Super Bowl 2022 : Το υπερθέαμα ξεκινά ξημερώματα Δευτέρας 14/2


Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου θα αναμετρηθούν στο γήπεδο των Rams στο στάδιο SoFi του Λος Αντζελες οι δύο ομάδες που έφθασαν στον τελικό του NFL. Οι οικοδεσπότες Rams θα αντιμετωπίσουν τους Cincinnati Bengals.
Δυο ομάδες που αντιπροσωπεύουν δυο διαμετρικά αντίθετους κόσμους της Αμερικανικής κουλτούρας.

Όμως όσο τεράστιο είναι το αγωνιστικό, άρα και εμπορικό ενδιαφέρον του Super Bowl άλλο τόσο, ίσως και μεγαλύτερο είναι το εξωαγωνιστικό, και ειδικότερα εκείνο που σχετίζεται με το καλλιτεχνικό μέρος που αποτελεί ιερή παράδοση για τον λαοφιλή θεσμό.


Το Super Bowl θα ‘ναι -ανεξαρτήτως συνθηκών- η ετήσια ιεροτελεστία του αμερικανικού αθλητισμού κι αστεία δεν χωρούν. Μεμονωμένα ο Αντετοκούνμπο και ο Λεμπρόν με τον Ντουράντ είναι, πιθανόν, πιο δημοφιλείς από τους περισσότερους "ήρωες" του NFL.

Το εκεί football, πόσο μάλλον ο ένας και μόνος τελικός που βγάζει τον πρωταθλητή κάθε σεζόν, χειραγωγεί συνειδήσεις και διαφεντεύει συναισθήματα. Είναι η αρχή και το τέλος. Ο αγώνας που μαγνητίζει και σαγηνεύει ως η απόλυτη αντανάκλαση της δυτικοατλαντικής κουλτούρας που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται παγκοσμίως χωρίς να αλλοιώνεται.


Η 56η εκδοχή του Super Bowl διεξάγεται απόψε. Προς αύριο. Και στις 56 σημειώσεις που ακολουθούν πέφτεις πάνω σε όποια πληροφορία χρειάζεται να ξέρει κάποιος, αδαής ή γνώστης, για τον αγώνα - ορόσημο κάθε έτους.

1. Ο αγώνας θα φιλοξενηθεί εφέτος στο SoFi Stadium του Ίνγκλγουντ, περιφερειακά του Λος Άντζελες. Πρόκειται για γήπεδο χωρητικότητας 70.000 θεατών που εγκαινιάστηκε το 2020 και κόστισε 5 δισεκατομμύρια δολάρια!

2. Σε αυτήν την περίπτωση δεν υπήρξε αξιολόγησης υποψηφιοτήτων και διαδικασία επιλογής, αλλά απευθείας ανάθεση, μιας και το SoFi Stadium είχε κερδίσει το χρίσμα για το Super Bowl LV (55ο). Επειδή όμως η ολοκλήρωση του έργου θα καθυστερούσε εξαιτίας του κορονοϊού προτιμήθηκε η μετάθεση της φιλοξενίας του μεγάλου event κατά ένα χρόνο.

3. Παραδόξως, τέθηκε εκ νέου θέμα μεταφοράς της έδρας, αλλά ένα μήνα πριν από το μεγάλο ραντεβού δόθηκαν οι απαιτούμενες εγγυήσεις για να μην ενεργοποιηθεί ακόμη ένα plan b.

4. Η προσέλευση εφέτος θα είναι στο 100%, αυξημένη κατά 63% συγκριτικά με το περιορισμένο 37%. Οι αποκλειστικοί περιορισμοί αφορούν το υγειονομικό status των θεατών, καθώς έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν μονάχα εκείνοι που διαθέτουν έγκυρα πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης ή πρόσφατο τεστ 24 ωρών. Η χρήση μάσκας ΚΝ95 είναι υποχρεωτική ενόσω δεν καταναλώνονται ποτά και φαγητά.

5. Η ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες φιλοξενεί το κορυφαίο event μετά από 29 χρόνια. Από το 1967 ως το 1993 είχαν μεσολαβήσει επτά Super Bowl σε γήπεδα της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης.

6. Είναι η πρώτη φορά που η αναμέτρηση θα διεξαχθεί τη δεύτερη, και όχι την πρώτη, Κυριακή του Φλεβάρη, απόρροια της διεύρυνσης κατά μία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Από το 2003 μέχρι το 2020 όλα τα Super Bowl διεξήχθησαν πριν από τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα.

7. Η ώρα έναρξης έχει οριστεί για τις 15:30 τοπική. Ή για τις 18:30 στην ανατολική ζώνη και για τις 1:30 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας.

8. Διαιτητής ορίστηκε ο (δικηγόρος στο επάγγελμα) Ρόναλντ Τόρμπερτ, με πορεία στο χώρο από το 2010. Είναι ένας από τους μόλις 7 μαύρους ρέφερι στην ιστορία του σπορ.

9. Τα δικαιώματα τηλεοπτικής μετάδοσης του αγώνα ανήκουν εφέτος στο NBC, που τα μοιράζεται με το FOX και το CBS. Τα τρία δίκτυα εναλλάσσονται στην παραγωγή. Το CBS παραχώρησε τη θέση του για να καλύψει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

10. Για να μην ξεφεύγει οτιδήποτε, ούτε πλάνο και γωνιά, οι συνολικές κάμερες κάλυψης του event θα είναι 122. Το 1967, στο πρώτο Super Bowl, το NBC είχε χρησιμοποιήσει μόλις 11.

11. Εικόνα του αγώνα θα λάβουν περισσότερες από 120 χώρες παγκοσμίως. Ξέχωρα απ' όσους θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη από το pay per view live streaming της λίγκας, πληρώνοντας το αντίτιμο.

12. Κάθε 30 δεύτερα διαφημιστικού χρόνου χρεώνονται με 7.1 εκατομμύρια δολάρια. Ή 237.000 δολάρια για κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Η αύξηση συγκριτικά με πέρυσι είναι της τάξεως του 1,5 εκατ. για το ίδιο διάστημα.

13. Εταιρίες - κολοσσοί, που πέρυσι έλειψαν από τη λίστα όσων διαφημίστηκαν στις τηλεοπτικές "σφήνες" εξοικονομώντας τα 5,5 εκατομμύρια δολάρια, εφέτος επέστρεψαν πανηγυρικά. Φερ' ειπείν η Budweiser είχε κόψει τον ομφάλιο λώρο με το event ύστερα από 37 χρόνια. Αντίστοιχα είχαν πράξει η Coca-Cola, η Hyundai και η Pepsi, αλλά είναι ξανά παρούσες.

14. Για δεύτερη διαδοχική σεζόν η μία εκ των φιναλίστ θ' αγωνιστεί, κατά σύμπτωση, στην έδρα της. Πέρυσι οι Buccaneers εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός κι επιβλήθηκαν των Chiefs στην Τάμπα.

15. Τον Εθνικό Ύμνο των ΗΠΑ θα τραγουδήσει η 38χρονη Τεξανή Μίκι Γκάιτον, η φήμη της οποίας εκτοξεύτηκε με το τραγούδι "Black Like Me" εν μέσω διαμαρτυριών για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Έχει υπάρξει υποψήφια στα βραβεία Grammy.

16. Το halftime show θα είναι μια ωδή στην αμερικανική ραπ / hip hop, καθώς από το stage θα παρελάσουν, λιγότερο ή περισσότερο, οι Dr. Dre, Snoop Dog, Eminem, Kendrick Lamar και Mary J. Blige. Ένα line-up που άλλο τέτοιο δεν ξανάδε το κοινό.

17. Αν και πρόκειται για ένα event σχεδόν 5 ωρών, ο καθαρός χρόνος δράσης ενός Super Bowl έχει υπολογιστεί ότι κυμαίνεται στα 15 λεπτά και σίγουρα κάτω από τη μισή ώρα.

18. Οι Los Angeles Rams, που συμπληρώνουν 87 χρόνια ιστορίας ως franchise, θα βρεθούν για πέμπτη φορά σε Super Bowl. Το ποσοστό επιτυχίας τους είναι μόλις 25%, έχοντας κερδίσει ως ομάδα του Σεντ Λούις τον τίτλο του 1999 (23-19 τους Tennessee Titans) στο "Greatest Show on Turf". Το 1980 ηττήθηκαν από τους Steelers (19-31) και τόσο 2001 όσο και το 2019 από τους σχεδόν άτρωτους Patriots του Μπρέιντι (17-20, 3-13).

19. Την προηγούμενη φορά που η ομάδα του Λος Άντζελες έπαιξε το ματς τίτλου (Super Bowl XIV) εντός έδρας καταποντίστηκε.

20. Ιδιοκτήτης και βασικός χρηματοδότης των Κριαριών είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Σταν Κρόενκε. Αυτός που την ίδια ώρα "πληρώνει" μεταξύ άλλων για τους Denver Nuggets και την Άρσεναλ.

21. Στον δρόμο για το εφετινό Super Bowl οι Rams άφησαν εκτός τους Buccaneers. Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Τομ Μπρέιντι στην επαγγελματική πορεία του.

22. Οι Cincinnati Bengals, οργανισμός που "γεννήθηκε" το 1967, μετρούν 0/2 απόπειρες κατάκτησης του Vince Lombardi Trophy. Σ' αμφότερες έπεσαν "θύμα" των 49ers. Το 1982 είχαν την απειρία των πρωτάρηδων, χάνοντας 26-21, ενώ το 1988 δέχθηκαν ένα 14-3 στην τέταρτη περίοδο και υπέκυψαν με 20-16.

23. Στις Τίγρεις του Οχάιο κάνει κουμάντο ο Μάικ Μπράουν, γιος του ανθρώπου που ίδρυσε το franchise όταν αποχώρησε από τους Cleveland Browns.

24. Πρόπερσι οι Bengals είχαν το χειρότερο ρεκόρ στο NFL (2-14). Έγιναν η μόλις τρίτη ομάδα που σε τόσο σύντομο διάστημα κατάφερε να φτάσει από το απόλυτο μηδέν στην κορυφή του βουνού.

25. Από το 1990 οι Bengals δεν είχαν κερδίσει σε αγώνα της postseason.

26. Πριν από την έναρξη της σεζόν τα προγνωστικά έδιναν 1/150 να φτάσουν ως το Super Bowl. Οι Rams ήταν, αντίθετα, 1/12.

27. Οι μετέπειτα πρωταθλητές της NFL και της AFC τερμάτισαν στην τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου με 12-5 και 10-7 αντίστοιχα. Ποτέ άλλοτε από το 1975 και την καθιέρωση του συστήματος δεν διεξήχθη Super Bowl δίχως την παρουσία τουλάχιστον μιας ομάδας που ήταν στην πρώτη τριάδα μιας εκ των δύο λιγκών.

28. Το εν λόγω ζευγάρι συναντιέται για πρώτη φορά σε Super Bowl.

29. Οι δώδεκα ήττες κανονικής περιόδου είναι, συνδυαστικά, οι περισσότερες που είχαν ποτέ δύο φιναλίστ.

30. Γηπεδούχοι στον αγώνα θα είναι οι Bengals, που θα χρησιμοποιήσουν τα αποδυτήρια των LA Chargers. Ως τέτοιοι, επέλεξαν ν' αγωνιστούν με μαύρες μπλούζες με λευκά παντελόνια. Αναγκαστικά οι Rams θα παίξουν με λευκές εμφανίσεις και κίτρινες παντελόνια.

31. Οι Rams θα επιλέξουν κορώνα ή γράμματα.

32. Οι δύο φιναλίστ ήταν στην πρώτη δεκάδα των πασών (πέμπτοι οι Rams και έβδομοι οι Bengals), αλλά ταυτόχρονα στο δεύτερο μισό του πίνακα που αφορούσε τις αμυντικές επιδόσεις τους (17οι και 18οι αντίστοιχα).

33. Κατά σύμπτωση, κερδισμένους πόντους στην κανονική περίοδο οι δύο ομάδες είχαν τους ίδιους (460).

34. Οι στοιχηματικές εταιρίες προσφέρουν σε αποδόσεις φαβορί τους Rams, χωρίς οι Bengals να υπολείπονται τρομερά. Μόνο με τέσσερις πόντους. Άρα οι προβλέψεις είναι ρευστές.

35. Ο Σον ΜακΒέι, που ηγείται του τεχνικού επιτελείου των Rams, θα επιδιώξει να γίνει ο νεότερος προπονητής που κατακτά τίτλο. Στις 24/1 έκλεισε τα 36 του. Διάγει την πέμπτη σεζόν του στην ομάδα του LA, άρα ανέλαβε στα 31 του, και κατέχει ήδη τα ρεκόρ του νεότερου προπονητή που έφτασε σε αγώνα playoffs, που κέρδισε αγώνα, που διεκδίκησε τίτλο και αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς. Το σημάδι του του το έχει αφήσει όπως και να 'χει.

36. Ούτε τρία χρόνια μεγαλύτερος ο Ζακ Τέιλορ των Bengals, στην ολοκλήρωση της τρίτης σεζόν του ως επικεφαλής του σταφ. Στις 10 Μαΐου θα κλείσει τα 39 του, αλλά έχει ήδη πίσω του μια σχεδόν 15ετή πορεία στον χώρο, είτε στο κολεγιακό είτε στο επαγγελματικό football. Το 2019 που οι Rams έχασαν από τους Patriots στο Super Bowl, ο Τέιλορ ήταν μέλος του τιμ και επί διετία συνεργάτης του ΜακΒέι. Μαθητής του διαφορετικά.

37. Το άθροισμα της ηλικίας των δύο προπονητών είναι το μικρότερο που έχει απαντηθεί ποτέ σε Super Bowl.

38. Ο Μάθιου Στάφορντ, ο 34χρονος quarterbacks των Rams, μετρούσε τρεις ήττες σε ισάριθμους αγώνες των playoffs με τους Detroit Lions. Στην πρώτη σεζόν του στο Λος Άντζελες έχει ήδη 3/3 απέναντι σε Falcons, Buccaneers και 49ers τελειώνοντας με 72% ολοκληρωμένες στις πάσες. Μια καριέρα είχε μόλις σωθεί με την ανταλλαγή που έστειλε τον Γκοφ στο Ντιτρόιτ τον περασμένο Μάρτιο.

39. Ως Νο1 στο draft του 2009 έρχεται αντιμέτωπος μ' έναν εκ των "διαδόχων" του, καθώς ο Τζο Μπάροου των Bengals ήταν ο πρώτος που άκουσε το όνομά του στη διαδικασία του 2020. Τούτο είχε ξανασυμβεί στο Super Bowl L με τους Πέιτον Μάνινγκ (νο1, 1998) και Καμ Νιούτον (νο1, 2011).

40. Στα 25 του ο Μπάροου έχει την ευκαιρία να γίνει ένας από τους νεαρότερους quarterbacks που οδηγούν την ομάδα τους σε τίτλο, μετά τους τους Ροθλισμπέργκερ, Μαχόουμς και Μπρέιντι.

41. Άλλος quarterback που πριν από τον Μπάροου είχε επιλεγεί στο Νο1 του draft δεν είχε βρεθεί σε Super Bowl κατά την πρώτη διετία του στο NFL.

42. Συμπτωματικά, Στάφορντ και Μπάροου έχουν επιλέξει φορούν το 9.

43. Ο Βον Μίλερ, linebacker των Rams, ήταν ο MVP στο προ εξαετίας Super Bowl (2016). Τότε βάδιζε από 26 στα 27 και ανήκε στους Denver Broncos. Πλέον είναι γερόλυκος.

44. Ο Κούπερ Καπ, o 28χρονος wide receiver των Rams, προέρχεται από συγκλονιστική σεζόν, στη διάρκεια της οποίας ήταν πρώτος σε υποδοχές, αλλά και κερδισμένες γιάρδες ή touchdowns μετά την υποδοχή της μπάλας. Εξ ου και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου επιθετικού της χρονιάς.

45. Ο Όντελ Μπέκαμ Τζούνιορ, που άρχισε τη σεζόν στους Browns και αποδεσμεύτηκε, πηγαίνει... φτωχότερος στο Super Bowl, διότι όταν τον Νοέμβριο υπέγραψε για ένα χρόνο στους Rams ζήτησε να πληρωθεί σε bitcoins. Κανονικά θα έπρεπε να λάβει 750.000 δολάρια ως βασικό μισθό, εξαιρουμένων των μπόνους. Στο ενδιάμεσο το πανάκριβο κρυπτονόμισμα έχασε το 45% της αξίας του και αναπόφευκτα ο 29χρονος wide receiver είδε τον λογαριασμό του να αδειάζει.

46. Ο Τζαμάρ Τσέις, wide receiver των Bengals, πέφτει στη μάχη ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος επιθετικός της χρονιάς (NFL Offensive Rookie of the Year).

47. Μπάροου και Τσέις ήταν συμφοιτητές στο Λουιζιάνα Στέιτ, κατακτώντας παρέα τον κολεγιακό τίτλο του 2019.

48. Ο Τρέι Χέντρικσον, ο 27χρονος defensive end των Bengals με συμβόλαιο 60 εκατομμυρίων δολαρίων για 4 χρόνια, θα παίξει στο πρώτο Super Bowl της καριέρας του ως ο ρεκόρντμαν των sacks για τον οργανισμό μέσα στην ίδια σεζόν. Είχε 14 και ήταν ο πέμπτος καλύτερος της λίγκας.

49. Το χρηματικό έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα είναι 150.000 δολάρια σε κάθε μέλος της. Ακριβώς τα μισά (75.000 δολάρια) μοιράζονται σε καθέναν εκ της φιναλίστ. Η αύξηση, συγκριτικά με πέρυσι, είναι της τάξεως των 30 και 10 χιλιάδων σε κάθε κατηγορία.

50. Οι δύο φιναλίστ έλαβαν το 18% των διαθέσιμων εισιτηρίων. Το 25% το κράτησε η λίγκα για τις ανάγκες της, το 3.1% πήγε στους Chargers ως οικοδεσπότες, ενώ από 1.2% δόθηκε στις υπόλοιπες ομάδες.

51. Η μέση τιμή ενός εισιτηρίου ήταν στις 10.000 δολάρια, σ’ ένα χόμπι για λίγους, όταν στα 70s μπορούσες να εξασφαλίσεις θέση με λιγότερα από 100 δολάρια.

52. Τις περισσότερες παρουσίες σε Super Bowl μετρούν οι Patriots, που σε 11 συμμετοχές κατάκτησαν 6 φορές το τρόπαιο.

53. Browns, Lions, Texans και Jaguars δεν έχουν φτάσει ποτέ ως το τέλος της διαδρομής. Ούτε καν ως την πηγή.

54. Συνολικά 12 είναι οι ομάδες που δεν έχουν κατακτήσει σε Super Bowl. 
Vikings και Bills μετρούν 0/4.

55. Μόνο μία φορά στο παρελθόν ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση.

56. Εξυπακούεται ότι η εκθαμβωτική Βερόνικα Χόμιν θα είναι στο γήπεδο. Η καλλονή, πρώην μοντέλο και νυν μεσίτρια, από την Ουκρανία είναι για τον Σον ΜακΒέι ο,τι ακριβώς είναι η Ζιζέλ για τον Τομ Μπρέιντι: το έτερον του ήμισυ που το 'χει σε εκτίμηση.

Ό,τι περικλείει ο όρος Super Bowl είναι συνυφασμένο με το DNA του μέσου Αμερικανού όσον αφορά στη διασκέδασή του.
Ωστόσο το Super Bowl έχει την αποκλειστική στον κόσμο συνταγή και δυναμική να προσελκύει τρεις διαφορετικές κατηγορίες πιστών.
Υπάρχουν εκείνοι που παρακολουθούν το Super Bowl για τον αγώνα ποδοσφαίρου. Υπάρχουν εκείνοι που τον παρακολουθούν για τις διαφημίσεις, οι οποίες δημιουργούνται και προβάλλονται ειδικά για τον τελικό, είναι οι πιο ευρηματικές και οι πιο ακριβές παραγωγές στον κόσμο της διαφήμισης, και τέλος υπάρχουν και εκείνοι που παρακολουθούν το Super Bowl για το σόου του. Tο περίφημο halftime show μεταξύ των δυο ημιχρόνων του αγώνα.
«Για 25 χρόνια, από το πρώτο Super Bowl το 1967 έως τη δεκαετία του 1990, το σόου του ημιχρόνου περιελάμβανε μπάντες, μαζορέτες και τζαζ γκρουπ με μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον αλλά και αφιερώματα με γνωστές τζαζ μπάντες όπως οι Up With People.

Η μετάβαση στους αστέρες της ποπ ξεκίνησε το 1991 με τους New Kids on the Block, αλλά μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1993, όταν ο μεγαλύτερος σταρ στον κόσμο, Μάικλ Τζάκσον, ανέβηκε στη σκηνή για μια ηλεκτρισμένη παράσταση. Το σόου του ’93 έσπασε όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης και μόνο του μετέτρεψε το σόου του ημιχρόνου στην ποπ κουλτούρα στην οποία εξελίχθηκε μέχρι σήμερα».

Πώς καθορίζονται όμως οι παραστάσεις του ημιχρόνου κάθε χρόνο και πώς προετοιμάζονται;

Οι κρατήσεις των καλλιτεχνών γίνονται ένα χρόνο πριν ή και ακόμη νωρίτερα και η προετοιμασία για αυτές τις παραστάσεις είναι πολύ έντονη.
Απαιτεί χιλιάδες ανθρώπους για να τις εκτελέσουν, από το προσωπικό μέχρι την παραγωγή, δείξει το κάστ μέχρι το μεγάλο αστέρι. Υπάρχουν πάντα μερικοί υποστηρικτικοί ερμηνευτές που πρέπει να συντονιστούν με τη σκηνική παρουσία ενώ οι πρόβες διαρκούν μήνες.

Το σόου συνήθως έχει να κάνει τόσο με την επιδεξιότητα όσο και με το μουσικό ταλέντο και άλλα συχνά πολύ πρωτοπόρα στοιχεία. Κάποιες από τις πιο αξέχαστες παραστάσεις όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκείνη του Prince ο οποίος έπαιζε στη βροχή ενώ τραγουδούσε το «Purple Rain» το 2007, η Beyoncé το 2016 έκλεψε την παράσταση με μια μοναδική εμφάνιση που ξεσήκωσε τον κόσμο όταν εμφανίστηκε πριν από το πρώτο όνομα τους πρωτοπόρους, Coldplay, και δημιούργησε κάτι πραγματικά σημαντικό με τον φόρο τιμής που απότισε στην υποστήριξη των Μαύρων. Ξεχωριστή ήταν η περσινή εμφάνιση από τον Weeknd, ο οποίος έπρεπε να εκμεταλλευτεί πλήρως ένα γήπεδο που ήταν άδειο κατά τα τρία τέταρτα.»

Το φετινό σόου την Κυριακή περιλαμβάνει τους θρύλους της hip-hop Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige και Kendrick Lamar.
Η παρουσία του συγκεκριμένου μουσικού είδους έχει για τους εμπνευστές του προγράμματος ιδιαίτερη πολιτιστική αξία.
Θα είναι η πρώτη φορά που οι μουσικοί αστέρες του NFL θα προέρχονται από την κουλτούρα χιπ-χοπ, μια από τις πιο σημαντικές και πιο επιτυχημένες μορφές της μαύρης τέχνης, και μέσω της μοναδικής θέσης του κάθε καλλιτέχνη στην κουλτούρα, το σόου θα γιορτάσει και θα αναδείξει όλο το φάσμα του είδους αυτού σε κοινωνικό, φυλετικό, και διεθνοποιημένο επίπεδο .
Καλλιτεχνικές πηγές στις ΗΠΑ θεωρούν δεδομένο το ρεκόρ τηλεθέασης αλλά και την εκτίναξη του Διαδικτύου από τα δισεκατομμύρια των προβολών.Τα μυστικά του σόου που ξέρουν ελάχιστοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν μερικές πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν γύρω από το μυθικό αυτό σόου.
Το συνεργείο που εργάζεται στο σόου του ημιχρόνου έχει μόνο έξι λεπτά για να χτίσει τη σκηνή στο κεντρικό γήπεδο και να συνδέσει όλο τον εξοπλισμό των καλλιτεχνών, κάτι που συνήθως ένα συνεργείο χρειάζεται μια ολόκληρη μέρα (18-19 ώρες) για να το κάνει.
Η διάρκεια του σόου είναι πάντα 14 λεπτά, λίγο λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας, με βάση το μέγιστο χρονικό διάστημα που η τηλεόραση τρέχει μεταξύ των διαφημιστικών διαλειμμάτων.
Το 2021, λόγω της πανδημίας, το πλήρωμα του προσωπικού, των ερμηνευτών και των επαγγελματιών παραγωγής για το σόου του Weeknd μειώθηκε από τα 3.000 άτομα σε περίπου 1.000 (με δεκάδες εφεδρικούς επαγγελματίες σε αναμονή σε περίπτωση μόλυνσης).
Ενώ τα κύρια φωνητικά είναι πάντα ζωντανά, πολλά από τα δεύτερα φωνητικά και τα βοηθητικά όργανα των καλλιτεχνών είναι προηχογραφημένα για να εξασφαλίσουν μια άψογη ζωντανή απόδοση.
Εξαιρέσεις αποτέλεσαν οι Rolling Stones που αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν backing κομμάτια το 2006, ο Prince που έπαιζε ζωντανή κιθάρα (στη βροχή!) το 2007 και ο Bruce Springsteen με τους E-Street Band που χρησιμοποίησαν ζωντανή κιθάρα και σαξόφωνο για την εμφάνισή τους το 2009.
Για να παραδοθεί το τέλειο σόου το βράδυ της Κυριακής η προετοιμασία για την παραγωγή έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο και οι ερμηνευτές υποβάλλονται σε αυστηρή σωματική προπόνηση και πρόβες πριν από την εκδήλωση.
Είναι τέλος χαρακτηριστικό πως οι καλλιτέχνες του half time show δεν έχουν αμοιβή. Το NFL πληρώνει μόνο τα εισιτήριά και τη διαμονή, αλλά με πρόσβαση σε κοινό άνω των 100 εκατομμυρίων που παρακολουθούν στο σπίτι, η προβολή και η ανάδειξη των καλλιτεχνών στο σύστημα, αξίζουν πολύ περισσότερο από μια αμοιβή παράστασης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη