Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά επηρεάζουν την Ελλάδα -Καταιγίδες, άνεμοι και χιόνια


Κακοκαιρία επηρεάζει τη χώρα από την Παρασκευή 20/01. Η κακοκαιρία σχετίζεται με 2 βαρομετρικά χαμηλά, τα κέντρα των οποίων το απόγευμα της Παρασκευής 20/01 απείχαν 1.100 χιλιόμετρα. 

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η δορυφορική εικόνα που μας έδωσε ο Ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11 στις 17:00 ώρα Ελλάδας καθώς και τα κέντρα των 2 βαρομετρικών χαμηλών. Τα φαινόμενα της Παρασκευής 20/01 οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο χαμηλό των Βαλκανίων, ενώ από την νύχτα της Παρασκευής 20/01 τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά και κατόπιν στην υπόλοιπη χώρα θα οφείλονται κυρίως στο χαμηλό της Ιταλίας.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα και θέσεις των κέντρων των 2 χαμηλών στις 17:00 της Παρασκευής 20/01.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το Σάββατο 21/01 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν έως το πρωί κατά κύριο λόγο στα δυτικά τμήματα της Μακεδονίας και Θεσσαλίας, στην Ήπειρο, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στην Κρήτη. 
Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα ενώ μετά το απόγευμα θα εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στην Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά έως το πρωί καθώς και στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στο Βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα. 
Χιονοπτώσεις αναμένονται στην Πίνδο, στη Δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας ενώ έως τις πρωινές ώρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές άνω των 600-700 μέτρων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται και πάλι στη Ήπειρο όπου έχουν πέσει μεγάλα ύψη βροχής τελευταίες ημέρες Στις Εικόνες 2 και 3 παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται κατά τις πρωινές ώρες και το μεσημέρι του Σαββάτου 21/01.

Εικόνα 2. Ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 21/01.

Εικόνα 3. Ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται το μεσημέρι του Σαββάτου 21/01.

Σε ότι αφορά τα 2 μεγάλα αστικά κέντρα: 
Στην Αττική βροχοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες και μετά το μεσημέρι. Μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει προς το τέλος του εικοσιτετραώρου. Στον νομό Θεσσαλονίκης βροχοπτώσεις θα σημειωθούν από το πρωί έως το απόγευμα.

Ενισχυμένοι θα παραμείνουν οι νότιοι έως νοτιοδυτικοί άνεμοι στα πελάγη με εντάσεις που θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία, σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα, θα φτάσει τους 15-17 βαθμούς Κελσίου με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα φτάσει τους 17-20 βαθμούς Κελσίου.
Σύνταξη άρθρου: Α. Καραγιαννίδης, Κ. Λαγουβάρδος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη