"Το πορτραίτο του εγκεφάλου", του Σταύρου Παναγιωτάκη : Προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Θεσσαλονίκης

Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης [ΚΛΘ] παρουσιάζει στην 5η προβολή της Το πορτραίτο του εγκεφάλου, εικαστικό ντοκιμαντέρ του Σταύρου Παναγιωτάκη, στον πολυχώρο To Pikap kato την Δευτέρα 06 Ιουνίου 2022 και ώρα 20:00.

Θα προηγηθεί μικρή εισήγηση του ομότιμου καθηγητή Α.Π.Θ., νευροεπιστήμονα και συγγραφέα, Γιώργου Χ. Παπαδόπουλου για Το σύμπαν του εγκεφάλου. Μετά την προβολή ακολουθεί ζωντανή εμφάνιση του σχήματος Οι 2 Νάνοι, σε ηλεκτρακουστική συναυλία. Έπεται συζήτηση με τον δημιουργό του ντοκιμαντέρ Σταύρο Παναγιωτάκη.

ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ [2022 Ελλάς, 33λ] ντοκιμαντέρ του Σταύρου Παναγιωτάκη

Τι είναι εγκέφαλος; Εικαστικοί καλλιτέχνες, απαντούν στο ερώτημα αυτό, μέσω σύντομων οπτικοακουστικών σχολίων. Συμμετέχουν 27 καλλιτέχνες: Γιώτα Ανδριάκαινα, Γιώργος Ανέστης, Βασίλης Βασιλακάκης, Μπάμπης Βενετόπουλος, Μανόλης Γιανναδάκης, Άρις Γεωργίου, Κώστας Γουρτζής, Μάνια Ευσταθίου, Δημήτρης Ζουρούδης, Καλλιρρόη Ιωαννίδου, Φωτεινή Καρυωτάκη, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Χρήστος Κεραμάρης, ΚΩΣΤΗς – C o s t I s, Ιωάννης Μπελιμπασάκης, Χρήστος Μπουρονίκος, Shekine-Δέσποινα Ναϊντί, Ingo Dunnebier, Γιώργος Παναγιωτάκης, Σταύρος Παναγιωτάκης, Ρένα Παπασπύρου, Λάουρα Ράπτη, Δανάη Στράτου, Γιώργος Τσακίρης, Κωνσταντίνος Τσακίρης, Ευγενία Φαλιαρίδου, Θανάσης Χονδρός.


Μετά τους 2 Νάνους έπεται συζήτηση με τον Σταύρο Παναγιωτάκη, δημιουργό του ντοκιμαντέρ, εικαστικό και διδάσκοντα (ΕΕΠ) στη Σχολή Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.




Σημείωμα του Σταύρου Παναγιωτάκη για ΤΟ ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
"Σε κάθε έργο μέσα από τη διακριτή καλλιτεχνική του ταυτότητα και μέσα από το μοναδικό καλλιτεχνικό του ιδίωμα, ο κάθε δημιουργός, προτείνει την ερμηνεία του σε ένα βασικό θέμα που απασχολεί κυρίως τη βιολογία και τις νευροεπιστήμες. Και προφανώς μπορεί να προβληματίσει κάθε άνθρωπο: Είναι άραγε ο εγκέφαλος απλώς ένα δοχείο μέσα στο νευρικό σύστημα που αποθηκεύει μνήμες, ιδέες, συγκριτικές αποφάσεις και οράματα ή μήπως μέσα στις δυνατότητές του μπορούμε να αναζητήσουμε και να σκιαγραφήσουμε και άλλου τύπου, ακόμα άγνωστες, μορφολογίες;

Η ερώτηση: τι είναι εγκέφαλος; υποδηλώνει πρωτίστως μια εκφραστική «πρόκληση» στο πεδίο της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Εικαστικοί καλλιτέχνες, που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές εκφραστικές μεθόδους (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, performance, εγκατάσταση & βίντεο), ανταποκρινόμενοι σε τούτη την πρόκληση, καταθέτουν, σε μορφή βίντεο και σε διάρκεια ενός λεπτού ο καθένας, την απάντησή τους.

Μια επιπλέον «πρόκληση», αφού παρατηρήσουμε προσεκτικότερα τα έργα, είναι να ανιχνεύσουμε, να χαρτογραφήσουμε και να ερμηνεύσουμε τις μεθόδους και τις κατευθύνσεις που αξιοποίησαν οι καλλιτέχνες, στην αναζήτηση διεξόδου στο παραπάνω ερώτημα, το πόσο υπαινικτικά είναι τα έργα τους και με ποιο τρόπο διαχειρίζονται οι δημιουργοί τους τις σκέψεις που τα διακατέχουν. Και βεβαίως να διαπιστώσουμε αν οι σκέψεις αυτές, πέρα από μια εσωτερική κατάσταση, μπορούν να λειτουργήσουν και ως αποκάλυψη ή ως ανατροπή, όταν παρατίθενται σε ποιοτικά διαφορετικούς ή αντίθετους χώρους.

Ολοκληρώνοντας:

Ένα υπόδηλο “πορτραίτο του εγκεφάλου”, είναι ταυτόχρονα μία προσέγγιση και ένα τεκμήριο της κοινωνιογραφικής μελέτης μιας εποχής.

Μέσα από την ατομική υπόσταση και αντίληψη, τα μικρά αυτόνομα βίντεο – έργα, καταλήγουν να σχηματοποιούνται σε υπαινικτικές προσωπογραφίες που παράλληλα καταγράφουν ένα κοινωνικό, συλλογικό και πολιτικό πορτραίτο.

Δίνεται η δυνατότητα με έναν άμεσο τρόπο να επαναπροσδιοριστεί ο χαρακτήρας της σύγχρονης τέχνης στην εποχή μας και να δημιουργηθεί μια κοινή αντίληψη μεταξύ νευροεπιστημόνων και καλλιτεχνών. Με εργαστηριακές μεθόδους έρευνας και μέσα από την προσφυγή του καθενός στην ερώτηση: τι είναι εγκέφαλος; ίσως να δίνεται μια απάντηση στη διερεύνηση του οράματος για το τί είναι σκέψη, τί είναι ομορφιά, τί είναι ελευθερία, και ποιες αξίες αντιπροσωπεύει η ανθρώπινη ζωή.

- 1η Μάη 2022, Σταύρος Παναγιωτάκης, PhD, Ε.Ε.Π., Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ."

Ο χώρος προβολής διαθέτει 48 θέσεις, αυστηρά. Τηρούνται τα τρέχοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά τον Γιώργο Χ. Παπαδόπουλο, τον Σταύρο Παναγιωτάκη, τους δημιουργούς που συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ, τους 2 Νάνους καθώς και τον πολυχώρο To Pikap [Ολύμπου 57] για τη διάθεση της αίθουσας.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη