Η Γκράινερ μεταφέρθηκε σε "σωφρονιστική αποικία"


Η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ μεταφέρθηκε σε σωφρονιστική αποικία στην περιοχή Μορντόβια της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Τον Αύγουστο, η Γκράινερ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών σε σωφρονιστική αποικία κρατουμένων, με την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών, μετά την σύλληψή της στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον Φεβρουάριο όπου στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια υγρού για ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιείχαν κάνναβη. 
 Η ίδια είχε μεταφερθεί στις 4 Νοεμβρίου από το κέντρο κράτησης στο οποίο βρισκόταν κοντά στην Μόσχα σε μια φυλακή άγνωστης τοποθεσίας.

Οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν καμία πληροφορία για το σημείο στο οποίο κρατείτο για δύο εβδομάδες, αλλά η πηγή ανέφερε ότι η Γκράινερ είχε μεταφερθεί στη γυναικεία αποικία κρατουμένων ΙΚ-2 στο Γιάβας, περίπου 500 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Η αποικία κρατουμένων βρίσκεται στην Μορντόβια, στην ίδια περιοχή όπου ένας άλλος Αμερικανός, ο Πολ Γουίλαν, εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα αφότου καταδικάστηκε με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας την οποία ο ίδιος αρνείται.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Γκράινερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε: «Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές σχετικά με την τοποθεσία όπου βρίσκεται και είμαστε σε συχνή επαφή με τη νομική ομάδα της κας Γκράινερ».

«Ωστόσο, η Ρωσική Ομοσπονδία εξακολουθεί να μην έχει παράσχει καμία επίσημη ενημέρωση για μια τέτοια μετακίνηση ενός Αμερικανού πολίτη, κάτι για το οποίο διαμαρτυρόμαστε έντονα. Η πρεσβεία συνεχίζει να πιέζει για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταφορά της και την τοποθεσία όπου βρίσκεται αυτή την ώρα».

Οι τρόφιμοι των ρωσικών σωφρονιστικών αποικιών υποχρεούνται να εργάζονται πολλές ώρες έναντι πενιχρής αμοιβής σε κουραστικές χειρωνακτικές εργασίες, όπως το ράψιμο. Πρώην κρατούμενοι και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιγράφουν τις συνθήκες εκεί ως σκληρές και ανθυγιεινές, με ελάχιστη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συζητήσει την ανταλλαγή της Γκράινερ και του Γουίλαν, ενός πρώην Αμερικανού πεζοναύτη, με έναν Ρώσο έμπορο όπλων που είναι φυλακισμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί εν μέσω των αυξημένων εντάσεων λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη δίκη της, η Γκράινερ - η οποία έπαιζε κατά τη διάρκεια της off-season στις ΗΠΑ, για μια ρωσική ομάδα - δήλωσε ότι είχε κάνει χρήση κάνναβης για ανακούφιση από αθλητικούς τραυματισμούς, αλλά δεν είχε σκοπό να παραβεί τον νόμο και ότι έκανε ένα ειλικρινές λάθος συσκευάζοντας τα φυσίγγια στις αποσκευές της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη