Έρευνα : Η πιο περιζήτητη ειδικότητα για πρόσληψη στον τουρισμό


Έρευνα : Η πιο περιζήτητη ειδικότητα για πρόσληψη στον τουρισμό 
Στην καρδιά του χειμώνα, φαινομενικά μακριά ακόμη από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να είναι έτοιμες να υποδεχτούν το πολλά υποσχόμενο καλοκαίρι του 2023.

Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι, το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού είναι εξακολουθητικά παρόν ειδικά μετά την πανδημία, η οποία προκάλεσε μεταβολές στη συμπεριφορά των εργαζομένων και μετακινήσεις σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η ετήσια έρευνα του Travel.gr σε μεγάλες διαδικτυακές ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, διαπίστωσε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στις αγγελίες ζήτησης προσωπικού από τα ξενοδοχεία, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας εν γένει αλλά και από τις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως είναι για παράδειγμα οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων και η εστίαση.

Αναλυτικά, από τη διήμερη έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Καμαριέρης/Καμαριέρα: 
Αυτή είναι η ειδικότητα που αναζητά εντονότερα η πλειοψηφία των ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα. Την πρώτη μέρα της έρευνας, ανάμεσα σε 515 αγγελίες αναζήτησης προσωπικού που αφορούν στον τουρισμό, οι 368 είχαν αναρτηθεί από ξενοδοχεία. Από αυτές τις 368 αγγελίες των ξενοδοχείων, οι περισσότερες αγγελίες απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτή την ειδικότητα, η οποία διατηρεί τα σκήπτρα του αγώνα αναζήτησης προσωπικού.

Οι αγγελίες έχουν αναρτηθεί από πολυτελή ξενοδοχεία της Πλατείας Συντάγματος έως 5άστερα ξενοδοχεία σε Κέρκυρα και Χαλκιδική. 
Άλλες περιοχές της Ελλάδας που αναζητούν αυτή την ειδικότητα, είναι, κατά πλειοψηφία, οι Κυκλάδες με πρώτες τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και την Πάρο, ενώ ακολουθούν η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως, το Ηράκλειο, το Λιμένι Λακωνίας, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, το Κουφονήσι, η Μήλος, η ‘Ιος, οι Σπέτσες, η Άνδρος, η Σκιάθος, η ‘Υδρα και ο Πειραιάς.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στη φετινή έρευνα εντοπίστηκαν και αρκετές αγγελίες που ζητούν αυτή την ειδικότητα για καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, όπως είναι τα Εξάρχεια και το Μοναστηράκι, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες μεγαλώνουν σε όλους τους τύπους της φιλοξενίας. 
Συνήθως οι αγγελίες αυτές ζητούν περισσότερους από έναν επαγγελματίες, και, αν και δημοσιεύονται πλέον με τα χαρακτηριστικά των εν λόγω καταλυμάτων, αυτό δεν σημαίνει ότι στις αγγελίες ζήτησης καμαριέρων σε ξενοδοχεία δεν συμπεριλαμβάνονται και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιες άλλες τουριστικές ειδικότητες σημειώνουν μεγάλη ζήτηση
Ως συνολική εικόνα, οι θέσεις που αναζητούν οι τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι, με σειρά προτεραιότητας: καμαριέρης-καμαριέρα (126), υπάλληλοι υποδοχής (86), σερβιτόροι/ σερβιτόρες (64), ειδικότερες για τον χώρο της εστίασης –μάγειρες/μαγείρισσες, βοηθοί μάγειρα/μαγείρισσας, αρτοποιοί κ.ά. (48) και ξενοδοχοϋπάλληλοι (39). 
Άλλες ειδικότητες που αναζητούνται στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων, αφορούν σε υπαλλήλους σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ταξιδιωτικών γραφείων, συμβούλους ταξιδιών, βοηθούς πισίνας, ναυαγοσώστες, λογιστές, οδηγούς, κηπουρούς, υπεύθυνους ανάπτυξης αγορών, ξεναγούς, απολυμαντές κ.ά.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αγγελίες που ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν περισσότερες από μία θέσεις στην εκάστοτε ειδικότητα. 
Μεταξύ των αγγελιών, εκτός από τις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που ζητούν προσωπικό ανά την Ελλάδα, ξεχωρίζει αγγελία από μεγάλη εταιρεία με ηγετική θέση στον τομέα εφοδιασμού τροφίμων αεροσκαφών στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, όπου αναφέρεται ότι ζητεί προσωπικό λάντζας με ή χωρίς προϋπηρεσία, υποσχόμενη άμεση πρόσληψη, πλήρη απασχόληση, καλές αποδοχές και σταθερή εργασία.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη