800.000 ευρώ η λεία των απατεώνων με τα "μαϊμού" δάνεια


"Μάξιμος Σαράφης": Ο προστατευόμενος μάρτυρας της Novartis έταζε δάνεια από το Κατάρ με... προμήθεια 50.000 ευρώ

Ο πρώην υπεύθυνος Επικοινωνίας της Novartis, συνελήφθη μαζί με δύο ακόμη άτομα, με την κατηγορία σύστασης και λειτουργίας εγκληματικής οργάνωσης.
"Συνεργαζόμαστε με έναν οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει και διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τοπικών, περιφερειακών και διεθνών επενδύσεων, το οποίο επιθυμεί να επανεπενδύσει μέσω επενδύσεων χρηματοδότησης έργων σε τρίτους επενδυτές, και επιχειρήσεις".

Το παραπάνω απόσπασμα, προέρχεται από την επιστολή που έστελνε ο "Μάξιμος Σαράφης", σε υποψήφια θύματά του, θέλοντας να τους πείσει για το πλάνο της... "μαϊμού"- χρηματομεσιτικής εταιρείας που υποστήριζε πως εκπροσωπούσε.
Ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis, παρουσιαζόταν ως "σωτήρας" σε επιχειρηματίες που είχαν πληγεί από τον covid, την ενεργειακή κρίση και τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και κατάφερε με ψεύτικες υποσχέσεις να αποσπάσει τουλάχιστον 800.000 ευρώ για τη δήθεν διευκόλυνση έκδοσης δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, έφτασαν στα ίχνη του τον περασμένο Δεκέμβριο, ακολουθώντας πληροφορίες για παράνομη δανειοδότησή επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής έχει εξακριβωθεί ότι θύματα του κυκλώματος έχουν πέσει 7 επιχειρηματίες, όμως όπως φαίνεται να προκύπτει από συμφωνητικά εταιριών και ονόματα που εντοπίστηκαν στις κατ' οίκον έρευνες της Αστυνομίας, ο αριθμός των εξαπατημένων, αγγίζει πιθανότατα τους 15.

Γι' αυτό το λόγο αναμένεται το επόμενο διάστημα να ζητηθεί η δημοσιοποίηση του προσώπου και των στοιχείων ταυτότητας του "Μάξιμου Σαράφης", για να διαπιστωθεί εάν και άλλοι επιχειρηματίες που έχουν πέσει στην ίδια παγίδα θα τον αναγνωρίσουν.
"Θέλετε να μας χαλάσετε την δουλειά... "

"Θέλετε να μας χαλάσετε την δουλειά μας και το δάνειο μας, είστε από ανταγωνιστές μας", είπε ένα από τα θύματα της απάτης στους Αστυνομικούς, επιμένοντας ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με την... ανύπαρκτη χρηματομεσιτική, ήταν... ευκαιρία ζωής. Είναι ενδεικτικό ότι 6 από τα 7 ταυτοποιημένα θύματα του "Σαράφη" δεν αντιλήφθηκαν ποτέ ότι είχαν εξαπατηθεί.

Πρόκειται για επιχειρηματίες από την Κρήτη, την Πρέβεζα και την Αθήνα, μεταξύ των οποίων ένας έμπορος τυριών, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου της πρωτεύουσας, μια τουριστική επιχείρηση, άτομο με δραστηριότητα στην εστίαση, αλλά και μια εταιρεία με λογισμικό τυχερών παιχνιδιών.

Ένα από τα θύματα έφτασε στο σημείο να πουλήσει το σπίτι του και έμενε σε ενοίκιο για να μπορέσει να πληρώσει ότι του ζητούσε το κύκλωμα. Από τα παραμύθια του Μάξιμου, γλίτωσαν μόνο όσοι απευθύνθηκαν στην πρεσβεία της Ελλάδας στα Η.Α.Ε. και ενημερώθηκαν ότι δεν υπάρχει εταιρία.
"... έχω πέσει και εγώ θύμα των αλλοδαπών"

"Αν ισχύει κάτι τέτοιο, έχω πέσει και εγώ θύμα των αλλοδαπών από το εξωτερικό", υποστήριξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας ο 50χρονος "εγκέφαλος" της παράνομης δράσης. Ο "Μάξιμος" είχε αναλάβει το... "ψάρεμα" των υποψηφίων θυμάτων, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων.

Υποδεχόταν τους επιχειρηματίες στο πολυτελές γραφείο του στην Πανεπιστημίου και τους παρουσίαζε το πλάνο. Οι δύο συνεργοί του, εμφανίζονταν ως... γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ένας από αυτούς μάλιστα, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών και πως η σύζυγός του εργαζόταν στην ανύπαρκτη εταιρεία.

Παράλληλα, δικογραφία έχει σχηματιστεί σε βάρος μιας δικηγόρου από την Κύπρο που εκταμίευε τα χρήματα, φίλης του πλαστογράφου του κυκλώματος και ενός... Ινδού που εμφανιζόταν ως διευθυντής δανείων, ο οποίος έκανε βιντεοκλήση με θύματα για να τους καθησυχάζει.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων, ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και απάτη, αλλά και για το πλημμέλειμα της πλαστογραφίας. Πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον Ανακριτή το ερχόμενο Σάββατο.

Εκτός όμως από τις καταγγελίες και τις φυσικές παρακολουθήσεις, στο μικροσκόπιο των αστυνομικών αρχών μπήκαν και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των ύποπτων. Μάλιστα κάποιες από αυτές, φαίνεται να έκαψαν τον «Μάξιμο Σαράφη» που κατείχε το ρόλο του αρχηγού στην εγκληματική οργάνωση.  

Στις 15 Νοεμβρίου του 2022 ο Μάξιμος Σαράφης συνομιλεί τηλεφωνικά με μια γυναίκα που την προσφωνεί «Λίτσα» και καταγράφεται ο παρακάτω διάλογος:

  • “Σαράφης”: Και πιστέυω τώρα τα λεφτά θα έρθουν. Αν δεν ήταν δύσκολές ημέρες θα είχα πάρει πολλά λεφτά.  
  • Λίτσα: Ναι, ναι και αυτά και κάτω στην Αραβία.
  • “Σαράφης”: Και στην Αραβία ναι.
  • Λίτσα: Κάτω ρε στο Ντουμπάι, στο Ντουμπάι.
  • “Σαράφης”: Ευτυχώς ακόμα δεν έχουν απαντήσει οι δικηγόροι αλλά αυτό με βολεύει να κλείσω κάνα δυο προκαταβολές…
  • Λίτσα: Ναι
  • “Σαράφης”: Για να έχω ρευστότητα, γιατί αν σκάσει όιτ είναι μούφα το Ντουμπάι, τη γ@@@@@@ε.
  • Λίτσα: Όχι δεν το ξέρουν οι άλλοι.
  • “Σαράφης”: Δεν το ξέρουν όχι…θα τους πω…
  • Λίτσα: Όχι βέβαια, αφού έχω βάλει τα (ακατάλυπτα) ρε…
  • “Σαράφης”: Μπράβο, μπράβο αυτό.
  • Λίτσα: Έχω βάλει τα…, ούτε γάτα ούτε ζημιά.
  • “Σαράφης”: Αυτό.
Μαϊμού εταιρεία με... ιστοσελίδα
Τα μέλη του κυκλώματος είχαν δημιουργήσει ακόμα και ψεύτικη ιστοσελίδα για την μαϊμού χρηματομεσιτική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην οποία μάλιστα εμφανίζονταν... Δ.Σ., παροχές, αλλά και διευθύνσεις.

Παράλληλα, είχαν δημιουργήσει τουλάχιστον 6 εικονικές ασφαλιστικές δανείων, στους λογαριασμούς των οποίων γινόταν η κατάθεση των χρημάτων, ενώ προχωρούσαν σε κάθε είδους πλαστογραφία εγγράφων.

Η ανύπαρκτη εταιρεία υποστήριζε ότι δίνει δάνεια πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματίες που δεν είχαν δυνατότητα δανειοδότησης στην Ελλάδα. Ο Μάξιμος, βάσει προσυμφώνου, έβαζε στη τσέπη 100 χιλιάδες ευρώ ως μεσάζων. Για την Ασφάλεια Δανείου τα θύματα πλήρωναν 18,5 χιλιάδες ευρώ, για τη φορολογία 55 χιλιάδες και για την αδειοδότηση ακόμη 18,5 χιλιάδες.

"Το δάνειο σου είναι σε ένα ομόλογο μαζί με άλλους. Κάποιος από τους άλλους δεν εξοφλεί και γι αυτό το λόγο έχει "κολλήσει" η υπόθεση σου. Δώσε μας άλλες 25 χιλιάδες ευρώ για να απαγκιστρωθεί το δάνειο σου από το "κολλημένο", έλεγαν σε ορισμένες περιπτώσεις στα θύματά τους οι απατεώνες όταν ήθελαν να αποσπάσουν και άλλα χρήματα.

Την πρώτη του δήλωση μετά τη σύλληψή του εξέδωσε ο «Μάξιμος Σαράφης», το βράδυ της Πέμπτης (26.1.2023). Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης του σκανδάλου Novartis συνελήφθη και κατηγορείται για την εμπλοκή του σε κύκλωμα εξαπάτησης επιχειρηματιών.
Αναλυτικά η δήλωση του «Μάξιμου Σαράφη»:
«Για όσους χλευάζουν την εμπλοκή μου σε υπόθεση απάτης μέσω διαδικασίας χρηματοδότησης / δανειοδότησης επιχειρήσεων από εταιρεία των Η.Α.Ε. και για όσους με γνωρίζουν και με σέβονται, οφείλω να δηλώσω τα εξής:

  • Είμαι 25 χρόνια στην «αγορά», είτε ως υψηλόβαθμο στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών, είτε ως διαχειριστής εταιρειών επενδύσεων και επικοινωνίας, και η πορεία μου διακρίνεται για τη φερεγγυότητά και την αποτελεσματικότητά μου. Ουδείς τόλμησε να αμφισβητήσει την προσωπική μου ηθική και την επαγγελματική μου αξιοσύνη.
  • Η τωρινή μου ποινική εμπλοκή είναι αποτέλεσμα της άθλιας και ρεβανσιστικής στοχοποίησής μου, από το 2018, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εξουσίας, που αποκαλύφθηκε το πολιτικό και προσωπικό τους ήθος κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis στην Ελλάδα. Αυτοί, ως πολιτική μαφία, με απειλούσαν δημόσια ότι «θα με γδάρουν» και «θα με κλείσουν φυλακή».
  • «Ήγγικεν η ώρα!». Αφού οργάνωσαν όλους αυτούς του παρακρατικούς μηχανισμούς, καταλύοντας Νόμους, Θεσμούς και Σύνταγμα, επιστράτευσαν «κολλητούς», «παρατρεχάμενους» και «πρακτοράκια» για να με παγιδεύσουν σε μία δικαστική περιπέτεια, προκειμένου να … εξιλεωθούν στην κοινή γνώμη, απαξιώνοντας με, κλείνοντας με φυλακή. 
  • Χωρίς στοιχεία, χωρίς έγκυρες διασταυρώσεις εταιρειών και διαδικασιών, παρά μόνο με εικασίες, ανακάλυψαν έγκλημα, δράστη και θύματα. Διεφθαρμένοι αστυνομικοί υπέδειξαν τηλεφωνικά (!) στους συναλλασσόμενους πελάτες μου ότι είναι δήθεν θύματα απάτης! Κάποιοι «τσίμπησαν», κάποιοι όχι.
  • Με λίγα λόγια, η σύλληψη μου είναι έργο του παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι ο δρόμος για τη δικαίωση μου είναι μακρύς και δύσβατος. Δηλώνω, όμως, ότι ΔΕΝ φοβάμαι, ΔΕΝ εκβιάζομαι και ΔΕΝ θα αυτοκτονήσω, όπως επιθυμούν, αλλά θα προσφύγω στους Διεθνείς Οργανισμούς, καταγγέλλοντας όσα, ως αντίποινα, μεθοδεύτηκαν εις βάρος μου.
  • Και ερωτώ τη Νέα Δημοκρατία και ειδικότερα τον Άδωνη – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη: Γνωρίζει τον Αλέξανδρο Μαραβελάκη;;; Και αν ναι, τι σχέση έχει μαζί του και ποιος ο ρόλος του στην ποινική μου παγίδευση;
  • Εγώ ξέρω – και έχω και άλλα τέτοια ερωτήματα για περισσότερα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας -, και θα μιλήσω στη Δικαιοσύνη. Αρκεί να μην με αυτοκτονήσουν…!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη