Διαμαρτύρονται στην Αθήνα, καθώς τα πιτόγυρα έφτασαν στα 3 ευρώ


Ράλι τιμής καταγράφει το τελευταίο χρονικό διάστημα ένα από τα τρόφιμα που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική διατροφική κουλτούρα. Ειδικότερα, η τιμή για ένα σουβλάκι με πίτα και χοιρινό κρέας, αγγίζει ή στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερβαίνει τα 3 ευρώ ανά τεμάχιο.

Κύριο παράγοντα κόστους αποτελούν τόσο οι πρώτες ύλες, όσο και η ενέργεια που επιβαρύνουν, ανελαστικές δαπάνες που αντιμετωπίζουν τα ψητοπωλεία με αποτέλεσμα οι αυξήσεις αυτές να μεταφέρονται και στο τελικό προϊόν.

Την ίδια στιγμή τόσο ο αριθμός των παραγγελιών, όσο και η αξία της μέσης παραγγελίας έχει μειωθεί από τη στιγμή που ξεκίνησε η πολεμική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας, όπως αναφέρει στο Capital.gr, ο επικεφαλής της γνωστής αλυσίδας ψητοπωλείων, "ο Πρόεδρος”, Ιάσωνας Τσαρούχας. Να σημειωθεί ότι η επιχείρηση διατηρεί αυτή τη στιγμή δίκτυο 12 καταστημάτων.

Μειώθηκε ο αριθμός των παραγγελιών από την έναρξη του πολέμου και μετά
"Καταρχάς έχουμε παρατηρήσει τη μείωση του αριθμού των παραγγελιών που δεχόμαστε από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος να επηρεάζει την εφοδιαστική αλυσίδα”, επισημαίνει ο κύριος Τσαρούχας.

"Αυτή τη στιγμή μία οικογένεια από εκεί που χρειαζόταν ένα συγκεκριμένο ποσό για βασικά καταναλωτικά αγαθά, πλέον χρειάζεται σε ετήσια βάση ένα επιπλέον μηνιάτικο, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο. Επομένως είναι λογικό να έχουν περιοριστεί οι παραγγελίες μας. H μείωση του τζίρου μας αυτή τη στιγμή αγγίζει το 30% από την έναρξη του πολέμου”.

O ίδιος στέκεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των πρώτων υλών από το κρέας έως και την πίτα. "Επί της ουσίας εκτός από την μείωση του τζίρου μας κατά 30%, έχει αυξηθεί και το κόστος στις πρώτες ύλες που αγοράζω κατά 20%”.

Προς το παρόν απρόσκοπτα η τροφοδοσία πρώτων υλών
Αναφορικά με την διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, όπως λέει δεν αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής κανένα ζήτημα. "Δουλεύω με συμφωνίες, γεγονός που σημαίνει ότι προμηθεύομαι συγκεκριμένες ποσότητες σε ό,τι αφορά στο ηλιέλαιο που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ελλείψεις στην αγορά. Ωστόσο αναζητώ λύση, για το τι θα κάνω στη συνέχεια. Θα συνεχίσω να προμηθεύομαι ηλιέλαιο ή θα στραφώ σε άλλο προϊόν;”, είναι το ερώτημα που θέτει.

Ταυτόχρονα όμως και σε προϊόντα που η επιχείρησή του διατηρεί μέχρι στιγμής συμφωνία για προμήθεια σε σταθερές τιμές, υφίστανται ανατιμήσεις. "Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στις πίτες αυξήθηκε κατά 2 λεπτά το τεμάχιο, επηρεασμένη σημαντικά από την αύξηση στο αλεύρι”.

"Ξεκινήσαμε με τυλιχτό στο 1,90 το 2014 και σήμερα πουλάμε 3,10”
Το σημαντικότερο πλήγμα εντοπίζεται επί του παρόντος στην προσέλευση των πελατών στα καταστήματα, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τον κύριο Τσαρούχα έχει περιοριστεί και η αξία της μέσης απόδειξης στη διανομή κατ’ οίκον.

"Πρόσφατα μου έτυχε να συνομιλήσω με πελάτη, ο οποίος όταν του είπα το τελικό ποσό του λογαριασμού, με ευχαρίστησε και ακύρωσε την παραγγελία”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιάσωνας Τσαρούχας.

"Για να αντιληφθείτε την εικόνα, το 2014 που ξεκινήσαμε με το πρώτο μας κατάστημα στη Γλυφάδα, πουλούσαμε το χοιρινό τυλιχτό σουβλάκι 1,90 ευρώ το τεμάχιο. Αυτή τη στιγμή πουλάμε 3,10 ευρώ. Δεν υπάρχει λύση σε αυτό που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα χρονική στιγμή. Ταυτόχρονα δεν μπορώ να υποβαθμίσω την ποιότητα των προϊόντων μου, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα λευκό τυρί αντί για φέτα, προκειμένου να περιστείλω μέρος του κόστους μου”.
Το παιχνίδι των Ευρωπαίων παραγωγών με το χοιρινό

Από την πλευρά του εκπρόσωπος μίας από τις μεγαλύτερες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις κρέατος στην Ελλάδα με τον οποίο επικοινωνήσαμε, αναφέρει χαρακτηριστικά το χοιρινό έχασε έδαφος κατά το τελευταίο ένα έτος, δεδομένου ότι οι Κινέζοι αύξησαν την παραγωγή τους σε χοιρινό με αποτέλεσμα να αποκτήσουν αυτάρκεια και να διακόψουν τις προμήθειες κρέατος από τις ευρωπαϊκές αγορές.

"Δεδομένου λοιπόν από τον Σεπτέμβριο του 2021 έπεσαν οι τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο χοιρινό, καθότι δεν αγόραζε η Κίνα από τη γηραιά ήπειρο, πλέον οι Ευρωπαίοι παραγωγοί επιδιώκουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Επί του παρόντος υφίσταται μία καθαρή κερδοσκοπία από τα ευρωπαϊκά σφαγεία και συγκεκριμένα από χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, ενώ η Ελλάδα δεν έχει παραγωγική επάρκεια σε χοιρινό”.

Ταυτόχρονα μία ακόμα συγκυρία, αυτή της εκδήλωσης της γρίπης των πουλερικών στην Πολωνία και στη συνέχεια στην Ιταλία, επηρέασαν σημαντικά και τις τιμές στο κοτόπουλο σε συνδυασμό με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών που επηρεάζουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επί του παρόντος η αύξηση των τιμών σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο κυμαίνεται μεταξύ 80% και 100% στο χοιρινό κρέας ανάλογα με το τεμάχιο κρέατος σε κάθε περίπτωση που αγοράζει ο εκάστοτε χονδρέμπορος από τις χώρες παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη