Συνελήφθησαν 7 αστυνομικοί, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση


Συνελήφθησαν 7 αστυνομικοί, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
Από 2.000 έως 10.000 ευρώ τον μήνα, έπαιρνε ο κάθε ένας από τους 7 αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι διευκόλυναν πολίτες από την Αλβανία, να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, παρότι είχαν απαγόρευση εισόδου-εξόδου στη χώρα ή αποφάσεις διοικητικής απέλασης.

Από 350 έως 700 κυμαινόταν η "ταρίφα" για κάθε ψευδή βεβαίωση στα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη : 
"Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί, υπηρετούντες στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, μεταξύ των οποίων και 2 ακόμη αστυνομικοί.

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου αλλοδαπών με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ.

Από το 2020 είχε συγκροτηθεί η εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης που έχει ως εξής:

- Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων, έτσι ώστε να μην συμπληρώνονται οι 90 ημέρες νόμιμης παραμονής τους στην ελληνική επικράτεια.

- Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είχαν ήδη υπερβεί την μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής τους στη Χώρα, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

- Ψευδής βεβαίωση επί ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιπτώσεις αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε εκτέλεση αποφάσεων διοικητικής απέλασης-επιστροφής.

- Διευκόλυνση εισόδου ή και εξόδου προς και από τη χώρα, αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, άνευ ταξιδιωτικών εγγράφων ή με εν ισχύ μέτρο απαγόρευσης εξόδου-εισόδου από τη Χώρα, μέσω της μη πραγματοποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων.

Οι αστυνομικοί έβαζαν τις σφραγίδες στα διαβατήρια κυρίως τα ξημερώματα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας. Χρησιμοποιούσαν συνθηματικά και κωδικούς στις συνομιλίες τους. Για παράδειγμα τα διαβατήρια τα έλεγαν "κόκκινα" ή "κεράσια", "εκείνο", "χαρτί", "χαρτάκι", "αυτά", ενώ η καταβολή των χρημάτων την ανάφεραν "ο καφές".

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματική οργάνωσης, δωροληψίας υπαλλήλου, δωροδοκίας υπαλλήλου, ψευδούς βεβαίωσης, νόθευσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, παράβασης καθήκοντος και των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, του Κώδικα Μετανάστευσης, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και των όπλων. Σημειώνεται ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση σχετίζονται και με υπόθεση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή."

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη