Καβάλα : Απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή που έπεσε το Antonov


Ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης με ανακοίνωση του πριν από λίγο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των αγροτικών οχημάτων και των πεζών στις αγροτικές περιοχές των τοπικών κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου στην Καβάλα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροπλάνου που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Πάντως, οι τοπικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του εδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της.

Πολλά ερωτήματα περιβάλλουν, σύμφωνα με τα σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το φορτίο που μετέφερε το αεροσκάφος. Δεν αποκλείεται, όπως επισημαίνεται, το εν λόγω αεροσκάφος να μετέφερε στρατιωτικό υλικό μιας και η Σερβία εξάγει κυρίως πυρομαχικά σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. Πάντως, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Σερβίας δεν διαθέτουν μεταγωγικά Antonov.


Η άλλοτε Γιουγκοσλαβία είχε αγοράσει δύο Antonov, ωστόσο ένα συνετρίβη έξω από το Γερεβάν στην Αρμενία, ενώ το δεύτερο πουλήθηκε σε βουλγαρική ιδιωτική εταιρία αερομεταφορών.


Πληροφορίες για επικίνδυνο φορτίο
Στο αεροπλάνο που επέβαιναν 8 άτομα μέλη πληρώματος, υπήρχαν 12 τόνοι επικίνδυνου φορτίου (dangerous goods), δηλαδή εκρηκτικά, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ουκρανία και -μέσω Σερβίας- κατευθυνόταν προς την Ιορδανία φορτωμένο με τα πυρομαχικά, ενώ περνούσε από διεθνές FIR.

Επίσης, πηγές προσκείμενες στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφεραν ότι ο πιλότος του Antonov ενημέρωσε πως το αεροσκάφος είχε υποστεί βλάβη κινητήρα και ζήτησε άδεια έκτακτης προσγείωσης, αλλά δεν πρόλαβε να φθάσει σε αεροδρόμιο, καθώς εκδηλώθηκε φωτιά στον έναν κινητήρα εν πτήσει και το αεροπλάνο κατέπεσε.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβία το Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνοι στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Επίσης όπως αναφέρει το ΣΚΑΙ αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίο.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

-εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

-φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67
Ουκρανοί οι 8 νεκροί του Antonov
Καμία δήλωση δεν θέλησε να κάνει ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Βαντίμ Σαμπλούκ (Vadym Sabluk) κατά την αποχώρηση του από το σημείο, όπου χθες το βράδυ κατέπεσε το Antonov -12.

Ο Ουκρανός γενικός πρόξενος ενημερώθηκε από τις τοπικές αρχές για την εξέλιξη των ερευνών και ενημέρωσε ο ίδιος, με τη σειρά του, για την ταυτότητα των οχτώ μελών του πληρώματος του μοιραίου αεροσκάφους- όλοι ουκρανικής καταγωγής.

Υπό την εποπτεία του Αρείου Πάγου οι έρευνες
Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στη Καβάλα και σκοτώθηκαν οι επιβαίνοντές του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη