"Καθαρές οι εξετάσεις της Γεωργίας" σύμφωνα με τις ΑρχέςΝέα δεδομένα στην υπόθεση με την καταγγελία του βιασμού στη Θεσσαλονίκη προκύπτουν μετά την παράδοση του πορίσματος των τοξικολογικών εξετάσεων από τα Εργαστήρια Τοξικολογίας και Ιατροδικαστικής του ΑΠΘ και της Βέρνης.

Οι Αρχές προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της σουίτας 602, συνθέτοντας κομμάτι-κομμάτι το παζλ της καταγγελίας της Γεωργίας Μπίκα. Πλέον, κομβικό σημείο θεωρείται το πόρισμα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστώσουν εκείνο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ποιοι, πότε και γιατί κάλεσαν στο κινητό της νεαρής κοπέλας -και, αντίστοιχα, ποιους κάλεσε εκείνη.

Το γεγονός ότι δεν βρέθηκε απαγορευμένη ουσία στα ούρα της καταγγέλλουσας, ούτε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί επιστημονικά πώς ερμηνεύεται αυτό. Για παράδειγμα, αν κάποιοι έριξαν το λεγόμενο «χάπι του βιασμού» στο ποτό της νεαρής γυναίκας, πόσες ώρες μετά ανιχνεύεται στα ούρα της, πότε ακριβώς έγινε η λήψη του δείγματος, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ποσότητα αλκοόλ που βρέθηκε, καθώς η ίδια υποστήριξε πως είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος και ήταν ζαλισμένη.

Τα παραπάνω στοιχεία, φυσικά, θα εξεταστούν και θα συνυπολογιστούν σε συνδυασμό με τις καταθέσεις προσώπων που έχουν ήδη δώσει εξηγήσεις ή αναμένεται να κληθούν, έτσι ώστε οι Αρχές να συμπληρώσουν το μωσαϊκό της υπόθεσης και να ρίξουν άπλετο φως.

Όλα δείχνουν ότι κομβικό σημείο είναι τα αποτελέσματα των ερευνών στα κινητά και τα τάμπλετ των πέντε εμπλεκομένων, καθώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τα Εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ να βρεθούν στοιχεία που θα φωτίσουν το μυστήριο

"Τα δείγματα ελήφθησαν άμεσα" λέει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία
Στο ενημερωτικό σημείωμα που υπογράφει η προϊσταμένη της υπηρεσίας, ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου αναφέρεται πως η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε για το περιστατικό την 1η Ιανουαρίου 2022, απογευματινές προς βραδινές ώρες, από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Λευκού Πύργου. 

Η αρμόδια ιατροδικαστής της υπηρεσίας, όπως σημειώνεται, "συνέστησε στα αστυνομικά όργανα την άμεση λήψη δείγματος ούρων, που είναι το μόνο κατάλληλο βιολογικό δείγμα για τοξικολογική ανάλυση, σε τέτοιου είδους περιστατικά" και "το δείγμα, όπως ενημερώθηκε η ίδια, ελήφθη το ίδιο βράδυ".

Σε ό,τι αφορά την τοξικολογική σύμφωνα με την κ. Ζαγγελίδου "η υπηρεσία ακολούθησε τις οδηγίες του καθηγητή Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, κ. Ράικου, υπευθύνου των αναλύσεων αυτών για ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα", ενώ πρόκειται για "οδηγίες που έχουν δοθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα".

"Την επόμενη μέρα, Κυριακή, απογευματινή ώρα, η εξεταζόμενη προσήλθε στην υπηρεσία μας προκειμένου να εξεταστεί και να ληφθούν τα κατάλληλα βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού, τα οποία παραδόθηκαν στην αρμόδια προανακριτική αρχή, ώστε να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια", σημειώνεται.

Σχετικά με την παράδοση των δειγμάτων για ανάλυση διευκρινίζεται: "Ο κ.Ράικος παρέλαβε ο ίδιος το βιολογικό δείγμα προς τοξικολογική ανάλυση από το Τμήμα Ασφάλειας του Λευκού Πύργου, μαζί με την έγγραφη εντολή εξέτασής του και το μετέφερε στο εργαστήριό του στο ΑΠΘ για ανάλυση". Σημειώνεται δε ότι "στις 19/01/22 ο κ.Ράικος απέστειλε σχετικό δείγμα και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο" και "τα αποτελέσματα των ελέγχων σήμερα, 01/02/2020, παραδόθηκαν σε κλειστό φάκελο στην ανακριτική Αρχή".

ΕΛΑΣ: Διασφαλίσαμε τα κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία
Από την πλευρά της αστυνομίας τονίζεται ότι οι αστυνομικοί της αρμόδιας προανακριτικά υπηρεσίας "προέβησαν αμέσως σε όλες τις απαραίτητες προανακριτικές πράξεις για τη διασφάλιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων". Ειδικότερα, σημειώνεται ότι το περιστατικό καταγγέλθηκε από την 24χρονη μεσημβρινές ώρες της 1/1/2022 στο Τμήμα Ασφαλείας Λευκού Πύργου.

Την ίδια μέρα, όπως διευκρινίζεται, πέραν των λοιπών προανακριτικών πράξεων, "ελήφθησαν από την παθούσα δείγματα ούρων, αφού της χορηγήθηκαν σε συνεννόηση με την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, δύο σφραγισμένοι ουροσυλλέκτες, οι οποίοι ελέχθησαν προηγουμένως μακροσκοπικά από αστυνομικούς της εν λόγω Υπηρεσίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες χορήγησης σε αυτή ναρκωτικών ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών".

Για τις συνθήκες φύλαξης του υλικού, αναφέρεται ότι "οι ανωτέρω ουροσυλλέκτες διατηρήθηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, μέχρι την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, που παραδόθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Α.Π.Θ.".

Επίσης, για την ανίχνευση τυχόν βιολογικού υλικού, γνωστοποιείται πως "κατασχέθηκε ο απαραίτητος ρουχισμός της παθούσας, ο οποίος απεστάλη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας".

Σχετικά με την ιατροδικαστή εξέταση η ΓΑΔΘ αναφέρει πως "χορηγήθηκε, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία, έγγραφο σημείωμα στην παθούσα για την ιατροδικαστική της εξέταση από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης" και "κατά την ιατροδικαστική εξέταση, η οποία πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα (2/1/2022) στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, ελήφθησαν πέντε στειλεοί με επιχρίσματα της παθούσας για προσδιορισμό βιολογικού υλικού (DNA), τα οποία μας παραδόθηκαν την 03/01/2022 και απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, για διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης".

Από την αστυνομία διευκρινίζεται ακόμη ότι "το σύνολο των δειγμάτων που ελήφθησαν κατά τις ανακριτικές διαδικασίες μέχρι την αποστολή τους στα αρμόδια εργαστήρια, διαφυλάχτηκαν σε ψυχρό περιβάλλον (ψυγείο) εντός ασφαλούς χώρου της ως άνω Υπηρεσίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας".
 
Η σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών παρελήφθη πρωινές ώρες σήμερα (1/2/2022), εντός σφραγισμένου φακέλου και παραδόθηκε αυθημερόν στο 5ο Τακτικό Ανακριτικό Γραφείο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη