«Δεν μπορώ, σταματήστε, πονάω», όμως συνέχισαν να τον μαχαιρώνουν χωρίς έλεος


«Δεν μπορώ, σταματήστε, πονάω», εκείνοι όμως συνέχισαν να τον μαχαιρώνουν χωρίς έλεος
«Ήταν ψυχροί σαν δολοφόνοι. Ήρθαν για να σκοτώσουν, να κάνουν αθόρυβα αυτό που έκαναν και να φύγουν [...] Ήρθαν με δρεπάνια, ξύλα, και μαχαίρια». Με αυτά τα λόγια, φίλος του Άλκη Καμπανού -αυτόπτης μάρτυρας αλλά και θύμα του αιματηρού επεισοδίου που στοίχισε τη ζωή του 19χρονου φοιτητή- περιέγραψε από το βήμα του μάρτυρα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζονται η δίκη των 12 που κατηγορούνται για τη δολοφονία, όσα διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022.

Ο 21 ετών σπουδαστής, με την εξέταση του οποίου συνεχίζεται σήμερα η δίκη, περιέγραψε καρέ καρέ όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο εκείνο βράδυ, στην περιοχή της Χαριλάου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι δράστες είχαν συνεργούς, που «μας είδαν και τους ενημέρωσαν για να έρθουν να μας βρουν».
Ο μάρτυρας ξεκίνησε την κατάθεσή του κάνοντας αναδρομή στις ώρες που προηγήθηκαν του φονικού, προτού δηλαδή καταλήξουν με τον κολλητό του, όπως αποκάλεσε τον Άλκη, αλλά και τους υπόλοιπους τρεις φίλους τους, στα σκαλιά της οικοδομής επί της οδού Θ. Γαζή, όπου δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση. «Ήταν γύρω στις 8 το βράδυ. Ήμασταν στο πάρκο του Άρη. Κάποια στιγμή πήγαμε στον σύνδεσμο φίλων του Άρη, ήπιαμε έναν σύντομο καφέ και φύγαμε», κατέθεσε ο νεαρός σπουδαστής, σημειώνοντας ότι ακολούθως η παρέα τους επέστρεψε στο συγκεκριμένο πάρκο για να κινηθούν λίγο αργότερα στο σημείο του αιματηρού επεισοδίου, το οποίο επέλεξαν για να «κόβει» από το κρύο.

Η ανέμελη κουβέντα τους περί υπολογιστών και σπουδών διεκόπη ξαφνικά, όταν αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να πλησιάζουν από αριστερά, «περπατώντας ήρεμα και ψύχραιμα» και να τους ρωτάνε «τι ομάδα είστε;».
«Θυμάμαι ο ένας ήταν ψηλός, ξανθός και μας ρώτησε: “ τι ομάδα είστε;”. Είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους με full face κουκούλες. Φαινόταν μόνο τα μάτια και τα φρύδια. Ήταν μαυροφορεμένοι για να μην διακρίνει κανείς κάτι στο σκοτάδι. Όλοι κρατούσαν κάτι», είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: «Απάντησα ότι είμαι Άρης. Δεν κατάλαβα εκείνη την ώρα γιατί ήρθαν».
«Μετά αντιλήφθηκα από τη δεξιά μεριά περισσότερα άτομα να έρχονται- ήταν 5 με 6. Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι στα χέρια κάποιου. Το πρώτο πράγμα ήταν να αμυνθώ, οπότε σήκωσα το κράνος μου για αυτοάμυνα. Ήρθαν επιθετικά, φαίνονταν οι προθέσεις τους. 

Χτύπησα ένα άτομο στο κεφάλι, εκείνος έκανε 3-4 βήματα πίσω, και με κάρφωσε με μαχαίρι, αριστερά στο πόδι, στο μπούτι και στο δεξί πόδι. Με κρατούσαν αρκετοί εκείνη την ώρα. Δεν ήμουν ένας προς έναν. Με κρατούσαν, με σταθεροποιούσαν για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Νομίζω ότι οι μαχαιριές ήταν από περισσότερους. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, σε λίγα δευτερόλεπτα», κατέθεσε ο φίλος του Άλκη, τονίζοντας ότι δέχθηκε 15 χτυπήματα με μαχαίρι, ξύλινο κοντάρι και δρεπάνι.
Στη συνέχεια της κατάθεσής του, αναφέρθηκε στον Άλκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Μετά από λίγο άκουσα τον Άλκη να φωνάζει βοήθεια. 

Ήταν πεσμένος στα σκαλοπατάκια. Με είχαν κολλήσει στον τοίχο της πολυκατοικίας και με χτυπούσαν. Είδα πάνω από τον Άλκη πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε και να φωνάζει για βοήθεια. Ήταν σίγουρα πάνω από δέκα άτομα πάνω του. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω παραπάνω γιατί προσπαθούσα να σώσω τον εαυτό μου. 
Πήγα να τον προστατεύσω, αλλά με κράτησαν και με χτύπησαν. Προσπάθησα να μην λιποθυμήσω, γιατί διαφορετικά θα κατάφερναν να με σκοτώσουν. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν να με χτυπάνε στο κεφάλι. Εκείνη την ώρα θόλωσα κι εκείνοι άρχισαν να φεύγουν. Είδα να φεύγουν προς την Πλαστήρα. Κατέβηκα τα σκαλάκια και σήκωσα τον Άλκη, έκανε 2-3 βήματα, πήγε στο παρτέρι, κάθισε και προσπάθησα να του δώσω βοήθεια. Μετά από λίγα λεπτά ήρθε και η αστυνομία. Δεν πρόλαβα να επικοινωνήσω με κανέναν άλλο. Τον πρώτο που πήρα ήταν ο πατέρας μου».

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε τόσο από τους δικαστές όσο και την εισαγγελέα της έδρας, ανέφερε ότι αυτό που τον σόκαρε περισσότερο ήταν όταν είδε το δρεπάνι. Τόνισε δε, ότι κανένας από την παρέα των πέντε νεαρών δεν είναι οργανωμένος οπαδός του Άρη, ενώ σε ερώτηση για το εάν τον πλησίασε κανείς όλο αυτό το διάστημα για να του ζητήσει συγγνώμη, απάντησε αρνητικά.
Η εξέταση του μάρτυρα είναι σε εξέλιξη.

Με λόγια αγάπης περίγραψε τον χαρακτήρα του Άλκη Καμπανό η αδελφή του, η οποία συγκίνησε κατά την κατάθεσή της στο δικαστήριο, στη δίκη για τη στυγερή δολοφονική επίθεση, με θύμα τον 19χρονο.

Μετά τους γονείς του Άλκη τη σειρά στις καταθέσεις πήρε η αδελφή του. Ανεβαίνοντας στο Μικτό Ορκωτό του Δικαστηρίου η ίδια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Άλκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θυμάμαι ποτέ να επιτέθηκε σε κάποιον», ενώ δεν κοίταξε ούτε μια στιγμή τους «12» που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 19χρονου.

«Ενημερώθηκα για το συμβάν από την δικογραφία αλλά και όσα μπορούσα να ακούσω και να μάθω. Είμαι μεγαλύτερη σε ηλικία από τον Άλκη, κατά δύο χρόνια.

Ο Άλκης ήταν ένα ήσυχο παιδί, δεν μπλεκόταν σε καβγάδες, ήταν πάντα γλυκός μαζί μου. Σε όλες τις καταστάσεις ψύχραιμος. Ήταν από μία οικογένεια που του είχε δώσει αγάπη, έδειχνε πάντα σεβασμό προς τους άλλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια στην Επανομή. «Στην Επανομή κυρίως περάσαμε το γυμνάσιο – λύκειο, τα δύο τελευταία χρόνια, Γ’ λυκείου ήμασταν στη Θεσσαλονίκη. Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο περιστατικό που να έχει επιτεθεί σε κάποιον ο Άλκης ή να έχει βρίσει ή να έχει σηκώσει χέρι. Γενικά ήταν πολύ ήρεμος, διαχειριζόταν όλες τις καταστάσεις με ψυχραιμία».

Σημείωσε μάλιστα ότι: «Από όσο γνωρίζω δεν έφερε κάποιο μαχαίρι πάνω του» ενώ κλείνοντας, καταδεικνύοντας ουσιαστικά το ήρεμο προφίλ του Άλκη Καμπανού, τόνισε ότι: «Κάπνιζε για μία περίοδο αλλά το έκοψε, κάπνιζε πλέον μία στο τόσο».Οι 12 φονιάδες του Αλκη Καμπανού

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη