Θεσσαλονίκη - Flyover : Υπεγράφη η σύμβαση για την μεγαλύτερη εναέρια οδός της Ελλάδας


Θεσσαλονίκης: Υπεγράφη η σύμβαση για την περιφερειακή οδό των 13 χλμ.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 373 εκατ. ευρώ και θα κατασκευαστεί μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η περίοδος των εργασιών υπολογίζεται σε 4 έτη.
Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη η σύμβαση για την αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, γνωστής ως Flyover. 
Ο αυτοκινητόδρομος αναμένεται να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ενώ θα έχει σημαντική συνεισφορά και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Η πρόσβαση από την μία άκρη της Θεσσαλονίκης στην άλλη, από την Ευκαρπία ως την Καλαμαριά, θα γίνεται πολύ πιο εύκολα, ενώ αναμένεται να εξασφαλίζεται γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από και προς τους σημαντικούς προορισμούς, όπως ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, αεροδρόμιο «Μακεδονία» και Χαλκιδική.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 373,2 εκατ. ευρώ και είναι το πρώτο οδικό έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που θα κατασκευασθεί στη χώρα. Έχει συνολικό μήκος 13 χλμ, εκ των οποίων τα 4 χλμ. είναι εναέρια οδός (Flyover). Περιλαμβάνει 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι χρήστες του Flyover δεν θα πληρώνουν διόδια.

Το Flyover εκτιμάται ότι θα μπορεί να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση. Αρκεί να αναφερθεί ότι η δυνατότητα του σημερινού δρόμου είναι 5.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση, ενώ το 2030 εκτιμάται ότι θα είναι 7.500 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση. Κατά την περίοδο κατασκευής διάρκειας 4 ετών θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι. Ανάδοχος του έργου είναι η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. η οποία θα έχει την υποχρέωση της κατασκευής, της λειτουργίας και συντήρησης του έργου με συνολική διάρκεια Σύμβασης Σύμπραξης τα 30 έτη.

«Το έργο είναι καινοτόμο από πολλές πλευρές. Κατ’ αρχάς είναι τεχνικά καινοτόμο. Δεν έχουμε κατασκευάσει, ποτέ ξανά, στη χώρα έναν τέτοιο υπερυψωμένο, φιλικό προς το περιβάλλον, αυτοκινητόδρομο. Είναι, όμως, και χρηματοδοτικά καινοτόμο, καθώς είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με τη μορφή της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με πληρωμές διαθεσιμότητας αλλά και με υποχρέωση του αναδόχου να αναλάβει τη συντήρηση του έργου. Καλύπτουμε, δηλαδή, και το τμήμα της συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου για τα επόμενα 26 χρόνια. Όπως είδατε, είναι ένα έργο το οποίο έχει πολύ ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης.


«Πρόκειται για μια υπερυψωμένη ταχείας κυκλοφορίας λεωφόρο, που δίνει λύση στο κυκλοφοριακό, ενισχύει το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυξάνει την κυκλοφορία οχημάτων και βελτιώνει θεαματικά την οδική ασφάλεια, αφού ο δείκτης θνησιμότητας στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική», δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

«Η Θεσσαλονίκη από ουραγός γίνεται πρωταγωνίστρια και πρωτοπόρο. Θα έχει τον πιο σύγχρονο εναέριο αυτοκινητόδρομο σε όλη την Ελλάδα με σταθερή συντήρηση και λειτουργία για 26 ολόκληρα χρόνια, χωρίς τη πληρωμή διοδίων», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη