Ανεξέλεγκτη τροπή παίρνει η υπόθεση με τα μολυσμένα "Kinder-έκπληξη"

Ανεξέλεγκτη τροπή παίρνει η υπόθεση με τα μολυσμένα "Kinder-έκπληξη" Πάνω από 130 τα κρούσματα σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες

Μια πολυκρατική επιδημία Salmonella απασχολεί εδώ και λίγα 24ωρα την Ευρώπη, προκαλώντας ανησυχία κυρίως στους γονείς, καθώς έχει επηρεάσει παιδιά και νεαρά άτομα. Ο μικροβιολογικός αυτός κίνδυνος, βρισκόταν αυτή την φορά κρυμμένος σε ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για παιδιά, τα σοκολατένια αυγά Kinder Έκπληξη, που κατασκευάζονται από τη Ferrero.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να υπολογίζεται σε πάνω από 130 πλέον. Η Ιταλία ελέγχει επίσης εάν ορισμένα από τα αναλυτικά αποτελέσματά της συνδέονται με τη μονοφασική επιδημία Salmonella Typhimurium.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις περισσότερες μολύνσεις με 57. Οι ασθενείς εντοπίστηκαν (βάσει της ημερομηνίας λήψης δείγματος για ανάλυση) μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαρτίου 2022, με την πλειοψηφία να επιβεβαιώνεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Όλα τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως τώρα, είναι κάτω από 18 ετών, με το συντριπτικό 60% να αφορά σε παιδιά μικρότερα από 5 ετών και τα περισσότερα είναι κοριτσάκια. Τουλάχιστον εννέα ασθενείς που συνδέονται με την επιδημία νοσηλεύτηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Η σύνδεση με το προϊόν της Ferrero

Η Dr. Lesley Larkin, επικεφαλής επιτήρησης για τα γαστρεντερικά παθογόνα και ασφάλεια των τροφίμων (One Health) στον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Διερευνούμε μια σειρά κρουσμάτων Salmonella που έχουν εμφανιστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τον Οργανισμό Προτύπων Τροφίμων (FSA) και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) και σε συνεργασία με τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας, τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τους προσβεβλημένους καταναλωτές και τα μικροβιολογικά δεδομένα από την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος, έχουν εντοπίσει ότι τα κρούσματα συνδέονται.»

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων και τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας έχουν ήδη εκδώσει ανακοίνωση, συμβουλεύοντας το κοινό να μην καταναλώνει ορισμένα προϊόντα Kinder με ημερομηνίες ελάχιστης διατηρησιμότητας μεταξύ Ιουλίου, 11 και 7 Οκτωβρίου 2022. Οι παρτίδες της Kinder Έκπληξη που εμπλέκονται, αφορούν συσκευασίες 20 γραμμαρίων και πακέτα των τριών αυγών x 20 γραμμάρια, ενώ έχει γίνει γνωστό ότι κατασκευάστηκαν στο Βέλγιο.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ των κρουσμάτων σαλμονέλλωσης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και ενός προϊόντος που κατασκευάζεται από τη Ferrero.

Η Τίνα Πότερ, επικεφαλής περιστατικών της FSA, ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι καταναλωτές να ακολουθούν τις συμβουλές της υπηρεσίας για να αποφύγουν τον κίνδυνο ασθένειας λόγω σαλμονέλας.

“Γνωρίζουμε ότι αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι δημοφιλή στα μικρά παιδιά, ειδικά καθώς πλησιάζει το Πάσχα, γι’ αυτό προτρέπουμε τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών να ελέγξουν εάν κάποια προϊόντα που βρίσκονται ήδη στο σπίτι τους επηρεάζονται από αυτή την ανάκληση. Η εμπλεκόμενη επιχείρηση τροφίμων έχει πραγματοποιήσει οικειοθελώς την απόσυρση και ανάκληση του προϊόντος και συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους και με τις αρμόδιες αρχές τους για να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία αυτής της επιδημίας”, ανέφερε.
Η ευρύτερη κατάσταση στην ΕΕ

Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια ανακοίνωση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), η οποία όμως αργότερα αφαιρέθηκε από το ιστότοπο, ενώ τα κράτη μέλη ερεύνησαν το περιστατικό. Αποκάλυψε ότι η Γαλλία είχε 17 ασθενείς, η Γερμανία είχε έξι, η Σουηδία τέσσερις και η Ολλανδία δύο.

Πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφεραν ότι μια πολυκρατική εστία τροφιμογενούς νόσου προκλήθηκε από προϊόντα σοκολάτας.

Η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI) και το Κέντρο Επιτήρησης της Προστασίας της Υγείας του Εκτελεστικού Οργάνου των Υπηρεσιών Υγείας (HSE) διερευνούν την τρέχουσα επιδημία τροφικής δηλητηρίασης. Η Ιρλανδία έχει καταγράψει 10 κρούσματα με το ίδιο στέλεχος Salmonella που ευθύνεται για την επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένα από αυτά αφορούσαν μικρά παιδιά, τα οποία έχουν αναρρώσει.

Εκπρόσωπος του INFOSAN ανέφερε: “Ενημερωθήκαμε για την επιδημία σαλμονέλας στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 27 Μαρτίου μέσω εσωτερικών διαύλων και εταίρων επιτήρησης του ΠΟΥ. Η Γραμματεία του INFOSAN βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την περαιτέρω διεθνή διανομή και την πηγή της επιδημίας”.

Η Ferrero εξέδωσε απόσυρση και ανάκληση προϊόντος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται

Σε δήλωσή της, η εταιρεία ανέφερε ότι κανένα από τα προϊόντα Kinder που διατίθενται τώρα στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό για Salmonella και δεν έχουν ληφθεί παράπονα από τους καταναλωτές.

“Συνεργαζόμαστε με τους λιανοπωλητές για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα προϊόντα δεν είναι πλέον διαθέσιμα για αγορά. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα προϊόντα, συνιστάται να μην το καταναλώσετε. Παίρνουμε την ασφάλεια των τροφίμων εξαιρετικά σοβαρά και ζητούμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτό το θέμα”.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη