Ελεύθερος ο αστυνομικός για τον θάνατο του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη


Ελεύθερος με περιοριστικό όρο αφέθηκε ο 34χρονος αστυνομικός της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για τον θανάσιμο πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, στη διάρκεια καταδίωξης, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.

Μετά τη διαφωνία που υπήρξε ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής του κράτησης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία υπέρ του ανακριτή και με βούλευμα του έκρινε ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε την άποψη πως ο αστυνομικός, με βαθμό αστυφύλακα, έπρεπε να οδηγηθεί στις φυλακές, καθώς, κατά την κρίση του, λόγω της εμπειρίας και εκπαίδευσής του δεν έπρεπε να πυροβολήσει στην προκειμένη περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι μετά την απολογία του ο 34χρονος βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι να άρει το Δικαστικό Συμβούλιο την παραπάνω διαφωνία.

Ο ίδιος στην απολογία του είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε σε καθεστώς νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που - όπως είπε - διέτρεχαν οι συνάδελφοί του. «Έπρεπε να τους σώσω» φέρεται να απολογήθηκε, επισημαίνοντας ότι οι δύο πυροβολισμοί έγιναν με πρόθεση να πλήξει τα ελαστικά του αγροτικού αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 16χρονος. «Δεν είχα σκοπό να σκοτώσω τον οδηγό, αλλιώς θα είχα αδειάσει όλη τη γεμιστήρα» φέρεται να ανέφερε.

Το επόμενο διάστημα ο ανακριτής θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό τής εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη - αυτή της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο - θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη