«Μου έδωσε ναρκωτικά και με βίασε»


Μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ο Μπιλ Κόσμπι τη νάρκωσε και την κακοποίησε το 1986, μήνυσε τον κωμικό ηθοποιό, την NBCUniversal και άλλες εταιρείες την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, με άλλες πέντε γυναίκες να υποβάλλουν παρόμοια μήνυση νωρίτερα τον ίδιο μήνα.

Η Στέισι Πίνκερτον υποστήριξε πως όταν ήταν 21 ετών και δούλευε ως αεροσυνοδός και μοντέλο, ο Κόσμπι της έδωσε ναρκωτικά σε ένα εστιατόριο στο Ιλινόις και την πήγε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Σικάγο. Η μήνυση αναφέρει ότι ο Κόσμπι «πραγματοποίησε αναγκαστική επαφή» μαζί της, ενώ ήταν ανήμπορη εξαιτίας των ναρκωτικών.

Δημοσίευμα της Marca αναφέρει ότι η Πίνκερτον δέχτηκε την επίθεση από τον Κόσμπι όταν τον είχε γνωρίσει στη Νέα Υόρκη και της υποσχέθηκε να τη βοηθήσει την καριέρα της και ότι ανέλαβε κάποιο ρόλο σε ένα επεισόδιο του «The Cosby Show» στο NBC, αλλά δεν εμφανίστηκε στο τελικό μοντάζ.
Μία γυναίκα υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε από τον ηθοποιό το 1986, ενώ άλλες πέντε υπέβαλλαν παρόμοια μήνυση
Μήνες μετά την επίθεση, η Πίνκερτον είπε ότι ο Κόσμπι την κάλεσε στην παράστασή του σε ένα θέατρο του Σικάγο, όπου ισχυρίζεται ότι τη φίλησε και την άγγιξε με δύναμη.

«Ο Κόσμπι είχε το ίδιο ή παρόμοιο πρότυπο συμπεριφοράς με τα θύματά του», αναφέρει η αγωγή της Πίνκερτον, «συμπεριλαμβανομένης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόοδο της καριέρας τους, δίνοντάς τους ρόλους στο Cosby Show, χρησιμοποιώντας τις τοποθεσίες γυρισμάτων του ως μέσο πρόσβασης, για να απομονώνει, να παρενοχλεί και να επιτίθεται σε γυναίκες, χρησιμοποιώντας ναρκωτικά για να ακινητοποιεί τα θύματά του και να προχωρά σε βίαιες πράξεις μαζί τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ηθοποιού, Άντριου Ουάιατ, σε ένα email στο Associated Press δήλωσε τα εξής: 
«Όπως δηλώναμε πάντα και τώρα μπορεί να δει η Αμερική, δεν πρόκειται για δικαιοσύνη για τα θύματα φερόμενων επιθέσεων, αλλά είναι όλα για τα χρήματα. Πιστεύουμε ότι τα δικαστήρια, καθώς και η κοινή γνώμη, θα ακολουθήσουν τους κανόνες δικαίου και θα απαλλάξουν τον κ. Κόσμπι από αυτές τις υποτιθέμενες κατηγορίες».

Οι εκπρόσωποι των NBCUniversal, Kaufman Astoria Studios και Carsey-Werner Television δεν έχουν απαντήσει ακόμα για την υπόθεση, αφού οι εταιρείες αυτές συμμετείχαν στην παραγωγή του «The Cosby Show», όπως αναφέρει η μήνυση.

Οι αγωγές από την Πίνκερτον και τις άλλες πέντε γυναίκες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προθεσμίας ενός έτους της Νέας Υόρκης για την υποβολή καταγγελιών κακοποίησης από ενήλικες για ισχυρισμούς που δεν είχαν παραγραφεί.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπιλ Κόσμπι αντιμετωπίζει σοβαρότατες κατηγορίες για επιθέσεις.


Τα εγκλήματα του Μπιλ Κόσμπι
Ο Κόσμπι εξέτισε σχεδόν τρία χρόνια φυλάκιση, προτού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια τον αφήσει ελεύθερο τον Ιούνιο του 2021. Ο διάσημος ηθοποιός είχε καταδικαστεί για επίθεση εναντίον μιας ανήλικης κοπέλας, με το όνομα Τζούντι Χαθ, στην έπαυλη του Playboy το 1975. Αν και συνέβη πριν από πολλά χρόνια, ο νόμος της πολιτείας της Καλιφόρνια προστατεύει τα ανήλικα θύματα και τους επιτρέπει να κάνουν μήνυση για κάποιο έγκλημα εις βάρος τους, ακόμα και δεκαετίες αργότερα.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Κόσμπι είχε επιτεθεί στη γυναίκα, η οποία σήμερα είναι 64 χρονών, σε ένα υπνοδωμάτιο στην έπαυλη, όταν εκείνη ήταν μόλις 16. Οι δυο τους είχαν γνωριστεί σε ένα πάρκο του Λος Άντζελες, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας. Ύστερα, ο Κόσμπι την προσκάλεσε σε ένα tennis club μαζί με μία φίλη της, όπου τους πρόσφερε αλκοόλ.

Μετά από αρκετά ποτά, ο Κόσμπι τις κάλεσε και στην έπαυλη, ενώ τις είχε προειδοποιήσει να πουν στην είσοδο ότι είναι 19 χρονών, σε περίπτωση που τις ρωτήσει κάποιος. Κάποια στιγμή, η Χαθ ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Όταν επέστρεψε, εκείνος την οδήγησε σε μία κρεβατοκάμαρα και της ζήτησε να κάτσει δίπλα του στο κρεβάτι. Όταν εκείνη το έκανε, ξεκίνησε να την αγγίζει χωρίς την έγκρισή της.

Το σώμα των ενόρκων αποφάσισε ότι το θύμα θα έπρεπε να λάβει αποζημίωση από τον Κόσμπι, ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων. Ο κωμικός είχε καταδικαστεί για μια ακόμα υπόθεση βιασμού, κατά της Άντρεα Κόνσταντ, με το θύμα να υποστηρίζει πως την την είχε ναρκώσει και την είχε βιάσει στο σπίτι του στην Πενσιλβάνια το 2004. Ωστόσο, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο και ο Μπιλ Κόσμπι τελικά, αποφυλακίστηκε.

Γιατί το δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκισή του
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνια αποφάνθηκε, ότι ο πρώτος εισαγγελέας που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση της Κόνσταντ το 2004, είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους συνηγόρους του Κόσμπι να μην του ασκήσει δίωξη στα ποινικά δικαστήρια. Έτσι όμως ο ηθοποιός υποχρεώθηκε να καταθέσει στην αστική δίκη που είχε κινήσει η ενάγουσα.

Δέκα χρόνια αργότερα, η ένορκη κατάθεσή του χρησιμοποιήθηκε εναντίον του στη δίκη του, όταν ένας νέος εισαγγελέας αποφάσισε να βγάλει την υπόθεση από το αρχείο και να του ασκήσει δίωξη, λίγες ημέρες προτού να παραγραφεί το αδίκημα. Οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη αυτή ισοδυναμούσε με παράβαση της παλαιότερης δέσμευσης του πρώτου εισαγγελέα να μην τον παραπέμψει.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόφαση του διαδόχου του να διώξει τον Κόσμπι παραβίασε τα δικαιώματά του σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει το σκεπτικό που συνέταξε ο δικαστής Ντέιβιντ Ουέχτ. «Μόνο ένα πράγμα μπορεί να αποκαταστήσει τον Κόσμπι στην προηγούμενη κατάσταση. Πρέπει να αποφυλακιστεί και να απαγορευτεί να του ασκηθεί μελλοντικά δίωξη για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη