Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης : Ντροπιαστική απόφαση για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης απέρριψε την παράλληλη αίτηση τεσσάρων δήμων της ευρύτερης Θεσσαλονίκης για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Μίκη Θεοδωράκη με το αστείο αιτιολογικό ότι η συχνή αλλαγή ονομάτων σε δρόμους και πλατείες «επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες».
Απόφαση της «Επιτροπής του άρθρου 8» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να απορρίψει μία προς μία τις παράλληλες αιτήσεις τεσσάρων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που είχαν συνομολογήσει στη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε οδό Μίκη Θεοδωράκη.

Το επίσημο σκεπτικό, κοινό και για τις τέσσερις αιτήσεις -που είχαν κοινό αίτημα-, λέει στον κάθε δήμο χωριστά ότι επειδή η οδός ανήκει και στους άλλους τρεις, δεν δικαιούται -είναι «απαράδεκτο», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά- να υποβάλει τέτοιο αίτημα. Και όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη ότι και οι άλλοι τρεις δήμοι καταθέτουν το ίδιο αίτημα, ίσα ίσα, απορρίπτει με το ίδιο σκεπτικό το αίτημα καθενός από αυτούς.

Το σκεπτικό απόρριψης της αίτησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, που αποκάλυψε χθες η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Μακεδονία», είναι ένας φράχτης με… εγκυκλίους. Στην εγκύκλιο με αρ. 132 (ΑΠ: 89152/10.11.1983) και με αρ. 6 (ΑΠ: 8257/3.2.2020) του ΥΠΕΣ αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι μια μετονομασία «επιτρέπεται για εξαιρετικούς λόγους» και πρέπει να γίνεται λελογισμένα «...διότι επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και στους πολίτες...».

Επιπλέον στην εγκύκλιο αρ. 132 (ΑΠ: 89152/10.11.1983) σημειώνεται πως «...οι συνεχείς μετονομασίες οδών, πλατειών και συνοικιών πρέπει να σταματήσουν. 
Μόνο για εξαιρετικούς λόγους και με πλήρη αιτιολόγηση μπορεί να γίνει μία μετονομασία»
Προφανώς οι λόγοι αυτοί είναι σε ισχύ σε ό,τι αφορά τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά δεν αφορούν καθόλου την περίπτωση κεκοιμημένου μητροπολίτη Λαγκαδά στον οποίο πριν από μία εβδομάδα δόθηκε όνομα πλατείας του ομώνυμου Δήμου.

Για το ιστορικό της υπόθεσης θυμίζουμε ότι μόλις τέσσερις μέρες μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη (2.9.2021) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε καταθέσει πρόταση για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά και είχε καλέσει σε σύσκεψη τους δημάρχους Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, Νεάπολης Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη, και Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη. Ολοι δέχτηκαν αμέσως την πρόταση και όλα τα δημοτικά συμβούλια ψήφισαν ομοφώνως για τη μετονομασία.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με ανάρτησή του στo Facebook, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την ακύρωση μετονομασίας την Οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

Προσθέτει ότι τέσσερις Δήμοι και τα αντίστοιχα δημοτικά συμβούλια (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών) «αποφασίσαμε να τιμήσουμε έναν παγκόσμιο Έλληνα, έναν μεγάλο δημιουργό που με το έργο του όχι μόνο ένωσε όλους τους Έλληνες αλλά δόξασε τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου».

«Η απόρριψη αυτής της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη που με εκπλήσσει δυσάρεστα. Δεν μπορούν γραφειοκρατικές αντιλήψεις να ακυρώσουν την θέλησή μας. Εμείς θα επιμείνουμε», επισημαίνει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.#

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη