Παναγία Σουμελά : Οι Τούρκοι την μετέτρεψαν σε disco, γυρνώντας εκεί video clip


Αντιδράσεις προκαλεί ένα βίντεο κλιπ που γυρίστηκε από ένα ξένο συγκρότημα στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά. Οι εικόνες οι οποίες προβλήθηκαν στα social media, προκάλεσαν έντονα σχόλια βεβήλωσης του μνημείου, καθώς οι συντελεστές στο βίντεο-κλιπ χορεύουν ντίσκο, ενώ ακούγεται ακόμη και μία καμπάνα να ηχεί εν μέσω μοντέρνων ήχων.

Το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με σκοπό την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού μετά από άδεια των τουρκικών αρχών.
Το ίδιο συγκρότημα είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία. Πολλοί, ακόμη και Τούρκοι, θεώρησαν «σκανδαλώδες» το να χορεύουν μέλη του γκρουπ στον ιερό χώρο της Σουμελά.

Δήλωση του πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Φορέων και Ταξιδιωτικών Γραφείων Τραπεζούντας, Μουράτ Τσαβγκά.

«Η κοινή συνείδηση δεν θα ανακουφιστεί εάν οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν το πώς και το γιατί χορηγήθηκε αυτή η άδεια.

1- Ποια θα είναι η χρησιμότητα αυτής της ντίσκο ψυχαγωγίας σε ένα μνημείο, όπου το κράτος μας επιτρέπει 1 ημέρα λατρείας το χρόνο;
2- Ποιο το όφελος από την παροχή μίας τέτοιας άδειας σε ένα κτίριο που κινδυνεύει να πέσουν πέτρες, είναι υπό ανακαίνιση και είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας; 
Τουρισμός ή προβολή;
3- Είναι αθώο λάθος ή συνειδητή προσπάθεια να προκαλέσει αντίδραση στον Τύπο;
4- Εάν μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιούνταν σε τζαμί μας σε άλλη χώρα, πώς θα αντιδρούσαμε;», αναρωτήθηκε ο Μουράτ Τσαβγκά, εγκαλώντας τις τουρκικές αρχές.

«Κάποιος πρέπει να κάνει μία δήλωση για το σημαντικότερο πολιτιστικό αγαθό της περιοχής μας, τη Μονή Σουμελά, που είναι υποψήφια για την UNESCO, για να ανακουφίσει τη δημόσια συνείδηση των υπευθύνων αυτής της αδικίας», υπογράμμισε.

«Ελπίζω να πετύχει τον σκοπό του»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τραπεζούντας, Βολκάν Κανταρτζί, χαιρέτισε, πάντως, την ενέργεια και σχολίασε ότι ελπίζει η συγκεκριμένη «προώθηση» της Παναγίας Σουμελά να είναι επιτυχής και να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Τραπεζούντα.
«Ελπίζω το αποτέλεσμα της δουλειάς να είναι να προβληθούν οι φυσικές ομορφιές και να γίνει μια επιτυχημένη παρουσίαση», ανέφερε.

Ο Κανταρτζί επισήμανε ότι το μοναστήρι της Σουμελά ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ότι η νομοθεσία σχετικά με τις δραστηριότητες είναι σαφής και ότι τέτοιου είδους εργασίες λήψης και προβολής κλιπ έγιναν με την άδεια της νομαρχίας.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο πτώσης βράχων από τα ντεσιμπέλ, ο Κανταρτζί είπε ότι εξετάστηκε από πριν το τεχνικό κομμάτι και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε τέτοιο ρίσκο.

!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη