότι η Σαουδική Αραβία φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία, καλώντας για έρευνα γύρω από τον ρόλο του πρίγκιπα Μοχάμαντ στο περιστατικό.


Συνελήφθησαν 21 πρόσωπα, ενώ απολύθηκαν πέντε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο υπαρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Άχμαντ Ασίρι και ένας βοηθός του πρίγκιπα διαδόχου, ο Σαούντ αλ Καχτάνι. Τον Ιανουάριο του 2019 δικάστηκαν οι 11 εξ αυτών, με τους πέντε να καταδικάζονται αρχικά σε θάνατο, αλλά οι ποινές τους να μετατρέπονται σε 20ετή κάθειρξη, αφού τους συγχώρεσε η οικογένεια του Κασόγκι. Τρεις άλλοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Τελικά, την πλήρη ευθύνη για την αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ανέλαβε ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην αμερικανική εκπομπή «60 Minutes», αρνούμενος ωστόσο ότι διέταξε την εξόντωση του αντιφρονούντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σε αποχαρακτηρισμένη έκθεση που είχε δοθεί στη δημοσιότητα επισήμαναν ότι «ο πρίγκιπας διάδοχος θεωρούσε τον Κασόγκι απειλή για το βασίλειο και γενικότερα στήριζε την προσφυγή σε βίαια μέτρα, εφόσον χρειαζόταν, για να φιμωθούν οι αντιφρονούντες στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Κασόγκι». Η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας, ήταν άμεση λέγοντας ότι «η κυβέρνηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει πλήρως την εκτίμηση στην έκθεση που αφορά την ηγεσία του βασιλείου και σημειώνει ότι η έκθεση περιείχε ανακριβείς πληροφορίες και συμπεράσματα».

«Ξέσπασε» η χήρα του Κασόγκι εναντίον των Σαουδαράβων που αγόρασαν την ομάδα
H Χατιτζέ Τζενγκίζ αναφέρθηκε στην πώληση της Νιουκάστλ σε επενδυτικό σχήμα από την Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που η ίδια μάχεται να αποδείξει πως οι Αρχές της χώρας ευθύνονται για τη δολοφονία του συζύγου της και δημοσιογράφου, Τζαμάλ Κασόγκι.

Η χήρα του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι που δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2018, αφότου είχε ασκήσει έντονη κριτική στις αρχές της Σαουδική Αραβίας, ξέσπασε για την αποδοχή που απολαμβάνουν οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιουκάστλ και το γεγονός πως κανείς δεν νοιάστηκε για το θάνατο του συζύγου της.

«Η πώληση της Νιουκάστλ μου ραγίζει την καρδιά, είμαι πολύ απογοητευμένη. Αυτό που κάνω από τότε που δολοφονήθηκε είναι να αναζητώ δικαιοσύνη για εκείνον. Και ξαφνικά βλέπω παντού στις ειδήσεις για την πώληση της ομάδας. Μην το κάνετε αυτό. Φαίνεται πως οι οπαδοί δεν νοιάζονται για ό,τι συνέβη στον Τζαμάλ, νοιάζονται μόνο για την οικονομική κατάσταση του κλαμπ. 
Θέλω να τους θυμίσω πως υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά. Πρέπει να τους στείλετε το μήνυμα πως δεν μπορούν να αγοράσουν έτσι απλά μια ομάδα μετά από όσα έκαναν. Σεβαστείτε τη μνήμη του Τζαμάλ, που πλήρωσε το τίμημα για την ελευθερία του λόγου» δήλωσε χαρακτηριστικά. 



Η νύχτα των βασανιστηρίων
Το 2017 διέταξε πογκρόμ κατά της διαφθοράς συλλαμβάνοντας περισσότερους από 200 πρίγκιπες, επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και στρατιωτικούς, φυλακίζοντας και βασανίζοντάς τους επί εβδομάδες στο ξενοδοχείο «Ritz Carlton» του Ριάντ προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά που είχαν κάνει φτερά από τα κρατικά ταμεία. Αυτό που συνέβη τότε πολλοί στη συνέχεια το ονόμασαν ως την μεγαλύτερη και πιο αμφιλεγόμενη εκκαθάριση στην σύγχρονη ιστορία του βασιλείου, καθώς περιελάβανε βασανιστήρια, εκβιασμούς και εξαντλητικές ανακρίσεις. Ο Μπιν Σαλμάν πάντως, ακόμα και σήμερα υποστηρίζει ι όλοι οι συλληφθέντες ήταν υπόλογοι για διαφθορά και η σύλληψή τους δεν είχε καμία σχέση με την δική του ισχυροποίηση στην εξουσία. Μερικά χρόνια μετά ο «Guardian», έφερε στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνο το εφιαλτικό βράδυ. Υποστήριξαν ότι ξυλοκοπήθηκαν και δέχθηκαν απειλές και εκφοβισμό από τους άντρες ασφαλείας, ενώ δύο υπουργοί, στενοί συνεργάτες του πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, παρακολουθούσαν ό,τι συνέβαινε.

«Την πρώτη νύχτα είχαν όλοι δεμένα τα μάτια και όλοι σχεδόν υποβληθήκαν σε αυτό που οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου αποκαλούν "η νύχτα των βασανιστηρίων". Ρωτούσαν τον κόσμο αν ήξεραν γιατί βρίσκονται εκεί. Κανείς δεν γνώριζε. Οι περισσότεροι ξυλοκοπήθηκαν, κάποιοι μάλιστα πολύ άγρια. Υπήρχαν άνθρωποι δεμένοι στους τοίχους με τα χέρια τεντωμένα. Αυτό συνεχιζόταν για ώρες κι όλοι οι βασανιστές ήταν Σαουδάραβες. Όλο αυτό είχε σχεδιαστεί για να τους "σπάσει"’. Την επόμενη ημέρα έφτασαν οι ανακριτές. Ουσιαστικά μάντευαν την περιουσία αυτών που ανέκριναν.

Σε κάποιο σημείο, έδωσαν στους συλληφθέντες πρόσβαση στα τηλέφωνά τους και στα email τους και τους είπαν να επικοινωνήσουν με τους τραπεζίτες τους στη Γενεύη για να ζητήσουν να σταλούν μεγάλα ποσά. Οι τραπεζίτες τούς είπαν ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και οι ανακριτές θεώρησαν ότι είχαν όλη την περιουσία τους κάπου κρυμμένη σε μετρητά. Πρόκειται για απόλυτη μοναρχία κι αυτό σημαίνει ότι οι ηγέτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.


Οι άνθρωποι κερδίζουν χάρες μέσω "εθίμων" που ισχύουν εδώ και πολύ καιρό. Συχνά οι ανακριτές δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς έψαχναν. Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθαρός εκβιασμός, αλλά κάποιοι συλληφθέντες αρνούνταν να υπογράψουν το οτιδήποτε. Δεν υπήρχε καμία νομική διαδικασία. Στο νομικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας δεν υπάρχει η λογική του δικαστικού διακανονισμού, αλλά αυτό προσπαθούσαν να πετύχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή στον «Guardian».


Λίγα χρόνια αργότερα, αρχές είπαν ότι επανακτήθηκαν και επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους μέχρι και 107 δισ. δολάρια από 87 άτομα, ενώ από την πλευρά του ο πρίγκιπας Μοχάμαντ επιμένει ότι όλοι όσοι υπέστησαν κατάσχεση των περιουσιών τους ήταν ένοχοι για διαφθορά.


Οι υψηλές γνωριμίες

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη