Χαλκιδική : Εβαλε φωτιά σε κλαδιά και κόντεψε να κάψει όλη την Κασσάνδρα


Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική έκταση στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής η φωτιά έχει οριοθετηθεί, ενώ στο σημείο παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο και τις τελευταίες εστίες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν δυνάμεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Κασσάνδρας, του δασαρχείου, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Συνολικά 150 πυροσβέστες με 40 οχήματα και έξι πεζοπόρα τμήματα δίνουν μάχη προκειμένου η πυρκαγιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. 
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς συνδράμουν με ρίψεις νερού από αέρος και τέσσερα αεροσκάφη τύπου “Καναντέρ”.
Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς έχουν ελεγχθεί οι περισσότερες εστίες και απομένουν άλλες δύο - τρεις να ελεγχθούν, που όμως δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή.

Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιβεβαίωσε πως «αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη. Ήταν καταλυτική η βοήθεια των εναέριων μέσων, ενώ έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια από όλους, εθελοντές, αγρότες, δήμο, περιφέρεια και δασαρχείο κάτω από τις εντολές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Η δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ εξήρε το έργο των πυροσβεστών αλλά και των εθελοντών.

Αναφορικά με την αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς, η δήμαρχος είπε πως «από όσα έχω ακούσει, φαίνεται πως κάποιος έκαψε κλαδιά ενώ εδώ και μία εβδομάδα υπάρχει απαγορευτικό. Την άφησε νομίζοντας πως έχει σβήσει. Με τα 9 μποφόρ, όμως, τα ξημερώματα έγινε διασπορά σε πολλά σημεία».

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή σε όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν τα σπίτια τους μέσα στο δάσος. «Η ανευθυνότητα κάποιων ανθρώπων δεν μπορεί να ελεγχθεί. Με φοβίζουν τα σπίτια που είναι μέσα στο δάσος και έχουν πεύκα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν καθαρά τα οικόπεδα τους, να έχουν κάνει αποψίλωση και να έχουν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις να προστατέψουν τα σπίτια τους γιατί η φωτιά περπατάει από το έδαφος. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα πυροσβεστικό δίπλα σε κάθε σπίτι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη