Η επιστροφή στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατή ;

SHARE:


Η επιστροφή στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατή;

του Γιάννη Παπαδάτου*


Τώρα που η θάλασσα δεν είναι ένας λύκος
πεινασμένος που ουρλιάζει
… την περηφάνειά του ας σώσει ο καθένας.

Θανάσης Κωσταβάρας


Ο χαρισματικός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου συνεχίζοντας το κόκκινο νήμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, του Αλέξανδρου Σβώλου και του Νίκου Καζαντζάκη, μπολιασμένο με το ασίγαστο εθνικοαπελευθερωτικό πάθος του Ελευθερίου Βενιζέλου, αρνήθηκε την υιοθέτηση της «Ένωσης Κέντρου», του πατέρα του Γεωργίου, και δημιούργησε την 3η Σεπτεμβρίου του 1974 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Η γενιά μου, ακούγοντας τις επιταγές της Ιστορίας , στρατεύθηκε στο κάλεσμα του μεγάλου ηγέτη, για να δημιουργήσει μία δημοκρατική κοινωνία, απέναντι στον αυταρχισμό και τον συντηρητισμό, που δίχαζε τους Έλληνες σε εθνικόφρονες και μη. Και παρά τις δυσκολίες και τα λάθη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την πορεία της χώρας μέχρι και την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γεώργιο Παπανδρέου και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας από τον ίδιο , μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ από πρωταγωνιστή σε αδύναμο πολιτικό κομπάρσο. Η δημιουργία του ΚΙΔΗΣΟ, αφαίρεσε ψήφους απ’ το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έλαβε 4,5% στις εκλογές. Με την συμβολή της Φώφης Γεννηματά, το ΚΙΝΑΛ ανήλθε στην τρίτη θέση με ποσοστό 8,1%. Όμως, οι φιλοδοξίες του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματος εξουσίας, δεν εξαντλούνται στην τρίτη θέση. Επομένως, οι εκλογές ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ , τον ερχόμενο Δεκέμβριο , είναι η τελευταία ευκαιρία για να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ ως πρωταγωνιστής, με την προϋπόθεση να εκλέξει στιβαρή νέα ηγεσία. Και ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει τις αναγκαίες ηγετικές αρετές, και είναι μάλιστα ο μόνος, ο οποίος έχει δεσμευτεί για την επαναφορά στο όνομα, στις αξίες και την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ αφορά την πορεία του τόπου, και δεν είναι μια συνήθης διαδικασία ικανοποίησης ατομικών φιλοδοξιών ή προσωπικής δικαίωσης. Ο ηγέτης που θα εκλεγεί, δεν θα κριθεί από την ηλικία ή την εμφάνισή του , αλλά από την ατομική ψυχοδιανοητική του επάρκεια, τις πολιτικές του αρετές και τα ηγετικά του προσόντα.

Ποια όμως θα πρέπει να είναι τα ατομικά χαρακτηριστικά ενός υποψήφιου προέδρου σε ένα κόμμα εξουσίας; Σίγουρα θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις ελπίδες των ψηφοφόρων του κόμματός του. Ακόμη, θα πρέπει να αντιλαμβάνεται πριν απ’ όλους, την πολιτική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας του. Να καθοδηγεί με επιτυχία την πορεία του πλοίου, χωρίς να μεταφέρει την ευθύνη σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών σε άλλους εγχώριους ή ξένους. Ο R.M. Stogdill, αναφέρει ότι ένας επιτυχημένος ηγέτης ξεχωρίζει από τους άλλους γιατί διαθέτει υπέρτερες δυνατότητες, σημαντικά επιτεύγματα και αξιοζήλευτα χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα αναφέρει «1. Ικανότητες : ευφυία , ετοιμότητα, ευχέρεια λόγου, γνησιότητα, κρίση. 2. Επιτεύγματα: μόρφωση, γνώσεις, κοινωνικές και αθλητικές επιδόσεις. 3. Υπευθυνότητα: συνέπεια, πρωτοβουλία, επιμονή, επιθετικότητα, επιθυμία υπεροχής».

Αξίζει , όμως, να αναφέρουμε εδώ, το πορτραίτο του μέγιστου, ίσως, πολιτικού της αρχαίας Ελλάδος, όπως τον περιγράφει ο Θουκυδίδης «Ο Θεμιστοκλής ήταν άνθρωπος με μεγάλα φυσικά χαρίσματα και άξιος , γι’ αυτό, του μεγαλύτερου θαυμασμού. Χάρη στην έμφυτη οξυδέρκειά του, την οποία δεν χρωστούσε σε μελέτη (ούτε της πρόσθετε τίποτα η προετοιμασία) ήταν σε θέση να κρίνει ταχύτατα ποια ήταν η καλύτερη λύση για τα προκείμενα ζητήματα και να προβλέπει τα μέλλοντα να συμβούν».

Η επιτυχία ενός κόμματος στον πολιτικό στίβο, σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, απαιτεί τρία χαρακτηριστικά α. χαρισματικό ηγέτη β. αποτελεσματική, δημοκρατική, μαζική οργάνωση γ. κυβερνητική πρόταση εξουσίας. Επίσης, είναι απαραίτητη και «εκ των ων ουκ άνευ», η συνεχής και αμφίδρομη επικοινωνία με τις κοινωνικές δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης του εργατικού και αγροτικού συνδικαλισμού , των δυνάμεων της εργοδοσίας, των επιστημονικών φορέων , της νεολαίας και του φεμινιστικού κινήματος και γενικότερα με όλους τους πολίτες της χώρας.

Στη σημερινή συγκυρία, η επιλογή της άριστης ηγεσίας στο νυν τρίτο κόμμα της Βουλής είναι προϋπόθεση, όχι μόνο για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την διασφάλιση της ίδιας της δημοκρατίας στην χώρα μας. Η οποία απειλήθηκε με αλλοίωση των δημοκρατικών της χαρακτηριστικών, από την τυχοδιωκτική διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με νεολοκληρωτικές πρακτικές. (συνεχείς προσπάθειες άλωσης όλων των θεσμικών αντίβαρων –Δικαιοσύνης, Aνεξάρτητων Aρχών, Μ.Μ.Ε.- που εξισορροπούν τον αυταρχισμό και την επιδίωξη εγκαθίδρυσης καθεστώτος λατινοαμερικάνικης μορφής)

Είναι λυπηρό, ότι οι πέντε από τους έξι υποψηφίους των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου του ΚΙΝΑΛ (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Παπανδρέου, Καστανίδης, Χρηστίδης) δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Γιατί θα έπρεπε να έχουν, ήδη, κατανοήσει, ότι ενώ η ΝΔ ήταν και είναι ο ιδεολογικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός του αντίπαλος. Οι σκέψεις για πιθανή «προοδευτική διακυβέρνηση» με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αναντίρρητα στοιχεία αυτοκτονικού ιδεασμού, γιατί ακυρώνει εκ των πραγμάτων την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ.

Η εκλογή ηγέτη σε ένα κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αφορά την πορεία του τόπου και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μη προνομιούχων και του λαού. Οι υποψήφιοι πρόεδροι οφείλουν να δημοσιοποιήσουν προεκλογικά, ποιες είναι οι θέσεις τους και οι μελλοντικές τους ενέργειες, για να εκθρονίσουν οριστικά και αμετάκλητα τον σφετεριστή ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ώστε να γίνουν μελλοντικοί κυβερνήτες της χώρας. Και ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε για πρώτο και δεύτερο κόμμα , όμως δεν επρόκειτο για γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών, αφού το προεκλογικό του πρόγραμμα ήταν ψευδεπίγραφο. Επρόκειτο για ανήθικη υφαρπαγή ψήφων, αφού συνειδητά το προεκλογικό πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις ήταν εσκεμμένα απατηλές π.χ. σκίσιμο μνημονίων «με ένα άρθρο και έναν νόμο». Εάν ,βέβαια, κάποιος φέρελπις πολιτικός υποστηρίζει, ότι η πολιτική είναι συνώνυμη της εξαπάτησης, θα απαντούσαμε ότι αλλοίμονο για την χώρα που έχει τέτοιους πολιτικούς.

Η προοπτική για αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση, δεν θα προέλθει μόνο από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί, δυστυχώς, τα αποτελέσματα της όποιας κριτικής τα εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Γεγονός, που διαπιστώνεται άλλωστε και από τις ποιοτικές αναλύσεις των δημοσκοπήσεων. Είναι απορίας άξιον – ίσως και ύποπτο- για ποιο λόγο το ΚΙΝΑΛ επιμένει μονοσήμαντα τα τελευταία χρόνια στην αντιδεξιά πολεμική του, εξαιρώντας εντέχνως από την κριτική του , τα καταστροφικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατά την γνώμη μου ένα ιστορικό ατύχημα. Και τα υλικά από τα ιστορικά ατυχήματα, δεν μπορεί να προσκαλούνται σε κοινές πολιτικές που διαμορφώνουν την τύχη του τόπου.

Η επιστροφή στο μέλλον και το ΠΑΣΟΚ, την οποία υπόσχεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, στηρίζεται στην κατανόηση, ότι ενώ η ΝΔ είναι ο ιδεολογικός του αντίπαλος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο υπαρξιακός του. Αλλά το ΠΑΣΟΚ αναζητά προέδρους, που δεν έχουν υποκύψει στο σύνδρομο της Στοκχόλμης, θεωρώντας τον ΣΥΡΙΖΑ εν δυνάμει συγκυβερνήτη. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Χ. Καστανίδης, έχουν επανειλημμένα μιλήσει για την δυνατότητα συνεργασίας μαζί του και για τη δημιουργία «προοδευτικής διακυβέρνησης». Επίσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι άλλοι υποψήφιοι δεν τοποθετούνται με σαφήνεια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρξιακός αντίπαλος ή εν δυνάμει σύμμαχος. Η ασάφεια και οι θολές τοποθετήσεις είναι τακτικές οπορτουνιστών πολιτικών , ανάξιων να ηγηθούν του μεγάλου ιστορικού κόμματος του ΠΑΣΟΚ.

Η εκλογή ηγεσίας ενός πολιτικού κόμματος εξουσίας, αφορά την πορεία του τόπου και είναι γι’ αυτό απαραίτητη η κατάθεση προτάσεων κυβερνητικής πολιτικής. Ο μόνος, όμως, που έχει καταθέσει προτάσεις για θέματα κυβερνητικής πολιτικής είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, π.χ. υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας και ασυμβίβαστη προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της πατρίδας, απαγόρευση της παράνομης εισόδου μεταναστών , πάταξη γραφειοκρατίας, αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας στην κοινωνική ζωή, αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις γυναικοκτονίας, ουσιαστική αντιμετώπιση θεμάτων ανεργίας και προβλημάτων νεολαίας.

Η πολιτική διαδρομή του Ανδρέα Λοβέρδου ως στελέχους της ΚΝΕ στα φοιτητικά αμφιθέατρα της Θεσσαλονίκης, του έδωσε τα ερμηνευτικά εργαλεία κατανόησης των βαθύτερων αιτίων της κοινωνικής εξέλιξης. Όμως, τα ουτοπικά και ανεδαφικά στοιχεία του μαρξισμού - λενινισμού, τον οδήγησαν στην κρίσιμη αναγνώριση, ότι το ΠΑΣΟΚ , είναι ο πολιτικός φορέας των κοινωνικών αλλαγών στην πατρίδα μας και γι’ αυτό εντάχθηκε σ’ αυτό. Η κυβερνητική υπουργική του θητεία του έδωσαν τον αναγκαίο ρεαλισμό ώστε να μπορέσει να εκφράσει αυθεντικά και πειστικά τις ανάγκες των καιρών απέναντι στη συντηρητική πολιτική της ΝΔ, και την τυχοδιωκτική νεολοκληρωτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην ξεχνάμε ,ακόμη, ότι οι σπουδαίοι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης, Ανδρέας Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, ήταν καθηγητές Πανεπιστημίου και αυτή την ιδιότητα διαθέτει ο Ανδρέας Λοβέρδος ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Για όλους τους παραπάνω λόγους, έχω τη γνώμη, ότι η εκλογή του Ανδρέα Λοβέρδου έχει τις αναγκαίες ηγετικές προϋποθέσεις για να οδηγήσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, στο φωτεινό μονοπάτι του μέλλοντος.


*ομότιμος Καθηγητής Ψυχοφυσιολογίας και Ψυχικής Υγιεινής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Αναπληρωτής Γραμματέας και Γραμματέας του Τομέα Διαφώτισης της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ 1977-1996.

Απέκτησε e-shop ΔΩΡΕΑΝ

Μέλι Γεωργάκα

Μέλι Γεωργάκα
Αρναία Χαλκιδικής

[ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ]$type=three$m=0$readmore=hide$va=0$l=0$sn=0$hide=home$c=12

Όνομα

«USNS YUMA» 17 Νοέμβρη 2022 29η Agrotica 2022 6η Δεκεμβρίου ΑΒ Βασιλόπουλος Αγγλία Αγιον Ορος Άγιος Δομήνικος Αγιος Λουκάς Αγιος Μάμας Άγιος Μάμας Αγιος Παΐσιος Άγιος Στυλιανός Άγις Κυνηγόπουλος Αγνή Καλουμένου αγνοούμενες αγνοούμενη αγνοούμενοι αγνοούμενος αγνοούμενος ψαράς Αγορά Μοδιάνο Αγρίνιο αδελφοί Χατζηιωάννου Αδωνις Γεωργιάδης ΑΕΚ αεροδρόμιο Μακεδονία Αεροπλάνο αεροπορικό αεροσκάφος Αθήνα Αθηνά Χρυσαντίδου Αθηνά Ωνάση Αθλητικα Αθλητικά Αιγάλεω Αιγίνιο Αιγυπτος Αίγυπτος αιμοδοσία Αιολικά πάρκα Αϊτή Αιτωλοακαρνανία Άκης Σκέρτσος Αλβανία Αλγερία Αλέκος Φασιανός Αλεξάνδρα Παναγιώταρου Αλεξάνδρα Ταβουλάρη Αλεξάνδρεια Αλεξανδρούπολη Αλέξης Κούγιας Αλέξης Τσίπρας Αλιμος Αλκης Κούρκουλος αλλαγή φύλου Αλλαγή ώρας 2021 Αλμυρός Αλόννησος Αμβρόσιος Αμυνα άμυνα Αμφιλοχία Αμφίπολη Άνα Μπρνάμπιτς αναισθησιολόγος ανάκληση αυτοκινήτου ανάκληση τροφίμου Ανάληψη Αναλώσιμοι 4 Αναξιμάνδρου Ανδραβίδα Ανδρέας Λοβέρδος Ανδρέας Μικρούτσικος Ανδρέας Μπάρκουλης Ανδρόγυνο ανεμβολίαστη ανεμβολίαστοι Ανθή Σαλαγκούδη ανθρακωρυχείο Άννα Λιτβίνοβα ΑΝΤ1 αντιεμβολιαστής Αντώνης Γλου Αντώνης Κανάκης Άνω Σταυρός απαγωγή απάτη ΑΠΘ απογραφή Αποστόλης Τότσικας Απόστολος Γκλέτσος Απόστολος Γκλέτσος Απόστολος Ζερβός αραβόφωνοι αργία 26ης Οκτωβρίου Αργίες 2022 Αργολίδα Αρετή Χαρτοφύλακα ΑΡΗΣ Αρκαδία Αρναία Αρτα Αρτέμης Σώρρας Αρχιμανδρίτης ΑΣ ΑΜΕΑ Φίλιππος Θεσσαλονίκης Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας Ασπροβάλτα Ασπρόπυργος Αστεία αστρολογία Αστυνομία Αστυνομικό δελτίο αστυνομικός ασφάλιση ασφαλτόστρωση Ασώματο Αττική αττοκτονία αυξήσεις Αυξήσεις μισθών Αυστραλία Αυστρία Αυτοκινητο Αυτοκίνητο αυτοκτονία Αφγανισταν Αφγανιστάν Αφροδίτη Μπάρμπα Αφροδίτη Σκαφίδα Αχαΐα Αχίλλειον Αχλάδι Β’ Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Κονιτόπουλος Βαγγέλης Μαρινάκης Βαλάντης Βαλκάνια Βάρη Βαρουφάκης Βασίλης Λεβέντης Βασίλης Μπισμπίκης Βασίλης Σαλέας Βασίλισσα Ελισάβετ Βάσω Μπεσκάκη Βεβήλωση Βελβεντό Βέλγιο Βελόπουλος Βενετία βέροια Βέρτης Βιασμός Βιέννη βιτριόλι Βλαχιώτης Βλαχογιάννης Γιώργος Βόλβη Βόλος βόμβα Βούλγαρη Βουλγαρία Βούλγαροι Βραζιλία Βράσταμα βροχές ΓΑΔΑ Γάζωρος Γαλάζιες Σημαίες Γαλαξίας Γαλάτσι Γαλλία γάμος Γαρδικάκι γενικός γραμματέας ΚΝΕ Γερακαρού Γερμανία Γερμανικός ποιμενικός Γεωργία Γιάννα Αγγελοπούλου Γιάννης Αντετοκούνμπο Γιάννης Βασιλείου Γιάννης Γιώργος Γιάννης Σερβετάς Γιάννης Σπαλιάρας Γιάννης Φλωρινιώτης Γιαννιτσά Γιούργκεν Κλοπ Γιώργος Ανατολάκης Γιώργος Κυπαρίσσης Γιώργος Κωνσταντινίδης Γιώργος Μακρής Γιώργος Παπανδρέου Γιώργος Τράγκας Γκάλης Γκάνθερ γκράφιτι γλέντι Γλυκά Νερά Γλυφάδα Γνώμη Γουατεμάλα γουλιανός Γρεβενά Γρηγόρης Πετράκος Γρηγόρης Σαχινίδης Γρηγορίου Λαμπράκη ΓΣΕΕ Γυναικα γυναικολόγος Γωγώ Τσαμπά Δανάη Μπάρκα Δανία δασική πυρκαγιά Δάφνη Δάφνη Ευαγγελάτου Δάφνη Πατακιά ΔΕΗ ΔΕΘ δελτίο καιρού Δενδροπόταμος δενδροφύτευση Δέσποινα Βανδή Δήμαρχος Δήμαρχος Ζέρβας Δήμητρα Αγγελοπούλου Δήμητρα Αλεξανδράκη Δήμητρα Ιορδανίδου Δήμητρα Λίανη Δημήτρης Δανίκας Δημήτρης Κεχαγιάς Δημήτρης Κομπατσιάρης Δημήτρης Κουφοντίνας Δημήτρης Παπαδημούλης Δημήτρης Σκαρμούτσος Δημήτρης Φιντιρίκος Δήμος Αριστοτέλη Δήμος Θεσσαλονίκης Δημοσθένης- Δημήτριος Δεσποτίδης Δημοσιογράφος δημοσιοποίηση εγκληματιών δημοσκόπηση διάγγελμα διαγραφή διαζύγιο διαθήκη δίαιτα διακοπές διακοπές κυκλοφορίας διακοπέςκυκλοφορίας διακοπή νερού Διακοπή ρεύματος Διαμαντής Χλωρός διανομέας διάρρηξη διάσημοι Διάστημα Διατροφή Διεθνή διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης διεθνής μαραθώνιος Μέγας Αλέξανδρος 2021 Δικαιοσύνη διόδια Διομήδης Διονυσία Κουκίου διπλός φόνος Ρωσίδες Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δολοφονία δολοφονία ταξιτζή Δόμνα Κουντούρη Δόμνα Σαρητσόγλου Δομοκός δορυφορικό ίντερνετ Δούρου Δράμα δυστύχημα δωρεά Εβρος εγκατάλειψη παιδιού Εγκλημα Έγκλημα εγκληματική ομάδα εγκυμοσύνη Εγνατία Οδός Εδεσσα Εθνικής Αντιστάσεως Ειρήνη Μούρθου ΕΚΑΒ εκβιασμός Εκκλησία εκλογές Εκλογές 2019 εκπαιδευτικοί εκπαιδευτικός εκπτώσεις Εκτακτο βοήθημα Έκτακτο δελτίο καιρού εκτέλεση εκτέλεση θανατοποινίτη Ελασσόνα Ελενα Γαλύφα Έλενα Γκρέκου Ελενα Παπαρίζου Έλενα Πολυχρονοπούλου Ελενα Ράπτη Ελενα Σαγανά Ελλαδα Ελλάδα Ελληνας ομογενής Ελληνική Βουλή Ελληνική Επανάσταση Ελληνική πολεμική αεροπορία Ελληνικό Ελληνικό Μουσείο Τεχνολογίας Ελληνικό πολεμικό ναυτικό Ελληνικός Στρατός Ελληνοτουρκικά Ελόν Μασκ ΕΛΤΑ εμβόλια εμβολιασμός εμβόλιο εμπρησμός ΕΜΥ Ένοπλη ληστεία ενυδρείο ΕΝΦΙΑ εξαφάνιση Εξοδος έξοδος ΕΟΔΥ έπαυλη επεισόδια επενδύσεις επιβατικό αεροσκάφος επιδείνωση καιρού επιδόματα επιδότηση επίθεση σκύλου Επισκοπή επιχειρηματίας Επιχειρησεις Επιχειρήσεις ΕΠΟ Εργασιακά εργατικό δυστύχημα Ερέτρια Εριέττα Κούρκουλου Ερντογάν ΕΡΤ εστιατόριο ΕΤΑΔ Εύα Διβάρη Εύα Μπουντούρη Ευβοία Εύβοια Ευγενία Νιάρχου Εύοσμος εύρεση αγνοούμενης εύρεση ανήλικου Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΦΕΤ Έφη Σαρρή Εφης Κακαράντζουλα εφορία Εrasmus Ζαγοράκης Ζάκυνθος Ζενεβιέβ Μαζαρί Ζέρβας Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς Ζοζέ Μπότο Ζόραν Ζάεφ ζώα συντροφιάς ζωγραφική Ζώδια Ζώδια 2022 Ηλεία Ηλέκτρα Νιάρχου ηλεκτρικές συσκευές ηλεκτρονικός πλειστηριασμός ηλεκτροπληξία Ημαθία Ηνωμένο Βασίλειο ΗΠΑ Ηράκλειο Ηρώ Κόβα ΗΣΑΠ Θανάσης Πλεύρης θανατηφόρο τροχαίο Θεανώ θέατρο θείος Θεματοφύλακες του Συντάγματος Θεοφανία Παπαθωμά Θερμαϊκός Θέρμη Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας Θερμοπύλες Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη απάτη θετικό τεστ θράκη Θωμάς Κατσαούνης Θωμάς Παπασταύρου Ιαπωνία Ιασμος Ιάσωνας Μανδηλάς Ίγκεγμποργκ Μπέουχελ Ιεράπετρα ιερέας ιερείς Ιερισσός ΙΚΑ Ινδία Ιος Ιουνστινιανού Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Ισημερινός Ισλαμιστές Ισμήνη Καλέση Ισπανία Ισραήλ Ιστιαία Ιταλία Ιωάννα Μαλέσκου Ιωάννα Παλιοσπύρου Ιωάννα Τούνη Ιωάννινα Ιωνικός Νικαίας Καβάλα Καβούρι Κάιρο Καιρός κακοκαιρία κακοποίηση παιδιού κακούργημα Καλαμάκι Καλαμαριά Καλαμπάκα κάλαντα Καλιφόρνια Καλοχώρι Καματερό Καναδάς κάνναβις καραμπόλα Καρανίκας Καρβέλας καρδίτσα Κάρολος Παπούλιας κάρτα Ελευθερίας Καστοριά Καστράκι καταζητούμενος κατάληψη καταρράκτες κατασκήνωση Κατερίνα Καινούργιου Κατερίνα Λιόλιου Κατερίνα Παναγοπούλου Κατερίνα Σακελλαροπούλου Κατερίνη κατοικίδια Κατσιμίδη Κάτω Αμίαντος Κάτω Νευροκόπι Κάτω Πετράλωνα Κάτω Τούμπα καυσιμα καυσωνας καύσωνας καφές κεμπάπ Κερατέα Κέρκυρα Κεφαλονιά Κιλκίς Κίνα ΚΙΝΑΛ Κινηματογράφος κινητό κινητό τηλέφωνο κλειστοί δρόμοι κλήρωση κλιματιστικά Κλοντιάνα Τσέλο κλοπή Κοζάνη κοινωνια Κοινωνία ΚΟΚ κοκαΐνη Κολινδρός Κολομβία Κολωνός κομμωτής κορ Κορδελιό Κορινθία Κόρινθος κοροναϊός Κορωναϊός Κορωπί Κοσμάς Καλογιάννης Κόσμος Κούγιας Κρεοπώλης Κρήτη Κρίτων Αρσένης κρυπτονομίσματα ΚΤΕΛ ΚΤΕΟ κυνήγι Κυπαρισσία Κύπελλο Ελλάδας Κύπρος Κυριάκος Μητσοτάκης Κωνσταντίνος Δανιάς Κωνσταντίνος Καζάκος Κωνσταντίνος Μπογδάνος Κωνσταντίνος Τζούμας Κωνσταντίνος Χαμαλέλης Κωνσταντίνου Καραμανλή Κώστας Κεντέρης Κώστας Παπαχλιμίντζος Κώστας Ραπτόπουλος Κώστας Τσιάρας Κωστής Μαραβέγιας Κωστής Ραπτόπουλος Λαγκαδάς Λαδάδικα λαική αγορά λαϊκή αγορά Λάκης Λαζόπουλος Λάκκωμα Λακωνία Λαμία Λάρισα Λατινοπούλου Λάτσιο Λεσβίες Λέσβος Λετονία Λευκορωσία Λευτέρης Πανταζής λεψφορείο Λεωνίδας Παπαγεωργίου Λεωνίδιο λεωφόρος Κατεχάκη Λεωφόρος Νίκης ληστεία Λητή Λιβαδειά Λιβάδι Ελασσόνας Λίβερπουλ Λιμενικό Σώμα Λιμενικό Ταμείο λίμνη Πολυφύτου λίμνηΠλαστήρα Λίνα Μενδώνη λίφτινγκ ΛΟΑΤΚΙ λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος λογαριασμός φυσικού αερίου λογοτεχνία Λουκασένκο Λουξεμβούργο Λουτράκι Λοχίας λύτρα μαγειρική Μάγκυ Χαραλαμπίδου Μαγνησία Μαδρίτη μαθητές Μαθράκι Μαϊάμι Μακεδονία Μάκης Κατμετζόγλου Μακρόν Μάλτα Μανώλης Καντάρης Μαργαρίτης Τζίμας Μαρία Ελένη Λυκουρέζου Μαρία Ιωαννίδου Μαρία Σολωμού Μαρτίου Μάρω Βαμβουνάκη μάσκα μάσκες Ν95 μάσκες FFP2 Μασούτης ΜΑΤ Μάτι μαχαίρωμα Μεγάλη Βρετανία Μεγαλόπολξ Μέγας Αλέξανδρος μέδουσες ΜΕΘ Μελενίκου μέλι Μέλι Γεωργάκα Μελίνα Μποτέλη Μέμος Μπεγνής Μενεμένη Μενίδι Μένιος Φουρθιώτης Μεξικό ΜέΡα25 Μέριλαντ μερομήνια Μεσολόγγι Μεσσηνία μετάλλαξη Όμικρον Μετανάστες Μετρό Μέτσοβο μητροκτονία Μητρόπολη Λαγκαδά Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Μητσοτάκης Μιζούρι Μίκης Θεοδωράκης Μικρό σπίτι στο λιβάδι Μιλάνο Μίλτος Λαζαρίδης Μίλτος Τεντόγλου Μίνα Ορφανού Μισισιπή Μιχάλης Βιτζηλαίος Μιχάλης Ζαμπίδης Μιχάλης Ιατρόπουλος Μιχάλης Οικονόμου ΜΜΕ Μολάοι μολότοφ Μονακό Μοναστηρίου Μουσική Μπάιντεν Μπάκινγκχαμ Μπάλλος Μπάμπης Ζαχαρόπουλος Μπαντέρας μπάτλερ Μπέος Μπολόνια μποτιλιάρισμα Μπουτάρης Μπούφος Μύκονος Μυτιλήνη Ν.Δ. Νάκος Τρυφωνίδης Νάξος Νάουσα Ναρκωτικά Νατάσα Θεοδωρίδου Νατάσα Κουβελά Νατάσα Παζαΐτη Ναύπακτος Ναύπλιο Ναυτιλία ΝΔ Νέα Αγαθούπολη Νέα Αγχίαλος Νέα Δημοκρατία Νέα Ερυθραία Νέα Ευκαρπία Νέα Ζηλανδία Νέα Ζίχνη Νέα Μάδυτος νέα μέτρα Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης Νέα Σκιώνη Νέα Υόρκη Νέα Φώκαια Νεάπολη Νεκτάριος Νέο Ηράκλειο Νεοχωρούδα Νησιά Νιγηρία Νίκαια Νικόλ Μαράκι Νικόλας Παπαπαύλου Νίκος Ανδρουλάκης Νίκος Βέρτης Νίκος Γ. Ζυγογιάννης Νίκος Γαλανός Νίκος Μανιός Νίκος Τσουμάνης Νίνα Φλορ Νορβηγία Νοσοκομείο Νοσοκομείο Γεννηματάς Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Νοσοκομείο Παπανικολάου Νότης Σφακιανάκης ντελιβεράς Ντέμη Γεωργίου Ντίμης Κορφιάτης Ντόρα Μπακογιάννη Ντράφι Ξάνθη ξενοδοχείο ξυλοδαρμός συζύγου ΟΑΣΘ οδήγηση οδηγός ταξί οδός Αμαλίας οδός Ανθέων οδός Λαγκαδά οδός Παπανδρέου οικογενειακή βία οικοδόμοι οικολογία Οικονομία οίκος ανοχής Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος όλα Θεσσαλονίκη Ολγα Γεροβασίλη Όλγα Κεφαλογιάννη Ολλανδία Ολυμπία Οδός Ολυμπιάδα Χαλκιδικής Ολυμπιακοί Αγώνες Ολυμπιακός Ολυμπος ομοφυλόφιλη ομοφυλόφιλος ορειβάτης Ορμύλια Ορφέας Ζάχος Οφρύνιο Οχάιο Παγκράτι παθολόγος παιδεία παιδοκτονία Παλαμάς Παλλήνη Παναγιώτης – Ραφαήλ Παναγιώτης Κουρουμπλής Παναγιώτης Σουλικιάς Παναγιώτης Ψωμιάδης Πανελλήνιες Πανόραμα Πάνος Καμμένος Παντελής Τσακίρης ΠΑΟ ΠΑΟΚ Πάπας Φραγκίσκος παραδοσιακό τραγούδι παραμονή Χριστουγέννων Πάργα παρέλαση Παρθένα Κουτμερίδου Παρίσι Πάρος πασοκ Πασχάλης Αρβανιτίδης Πάτρα Παύλος Πολάκης Παύλος Χαϊκάλης Πειραιάς Πέλλα Περαία Πέραμα Περιβάλλον Περιεργα περίεργα Περιστερά Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Περιφερειακή οδός Πετρανά Πέτρος Παπαϊωάννου Πέτρος Φιλιππίδης Πέτσας Πευκοχώρι Πήλιο Πηνελόπη Πιτσούλη Πιερία Πιέρο πισίνα πιστοποιητικό εμβολιασμού Πιστοποιητικό νόσησης πιτ μπουλ πιτόγυρο πλατεία Αριστοτέλους πλατεία Ελευθερίας πλημμύρες πνιγμός Ποδηλάτης ποδηλάτισσα ποδόσφαιρο ποίηση ποινική δίωξη ποινικός κώδικας Πολ Βερχόφεν Πολεμική Αεροπορία πολιτική πολιτικός γάμος Πολίχνη πόλο Πολυτεχνείο πορείες Πόρτο Χέλι Πορτογαλία ποτάμι Πούτιν πρακτορείο ΟΠΑΠ πράσινοι παπαγάλοι πρόγνωση καιρού Πρόεδρος της Δημοκρατίας προπονητής τένις πρόστιμο Πρόσφυγες πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Πρωτοχρονιά Πρωτοχρονιάτικο λαχείο πτήση Πτολεμαΐδα πτώση πτώση από μπαλκόνι πτώση από σκάλα Πυλαία Πύργος Ηλείας πυρκαγιά πυροβολισμοί Πύρρος Δήμας Ράδιο Αρβύλα ράπιντ τέστ Ραφήνα Ρέα Τουτουνζή ρεβεγιόν Ρέθυμνο Ρεντίνα Ρόδος Ροζίτα Σώκου ρομά Ρούλα Ρέβη Ρουμάνος Ρούμπεν Σεμέδο Ρύζια Παιονίας Ρώμη Ρωσία Ρωσίδες Σάββας Αναστασιάδης Σάκης Αρναούτογλου σαμουράι Σανταμούρης Σαντορίνη Σαρλίν ΣΕΓΑΣ σεισμός Σερβία Σέρβια Σέρρες σήμερα Σιβηρία Σιμόνα Βιρτζίλι Σίνδος Σινέντ Ο’ Κόνορ Σίντκλεϊ Φερέιρα σκάλες Σκιάθος Σκλαβενίτης Σκόπια Σλοβακία Σνικ Σουηδία Σοφία Βόσσου Σοφία Μαυρίδου Σοφία Σακοράφα Σοχός Σπύρος Μπιμπίλας Σπύρος Χατζηαγγελάκης Σρι Λάνκα Στάθης Αγγελόπουλος Στάθης Παναγιωτόπουλος Σταθης Σχίζας Σταμάτης Κραουνάκης Σταυρούπολη ΣτΕ στειρώσεις Στέλιος Διονυσίου Στέλιος Νιάκαρης Στέφαν Γέλοβατς Στέφανος Κασιμάτης Στέφανος Ντούσκος Στέφανος Τσιτσιπάς στρινγκ Στρυμονικός Κόλπος συγκεντρώσεις συζυγοκτόνος Συκιές συλλήψεις σύλληψη Σύμη Συνδέσεις σύνδεσμος οπαδών συνέδριο Συντριβή αεροσκάφους ΣΥΡΙΖΑ Σύρος Σφήκες Σχεσεις Σχέσεις σχολεία Σώρρας Τα Φιλαράκια ταβέρνα Ζιώγα Ταΐς Πινέιρο Τάκης Θεοδωρικάκος ταξί ταξίδι Τάσος Βαλμάς Τάσος Κουράκης Τάσος Ξιαρχό Ταχιάος τένις Τέξας τέχνες Τεχνες-Πολιτισμος Τεχνολογία Τζένη Χειλουδάκη Τζιτζικώστας τζιχαντιστής Τζόκερ Τζόκοβιτς Τζούλη Αγοράκη Τζούλια Αλεξανδράτου Τζούλια Νόβα Τζώρτζης Μονογυιός τηλεόραση Τήνος Τόκιο Τόκυο Τόλης Βοσκόπουλος Τολό Τόνια Σωτηροπούλου Τορόντο Τόσκο Μποζατζίσκι Τούμπα Τουρισμος Τουρισμός Τουρκία Τουρκοκύπριος Τράγκας τράπεζα Τριανδρία Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Τρίκαλα Τρίπολη τροφική δηλητηρίαση Τροχαία Τροχαίο τσεκούρι Τσεχία Τσιμ Τσιμισκή Τσίπρας Τσιτσιπάς Τυνησία Υγεία υγειονομικοί υπουργός Αμυνας Υπουργός Δημοσίας τάξεως φαγητό φακελάκι Φανή Αγορίτσα Φανή Χαλκιά Φάνης Χριστοδούλου Φάρμα φάρσα Φερεντίνου φθηνά εισιτήρια Φθιώτιδα Φίλιππος Αρβανίτης Φίλιππος Γλύξμπουργκ Φίλιππος Φόρτωμας Φιλίτσα Καλογεράκου Φίλυρο Φλώρινα φοιτητής Φολέγανδρος φονιάς φόνος ΦΠΑ Φρειδερίκος Χόντος φυλακές φυλάκιση Φύση φυσικό αέριο Φώτης Συκαλιάς Φωτογραφια Φωτογραφία Φώφη Γεννηματά Χαλκηδόνα Χαλκίδα Χαλκιδικη Χαλκιδική Χαμόγελο του παιδιού Χανιά Χανιώτη Χαρδαλιάς Χάρης Κοντογιώργης Χαριλάου χασίς χασισοφυτεία χιόνια χιονιάς Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου χιονοπτώσεις Χίος Χολομώντας Χορτιάτης Χουάν Ραμόν Ρότσα Χούλιγκαν Χουσεΐν Ζεϊμπέκ χρέη Χρηστικα Χρηστικά Χρήστος Ιωαννίδης Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κυριαζής Χρήστος Σπίρτζης Χριστιάνα Χριστίνα Βίδου Χριστίνα κεφάλα Χριστίνα Μπόμπα Χριστίνας Σκέντζιου Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικη ευχή Χριστουγεννιάτικο έλατο Χριστουγεννιάτικο επίδομα Χριστουγεννιάτικο μέρισμα Χρυσηίδα Δημουλίδου Χρυσοχοΐδης Ψητοπωλείο ψιλικατζίδικο Ψινάκης Ωραιόκαστρο ωράριο λειτουργίας Ώρες κοινής ησυχίας Aστυνομικα νεα Aegean akazoo Alexandrou Chora Amber allert American Football Ant1 Bachelor party Belh@rra Biden black friday 2021 Camila Marodin Celtis australis Champions League Cleo Smith cosmote covid 19 covid free CVC Diabolik Don Leon Erdogan eshop espresso F-16 facebook fake news Ferrari Florona Freedom pass Game of chefs Google Helexpo Hellenic Coin Hollywood Hooligans Hyundai IKEA influencer instagram Internet ISIS jewels Jhonson & Jhonson Jumbo Kamilah Chavis Kavala oil Kia Kia EV6 Lamborghini Lidl Lifestyle Light lockdown Mad Clip Madclip Marina Tower MasterChef 2022 Media Mediterranean Cosmos Mente Fuerte Mercedes meta missing allert Nefeli Luxury Villas Newcastle United NFL parking PCR τεστ Pfizer Pink Floyd Power of Love Premier League Quiz rapid test real estate Roger Waters Ryanair self test self-test selfie SKY express slideshow Smartphones Sprider Stores Starlink Start Button super league super market Survivor 2022 Survivor 2023 Teleperformance Greece The Bachelor The Secret Garden Thessaloniki Pride tv twitter vegan video video clip Wolt
false
ltr
item
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!: Η επιστροφή στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατή ;
Η επιστροφή στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατή ;
Η επιστροφή στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ είναι δυνατή ;
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhmqTVv-91qeG-UeiwvbIMgy7du9Tt01DpgMQTvTh-vt_gKl2EgioGNoc6NEgS-uHLnlqPjfS0nhJrWGfk1iJsbjbkrsuYjuHcNRk9DIkEoSPEvxSY8vlYgzGU-mAHsB5fy8xTCHEt1ovqZBdehpm53_ONWKeEG9QYEuB5Uq0IBPJxuycw1txvDeJnq=w640-h382
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhmqTVv-91qeG-UeiwvbIMgy7du9Tt01DpgMQTvTh-vt_gKl2EgioGNoc6NEgS-uHLnlqPjfS0nhJrWGfk1iJsbjbkrsuYjuHcNRk9DIkEoSPEvxSY8vlYgzGU-mAHsB5fy8xTCHEt1ovqZBdehpm53_ONWKeEG9QYEuB5Uq0IBPJxuycw1txvDeJnq=s72-w640-c-h382
OΛΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ !!!
https://www.olathessaloniki.com/2021/11/i-epistrofi-sto-mellon-tou-pasok-einai-dynati.html
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/
https://www.olathessaloniki.com/2021/11/i-epistrofi-sto-mellon-tou-pasok-einai-dynati.html
true
65558835043622369
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy