Χαλκιδική : Ολα τα νέα δεδομένα για την επένδυση στα μεταλλεία της "Ελληνικός Χρυσός"


H είδηση ότι η "Ελληνικός Χρυσός" ξεκινά ξανά την παραγωγή στο μεταλλείο των Σκουριών ικανοποίησε την αγορά, τους οικονομικούς παράγοντες και τους εργαζόμενους και άνεργους της Χαλκιδικής. 
Σε μια περίοδο που η μείωση της ανεργίας είναι το ζητούμενο, η δημιουργία νέων καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας δημιουργεί θετικά συναισθήματα στους κατοίκους, όπως είναι και λογικό.

Οι οποίοι θα είναι «συμμέτοχοι» στην ανάπτυξη που φέρνει η παραγωγή, καθώς θα υπάρξουν αυξημένα έσοδα από μεταλλευτικά τέλη για τον οικείο δήμο και ο προϋπολογισμός για έργα υποδομής και κοινωνικής πολιτικής, λογικά, θα αυξηθεί. 
Η συγκεκριμένη επένδυση όμως κρύβει μεγάλη προστιθέμενη αξία και για την ελληνική οικονομία. Το μεταλλείο των Σκουριών, εκτός ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο από το 2025 και μετά θα παράγει κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατομμύρια λίβρες χαλκού.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα θα καταστεί η 3η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη.
Η συνολική χρηματοδότηση 680 εκατ. ευρώ έχει εξασφαλιστεί με δάνειο από την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, ενώ και η μητρική Eldorado θα βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα καλύψει σημαντικό μέρος της επένδυσης με δικά της κεφάλαια.

Σε ό,τι αφορά για τη χρηματοδότηση της επένδυσης της "Ελληνικός Χρυσός" καλό είναι να έχουμε σαφή εικόνα για το τι ισχύει. Πρόκειται για δάνειο επιδοτούμενο από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η "Ελληνικός Χρυσός" και η μητρική της Eldorado Gold έχουν ήδη επενδύσει στα μεταλλεία Κασσάνδρας περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Για τις Σκουριές συμφώνησαν σε κοινοπρακτικό δάνειο με την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς, οι οποίες θα καλύψουν 680 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα βάλει η εταιρεία.

Ενα μέρος του δανείου, 100 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση, θα φροντίσουν οι τράπεζες να το εντάξουν στα δάνεια που επιδοτούνται από το Εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με χαμηλότερο επιτόκιο.

Η "Ελληνικός Χρυσός", σύμφωνα με τις πληροφορίες του liberal.gr, θα πρέπει να αποπληρώσει εντός 7 ετών τα δανεικά κεφάλαια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη