Ισόβια σε τρεις, για την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους με 298 επιβαίνοντες


Ισόβια σε τρεις για τον ρωσικό πύραυλο που κατέρριψε την πτήση MH17
Οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν ερήμην και δεν αναμένεται να εκδοθούν από τη Ρωσία.
Τα δύο τρίτα των επιβατών της πτήσης μεταξύ Άμστερνταμ και Κουάλα Λουμπούρ ήταν Ολλανδοί.

Τρεις στρατιώτες του φιλορωσικού αυτονομιστικού στρατού καταδικάστηκαν για φόνο σχετικά με τον θάνατο 298 ανθρώπων που επέβαιναν στην πτήση MH17 των Μαλαισιανών αερογραμμών που κατέπεσε τον Ιούλιο του 2014.

Οι Ρώσοι Igor Girkin και Sergey Dubinskiy και ο Ουκρανός Leonid Kharchenko, κρίθηκαν ένοχοι για 298 κατηγορίες δολοφονίας και “παράνομης πρόκλησης συντριβής αεροσκάφους” από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Χάγης στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ. Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Το δικαστήριο διέταξε τους καταδικασθέντες να πληρώσουν πάνω από 16 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.
Οι ύποπτοι καταδικάστηκαν ερήμην και παραμένουν φυγόδικοι. Πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, η οποία δεν πρόκειται να τους εκδώσει.


Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ένοχοι δεν είχαν ασυλία, καθώς δεν ήταν μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η πτήση MH17 χτυπήθηκε από πύραυλο BUK, ρωσικής κατασκευής, o οποίος εκτοξεύτηκε από αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ρωσία, έκριναν οι δικαστές, είχε τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ από όπου εκτοξεύτηκε ο πύραυλος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη