Λουτρό αίματος με 19 νεκρούς έως τώρα, με θύματα πολλούς ανήλικους, στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Περού


Λουτρό αίματος με 19 νεκρούς έως τώρα, με θύματα πολλούς ανήλικους, στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Περού.
Η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε παραμένει στην εξουσία στο Περού, όπου οι αρχές διαβεβαίωσαν χθες Κυριακή ότι οι αιματηρές διαδηλώσεις και ταραχές μετά την παύση και τη σύλληψη του προκατόχου της Πέδρο Καστίγιο την 7η Δεκεμβρίου αποκλιμακώνονται, ενώ στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος «προσευχόταν» να τερματιστεί η βία.

«Οι πληροφορίες που έχουμε είναι πως τα μέτρα που πήραμε φέρνουν αποτέλεσμα (...) Η βία αυτών που διαδηλώνουν στους δρόμους μειώνεται», είπε χθες Κυριακή ο πρωθυπουργός Πέδρο Ανγκούλο σε περουβιανό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο υπουργός Οικονομίας Άλεξ Κοντρέρας από την πλευρά του δήλωσε νωρίτερα χθες Κυριακή σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό ότι η χώρα βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε η απαλλαγή του Πέδρο Καστίγιο από τα καθήκοντά του με απόφαση του Κογκρέσου, στο οποίο κυριαρχεί η δεξιά, την 7η Δεκεμβρίου.

«Τι θα επέλυνε η παραίτησή μου; Θα μείνουμε εδώ, ανυποχώρητα, ωσότου το Κογκρέσο να αποφασίσει να επισπεύσει τις εκλογές (...) Ζητώ να αναθεωρήσει την απόφαση» που έλαβε στην ψηφοφορία του την Παρασκευή, όταν απορρίφθηκε η πρόταση οι προεδρικές εκλογές και βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν το 2023 αντί του 2026, είπε η κυρία Μπολουάρτε προχθές Σάββατο.

Σε διάγγελμά της, η ως την αποπομπή του κ. Καστίγιο αντιπρόεδρος του Περού καταδίκασε τις διαδηλώσεις, στις οποίες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 569.
Πολλά από τα θύματα ήταν ανήλικοι.

Αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, που διατάχθηκε να επέμβει για να αποκατασταθεί η εσωτερική ασφάλεια στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε για 30 ημέρες.
«Μόνο με ηρεμία και ειλικρινή διάλογο θα μπορέσουμε να εργαστούμε (...) Πώς είναι δυνατόν οι Περουβιανοί να εμπλεκόμαστε σε μάχες ο ένας με τον άλλο, να καταστρέφουμε τους θεσμούς μας, να κλείνουμε τους δρόμους;» διερωτήθηκε η αρχηγός του κράτους.

«Πολιτική και κοινωνική κρίση»
Η πρόεδρος, που ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς με το οποίο αναδείχθηκε στην εξουσία ο Πέδρο Καστίγιο, είπε πως ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους για «να προστατεύσει» τους πολίτες, διότι η κατάσταση υπήρχε κίνδυνος να γίνει «ανεξέλεγκτη». Μίλησε περί δράσης οργανωμένων «βίαιων ομάδων».

Χθες Κυριακή, ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είπε πως προσεύχεται να «σταματήσει η βία» στο Περού και να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να διεξαχθεί «διάλογος ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική και οικονομική κρίση» που πλήττει το κράτος των Άνδεων.
Οι διαδηλωτές απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του κ. Καστίγιο, την παραίτηση της κυρίας Μπολουάρτε, τη διάλυση του κοινοβουλίου και άμεση προκήρυξη προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο μεγαλύτερος ξεσηκωμός καταγράφεται στην περιοχή των Άνδεων στο νότιο Περού, που μαστίζεται από τη φτώχεια. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις εκεί παραμένουν ανικανοποίητες για δεκαετίες.

Η κυρία Μπολουάρτε, η οποία κατάγεται από την Απουρίμακ, που μετατράπηκε σε θέατρο των σφοδρότερων επεισοδίων, εκφώνησε μέρος του διαγγέλματός της στα κέτσουα, τη γλώσσα που μιλάει μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις Άνδεις.
Έγιναν διαδηλώσεις εναντίον του Καστίγιο όταν ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο την 7η Δεκεμβρίου και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, κάνοντας σαφές πως στο μεταξύ θα κυβερνούσε με διατάγματα - προτού παυθεί από το κοινοβούλιο, στην τρίτη προσπάθεια, έπειτα από δεκαεπτά μήνες που έμεινε στην εξουσία.
Αντίπαλοι του κ. Καστίγιο είδαν στις αποφάσεις του πρώην προέδρου απόπειρα «πραξικοπήματος»· υποστηρικτές του πρώην προέδρου εντός και εκτός της χώρας επιστρέφουν την κατηγορία στους αποστολείς της.

Ο πρώην εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής από την επαρχία, «ο πρώτος φτωχός» που ανέλαβε την προεδρία του Περού, συνελήφθη από τους σωματοφύλακές του καθώς προσπαθούσε να καταφύγει στην πρεσβεία του Μεξικού για να ζητήσει άσυλο.
Μετά την αρχική προφυλάκισή του για επτά ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι πρέπει να παραμείνει στη φυλακή για άλλους 18 μήνες, ως τον Ιούνιο του 2024, ενόσω θα διενεργείται η έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία».
Είναι αντιμέτωπος με ποινή δεκαετούς κάθειρξης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Αλσίδες Ντίας, ο οποίος έχει αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη