Πρωτοφανής ποινή 39 ετών σε ταβερνιάρισσα, για την τροφική δηλητηρίαση 73 ατόμων


Πρωτοφανής ποινή 39 ετών σε ταβερνιάρισσα, για την τροφική δηλητηρίαση 73 ατόμων
Η πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα ποινή των 39 ετών, επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λειβαδιάς στην επιχειρηματία κέντρου εστίασης, που κατηγορείτο για το «τραπέζι του θανάτου» μετά από βαφτίσια το 2016 στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Το δικαστήριο την καταδίκασε σε φυλάκιση 39 ετών για την τροφική δηλητηρίαση 73 ατόμων και το θάνατο ενός 55χρονου άνδρα.

Η αυλαία της υπόθεσης έπεσε σήμερα Πέμπτη (16/12), μετά από έναν μήνα ακροαματικής διαδικασίας, με κατηγορουμένη επιχειρηματία κέντρου εστιάσεως στην παραλία του Διστόμου στην οποία τελικά επιβλήθηκε η συνολική ποινή των 39 ετών με εκτιτέα ποινή πέντε ετών, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζε η γυναίκα ήταν ανθρωποκτονία από αμέλεια ενός ατόμου και σωματικές βλάβες 73 ατόμων, οι οποίοι προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας και νοσηλεύτηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της επικράτειας.

Το χρονικό της υπόθεσης
Τα 73 άτομα ήταν καλεσμένοι σε τραπέζι βάφτισης, στις 18 Ιουνίου του 2016 και έφαγαν, εκτός των άλλων, πένες με τυριά, οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι είχαν σαλμονέλα.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, ένα άτομο να χάσει την ζωή του, ακόμη ένα να νοσηλευτεί στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας σε βαρύτατη κατάσταση, ενώ άλλοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο της Λειβαδιάς, καθώς και σε στρατιωτικά νοσοκομεία των Αθηνών με εμετούς και συνεχείς διάρροιες.
Κινδύνευσαν ζωές παιδιών ενώ μία έγκυος υποχρεώθηκε σε καισαρική για να σώσει το παιδί της

Οι ηλικίες των ασθενών ήταν από 8 έως 84 ετών και κινδύνευσαν ζωές ανήλικων παιδιών. Μάλιστα, ένας εκ των προσβληθέντων, πέθανε στο Αττικό νοσοκομείο την επόμενη ημέρα, αλλά και ο γιος του βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση από την ίδια αιτία στο 421 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύτηκε για δύο εβδομάδες.
Η δε σύζυγός του, ήταν δίπλα στον γιο της που χαροπάλευε, μη γνωρίζοντας αρχικά ότι ο άνδρας της, ο οποίος είχε προσβληθεί και αυτός, πέθανε στο σπίτι τους.

Επίσης, υπήρχαν δύο έγκυες, εκ των οποίων η μία μπήκε εσπευσμένα σε μαιευτική κλινική των Αθηνών και έκανε καισαρική, ώστε να γλιτώσει αφενός τη ζωή του παιδιού της το οποίο γεννήθηκε πρόωρα, αλλά και την ζωή της ίδιας.

Ζευγάρια ηλικιωμένων μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο Λειβαδιάς και εισήχθησαν στη ΜΕΘ, όπου πάλευαν για την ζωή τους. 
Επίσης, μία γυναίκα έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καρδίτσας από τον σύζυγό της, με το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.
Μία γυναίκα πάνω στην απελπισία της, πήρε τηλέφωνο το 100 και ζήτησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, γιατί εκείνη από μόνη της αδυνατούσε να το κάνει και τους είπε «ελάτε να με πάρετε γιατί πεθαίνω».

Το μαγαζί συνέχιζε να λειτουργεί!
Αν και υπήρξαν τόσα περιστατικά, ακόμη και διαφορετικά μεταξύ τους, η επιχείρηση συνέχισε να λειτουργεί κανονικά, αν και είχαν γίνει γνωστά όλα τα παραπάνω.

Το μαγαζί συνέχισε να δέχεται πελάτες, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα από το γλέντι της βάφτισης (19/6) καθώς και την μεθεπόμενη (20/6) να προσβληθούν με σαλμονέλα και άλλοι πελάτες που χρειάσθηκε να μεταφερθούν και εκείνοι σε νοσοκομεία!

Οι υγειονομικές αρχές από την πλευρά τους, έκαναν έλεγχο για πρώτη φορά έπειτα από τρεις ημέρες, αφού είχαν σημειωθεί τα περιστατικά και υπήρξαν καταγγελίες των μηνυτών αλλά και θυμάτων, ότι στο διάστημα αυτό, η επιχείρηση πέραν του ότι λειτουργούσε κανονικά, προχώρησε και σε καθαρισμό των πάγκων του παρασκευαστηρίου και γενικότερα του χώρου.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα η ποινή των 39 ετών – Τι είπε η εισαγγελέας
Σήμερα, η κατηγορουμένη κηρύχθηκε ένοχη για την ανθρωποκτονία και για τις σωματικές βλάβες και της επιβλήθηκε η ποινή των 39 ετών, η οποία επιβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας κατά την αγόρευσή της, «η δημόσια υγεία αποτελεί ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να προστατεύεται πάση θυσία» ενώ αναφέρθηκε στην αυτοθυσία που επέδειξε το θύμα που, λίγο πριν ξεψυχήσει, φρόντισε να μεταφέρει το γιό του με το αυτοκίνητό του στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη