Γιάννης Μόσχος : «Τώρα το λέω περήφανα, ναι, είμαι ομοφυλόφιλος»


Γιάννης Μόσχος : «Τώρα το λέω περήφανα, ναι, είμαι ομοφυλόφιλος»
Ο γνωστός σκηνοθέτης Γιάννης Μόσχος ανέλαβε πριν από έναν χρόνο τη Διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και την Γιώτα Σύκκα, ο Γιάννης Μόσχος μίλησε για τον σeξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά και το bulllying που έχει υποστεί.
-Ξεκινήσατε με μότο ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους: φύλα, προσανατολισμούς, ηλικίες, χρώματα., σωματικές ιδιαιτερότητες, ιδεολογικές αντιλήψεις. Στην πράξη είναι εύκολο να γίνει.
-Τίποτε δεν είναι εύκολο διότι είμαστε μια αρκετά κλειστοφοβική και συντηρητική κοινωνία, παρότι έγιναν βήματα προόδου. Πριν 10 χρόνια κανείς δεν άρθρωνε λέξη για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Ακόμη κάποιοι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει διεμφυλικό άτομο. Υπάρχουν τόσες ποικιλομορφίες, που και και εγώ που είμαι ομοφυλόφιλος χάνομαι. Η επόμενη συζήτηση στο Εθνικό θα είναι για την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, διότι υπάρχει άγνοια της ποικιλομορφίας που υπάρχει. Μιλώντας με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση του αντικειμένου, αιφνιδιάστηκα με το πόσα στερεότυπα έχω και εγώ.

-Πρώτη φορά δημοσιοποιείται τον σεξουαλικό σας προσανατολισμό. Ποιος είναι ο λόγος;
-Ήταν γνωστό στον κύκλο μου. Συνειδητοποίησα όμως ότι δίσταζα να το πω δημόσια από δειλία. Αντιλαμβάνομαι ότι, έχοντας αυτή τη θέση, έχει σημασία να το πω ανοιχτά, δεν έχω πρόβλημα. Προφανώς όμως είχα παλιότερα πρόβλημα. Γιατί να ντρέπομαι που γεννήθηκα έτσι;

Ο Γιάννης Μόσχος μίλησε και για τις δύσκολες σχέσεις με την οικογένειά του, όπως και για τον εκφοβισμό που βίωσε ως παιδί στην κατασκήνωση : 
«Ακόμη το θυμάμαι: “Είσαι πούσ…!”. Ήταν πολύ τρομακτικό. Τώρα το λέω περήφανα, ναι, είμαι πούσ…, οι λέξεις δεν είναι πρόβλημα», εξομολογήθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη