Ρίσι Σούνακ : Ο πρώτος "μη λευκός" Πρωθυπουργός Ευρωπαϊκής χώρας


Ο Rishi Sunak είναι ο πρώτος Ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. 
Θα διατηρήσει την εξουσία σε μια περίοδο που η χώρα περνάει πολλές οικονομικές προκλήσεις.

Ο Ρίσι Σούνακ (αγγλικά: Rishi Sunak, παντζάμπι : ਰਿਸ਼ੀ ਸੁਨਕ, γεννηθείς στις 12 Μαΐου 1980), είναι Βρετανός πολιτικός, που υπηρετεί ως Ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος, από τον Οκτώβριο του 2022.

Ο Σουνάκ γεννήθηκε τον Μάιο του 1980 στο Σαουθάμπτον της Αγγλίας, από γονείς παντζαμπικής καταγωγής που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ανατολική Αφρική (Κένυα και Τανζανία) και στη συνέχεια μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεγάλωσε στο Ουίντσεστερ.

To 1998 αποφοίτησε το Λύκειο στο Κολλέγιο του Ουίντσεστερ. Κατόπιν σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία (PPE) στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) με διάκριση το 2001. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις Η.Π.Α. πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο ως υπότροφος Φουλμπράιτ, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MBA) το 2006.

Ενώ σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ακσάτα Μούρτι, την κόρη του Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μούρτι, του Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys.
Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες κεφαλαίων The Children's Investment Fund Management και Theleme Partners.

Εξελέγη βουλευτής για το Ρίτσμοντ (Γιορκς) στις γενικές εκλογές του 2015 και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εξωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
Ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της Μέι για το Brexit. Μετά την παραίτηση της Μέι, ο Σουνάκ ήταν υποστηρικτής της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον να γίνει αρχηγός των Συντηρητικών.

Αφού ο Τζόνσον εξελέγη ηγέτης και διορίστηκε Πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών.

Ήταν υποψήφιος και κύριος αντίπαλος της νυν πρωθυπουργού Λιζ Τρας, για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ύστερα από την ανακοίνωση της παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος, τον Ιούλιο του 2022.
Στις εκλογές του Οκτωβρίου για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα στις 23 Οκτωβρίου, καταφέρνοντας να οριστεί νέος πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος.
Ο Ρίσι Σούνακ ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής 192 των βουλευτών των Τόρις, Γκράχαμ Μπρέιντι, και θα αποτελέσει τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από την κούρσα διαδοχής και δήλωσε ότι στηρίζει τον Σούνακ.

Προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης, η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας, δηλώνει ο Ρίσι Σούνακ - Αποκλείεται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.
Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη