Σε νάρκη για τις κυβερνητικές προσπάθειες τιθάσευσης του πληθωρισμού και σε γολγοθά για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, οι οποίες διαμορφώνονται ήδη για τη βενζίνη στα 2,205 ευρώ το λίτρο και για το ντίζελ κίνησης στο 1,890 ευρώ το λίτρο. Ο συνδυασμός ανοδικής πορείας της τιμής του μπρεντ και διολίσθησης του ευρώ έναντι του δολαρίου προεξοφλούν περαιτέρω ανατιμήσεις, ενώ εμφανείς είναι οι ανησυχίες στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία για πιθανή κερδοσκοπία ενόψει της τουριστικής περιόδου, κυρίως στα νησιά όπου οι τιμές είναι υψηλότερες σήμερα μέχρι και πάνω από 10 λεπτά το λίτρο από τον πανελλαδικό μέσο όρο.
Οι κυβερνητικές ανησυχίες εκφράστηκαν σε σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή διυλιστηρίων, εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων, με την πλευρά της αγοράς να διατυπώνει δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της τιμής του αργού και της τιμής Platts που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για τα διυλιστήρια και την τελική τιμή αντλίας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η πλευρά της αγοράς υπέδειξε στον υπουργό ως μέτρο για τη συγκράτηση των τιμών στα νησιά την επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο 17% από 24% και στα μικρά νησιά του Β. Αιγαίου.
Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που έχει επιβληθεί δεν φαίνεται να αποτελεί ανάχωμα στις ανατιμήσεις, ενώ και οι επιδοτήσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα για τους καταναλωτές καθώς έχουν ήδη εξανεμιστεί.
Η μέση τιμή της βενζίνης στην αντλία έφτασε στις 16 Μαΐου στα 2,205 ευρώ/λίτρο από τα 2,075 ευρώ/λίτρο στις 26 Απριλίου που εφαρμόστηκε το Fuel Pass, σημειώνοντας αύξηση 6,2%. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση σε 27 νομούς της χώρας όπου οι τιμές διαμορφώνονται πάνω από τον μέσο πανελλαδικό όρο και πολύ μεγαλύτερη στα νησιά. Η μέση τιμή στις Κυκλάδες ήταν στις 16 Μαΐου στα 2,380 ευρώ/λίτρο και στα Δωδεκάνησα στα 2,322 ευρώ/λίτρο.
Με το πετρέλαιο μπρεντ να κινείται πάνω από τα 114 δολάρια/βαρέλι, εκπρόσωποι των πρατηριούχων εκτιμούν ότι η τάση θα συνεχίσει αυξητική.