Το " χρυσάφι " της Χαλκιδικής



Η Χαλκιδική είναι γνωστή σε όλους για τις πανέμορφες παραλίες και την μοναδική ομορφιά των βουνών και των δασών της, όπως επίσης όλοι γνωρίζουν πως παράγει ένα από τα πιο εξαιρετικά και ποιοτικά μέλια στον κόσμο, το μοναδικό, απόλυτο Ελληνικό superfood που υπερέχει σε ποιοτικά και οπωσδήποτε γευστικά χαρακτηριστικά, από όλα τα άλλα προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι σε όλο τον κόσμο.

Πρωτεύουσα στην παραγωγή του ορεινού μελιού της Χαλκιδικής είναι η Αρναία και μία επιχείρηση που ξεχωρίζει, για την πορεία της στην παραγωγή και εμπορία μελιού μέχρι τώρα, είναι η οικογενειακή επιχείρηση Γεωργάκα. με μία υπερσύγχρονη μονάδα τυποποίησης του μελιού που παράγει, καθώς και ένα μοναδικό εκθεσιακό κέντρο στην πλατεία της Αρναίας, πραγματικό στολίδι για την περιοχή.













Το 1948 ο Αργύρης Γεωργάκας έκανε το πρώτο βήμα για την ενασχόληση της οικογένειας με την μελισσοκομία αφού τότε αγοράζει τα πρώτα του κοφίνια και ξεκινά την μελισσοκομία ως επάγγελμα. Η αγάπη του και το μεράκι για την μέλισσα και τα προϊόντα της, τον κάνουν ως έναν από τους καλύτερους μελισσοκόμους. 
Το 1985 τα ηνία αναλαμβάνει ο γιος του, ο Δημήτρης Γεωργάκας όπου μέχρι και σήμερα με το ίδιο πάθος, καταξιώνεται ως ένας από τους καλύτερους και εμπειρότερους επαγγελματίες μελισσοκόμους σε όλη την χώρα. 

Σήμερα, τα εγγόνια Αργύρης Γεωργάκας και Ιωάννης Γεωργάκας συμμετέχοντας με τον πατέρα τους στην παραγωγική διαδικασία και διάθεση των προϊόντων τους, κάνουν την οικογενειακή τους επιχείρηση ως μια από τις πιο καλά οργανωμένες μελισσοκομικές μονάδες. 

Με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό στην Αρναία , η επιχείρησή  πληροί όλες τις εγχώριες και ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων εφαρμόζοντας σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων (HACCP).

"Εργαζόμαστε καθημερινά για να συλλέξουμε όσα οι μέλισσες δημιουργούν", αναφέρει ο Αργύρης Γεωργάκας. "Είμαι πολύ χαρούμενος που για 6η συνεχόμενη χρονιά είμαστε ανάμεσα στους νικητές των βραβείων. Ειδικά το μέλι πεύκου Γεωργάκα είναι η μόνη ελληνική ποικιλία που βραβεύεται συνεχόμενα τα 6 τελευταία χρόνια. Ο κόσμος αναγνωρίζει την αξία που έχουν τα αστέρια και εμπιστεύεται ξανά και ξανά τα προϊόντα μας. Τους Ευχαριστώ από καρδιάς", συμπληρώνει.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα, κατάστημα της οικογένειας Γεωργάκα στο κέντρο της Αρναίας και να δοκιμάσει ή και να προμηθευτεί τα πάμπολλα είδη μελιού που διαθέτει,  καθώς και την εξαιρετική μουντοβίνα, προϊόν μοναδικό στον κόσμο.


Πρόκειται για απόσταγμα από μέλι. Ένα εξαιρετικά μοναδικό προϊόν που παράγουν οι μελισσοκόμοι στην περιοχής της Αρναίας αφού προσφάτως η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό προϊόν γεωγραφικής ένδειξης ορεινής Χαλκιδικής.

 Το όνομα μουντοβίνα είναι ελληνορωμαϊκής καταγωγής και σημαίνει σκούρο κρασί και αποδώθηκε αυτό το όνομα από το ενδιάμεσο στάδιο παραγωγής. Στην περιοχή της



Αρναίας Χαλκιδικής οι ντόπιοι μελισσοκόμοι, εδώ και δεκάδες χρόνια, αξιοποιούν τις τρυγηθείσες κηρύθρες και τα υπολείμματα μελιού για την παραγωγή της μουντοβίνας. Η συνταγή της προετοιμασίας, της ζύμωσης και της απόσταξης για την παραγωγή της παραδίδεται από γενιά σε γενιά ως σήμερα. Κύριες πρώτες ύλες της μουντοβίνας είναι το μελιού και το κερί.

Το μέλι που εγλωβίζεται στο κερί μετά τον τρύγο, με απολεπίσματα από τις κηρήθρες συγκεντρώνονται ώστε να αρχίσει η παραγωγή. Μίγμα μελιού-κεριού-νερού βράζεται προκειμένου να λιώσει το κερί και να σχηματιστει χυλός. Το ζεστό μίγμα διηθείται με φίλτρο ενώ παράλληλα πιέζεται με ειδική πρέσα. Το διήθημα ρέει σε δεξαμενή και σχηματίζονται δυο υγρές στοιβάδες. Η άνω στοιβάδα αποτελείται από το κερί (που δεν κρατήθηκε από το φίλτρο) και ως ελαφρύτερο αφαιρείται. Η κάτω στοιβάδα αποτελείται από το γλυκόμελο με όλα τα σάκχαρα από το μέλι και το κερί. Έπειτα το μίγμα απαθηκεύεται σε βαρέλια να ζυμωθεί. Η ποσότητα του ζυμωμένου γλυκόνερου μετά από επτά μήνες είναι έτοιμη για απόσταξη, η οποία είναι διπλή. Η δεύτερη απόσταξη προαιρετικά αρωματίζεται με την προσθήκη αρωματικών ουσιών όπως γλυκάνισο ή μαστίχα. Το καθαρό απόσταγμα είναι η ΜΟΥΝΤΟΒΙΝΑ..!

Το 2012 η μουντοβίνα αναγνωρίστηκε ως τοπικό Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) ορεινής Χαλκιδικής.

Κατοχυρώνεται επίσημα η γεωγραφική ένδειξη και η επωνυμία ενός θαυμάσιου ξεχωριστού αποστάγματος, για το οποίο η συνταγή της προετοιμασίας της ζύμωσης και της απόσταξης για την παραγωγή του παραδίδεται από γενιά σε γενιά μέχρι σήμερα

Οι κεραλοιφές ένα θαύμα της φύσης για την ομορφιά και την υγεία, είναι ένα ακόμη από τα προϊόντα τα οποία παράγει η οικογένεια Γεωργάκα.


Όλα τα προϊόντα τα οποία παράγονται μπορούμε να τα βρούμε και να τα παραγγείλουμε στα ηλεκτρονικά καταστήματα της επιχείρησης.





Το μέλι Γεωργάκα μπορεί πλέον να εμφανίζει στην ετικέτα του το αδιαμφισβήτητο λογότυπο μαύρου και χρυσού, μια σφραγίδα αριστείας που αναγνωρίζεται παγκοσμίως από λιανοπωλητές και καταναλωτές εξίσου, αφού βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές των βραβείων Great Taste, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα βραβεία τροφίμων και ποτών στον πλανήτη.





Τα βραβεία για το 2021

- Το μέλι πεύκου βραβεύτηκε με 2 αστέρια

- Το μέλι δάσους βραβεύτηκε με 2 αστέρια

- Το μέλι κρέμα από άνθη βραβεύτηκε με 1 αστέρι

- Το μέλι βαμβάκι βραβεύτηκε με 1 αστέρι.

Λίγα λόγια για το Great Taste 2021
- Το Great Taste διοργανώνεται από το Guild of Fine Food και είναι το μεγαλύτερο, διαχρονικότερο και πιο σεβαστό πρόγραμμα διαπίστευσης τροφίμων στον κόσμο

- 14.113 διαφορετικά προϊόντα εισήχθησαν το 2021 από 108 χώρες

- 355 κριτές δοκίμασαν τα προϊόντα με τη μέθοδο με τυφλής γευσιγνωσίας στις φετινές συμμετοχές.

- 4.027 βραβεύτηκαν με 1 αστέρι - προϊόντα που προσφέρουν φανταστική γεύση. Περίπου το 30% των συμμετοχών επιτυγχάνουν αυτήν την αξιολόγηση.

- 1.138 βραβεύτηκαν με 2 αστέρια - Πάνω και πέρα ​​από νόστιμα - λιγότερο από το 10% των συμμετοχών επιτυγχάνουν αυτήν την βαθμολογία.

- 218 βραβεύτηκαν με 3 αστέρια -Εξαιρετικά νόστιμα -λιγότερο από το 2% των προϊόντων βραβεύονται με 3 αστέρια.
Τα μοναδικά φυσικά προϊόντα της Χαλκιδικής, είναι πλέον στην διάθεσή μας εύκολα και γρήγορα, μέσα από τα e-shop της οικογενειακής επιχείρησης Γεωργάκα.





ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη