Εστιατόριο δεν βρίσκει εργαζόμενους αν και δίνει μισθό 1.000 ευρώ καθαρά


Σε πάγιο πρόβλημα που ζητά επίλυση εξελίσσεται για τον κλάδο της εστίασης η έλλειψη προσωπικού για τις διαφορετικές θέσεις που συγκροτούν τον λειτουργικό κόσμο μίας επιχείρησης του κλάδου. Αυτό ανέφερε και ο επικεφαλής του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου σε πρόσφατη παρουσίαση του νέου του εστιατορίου και 15ου του ομίλου, με την ονομασία Mezze, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. 
Ανοιξε στη Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας, το νέο εστιατόριο Athens Mezze, που αποτελεί το 15ο κατάστημα του ομίλου «Καστελόριζο», που συνέχισε τις επενδύσεις ακόμη και στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.

Κατά την παρουσίαση του νέου εστιατορίου στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου «Καστελόριζο» Αντώνης Σταύρου, ανέφερε πως η επένδυση του Athens Mezze, ανήλθε στις 200.000 ευρώ, με το νέο κατάστημα να έρχεται μια δεκαετία μετά το Mezze, της Γλυφάδας, λέγοντας ότι «το εστιατόριο στη Μητροπόλεως είναι για όλες τις ηλικίες και για όλα τα πορτοφόλια».

Παίρνοντας τον λόγο, ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, που μαζί με τη σύζυγο του Μαρία Σταύρου, κόρη του προέδρου, είναι επικεφαλής του 15ου καταστήματος του ομίλου, αναφέρθηκαν στη δυναμική του Athens Mezze, συνολικής έκτασης 300τ.μ. στο οποίο μπορούν άνετα να φιλοξενηθούν 170-180 άτομα, καθώς διαθέτει εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, πατάρι για 80-100 άτομα και απασχολεί περί τους 25 εργαζόμενους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι για τις ανάγκες των εστιατορίων του, ο όμιλος «Καστελόριζο» απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό, με τις απολαβές να κινούνται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ καθαρά. Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες ανεύρεσης προσωπικού -από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι και λαντζέρηδες- γεγονός που επηρεάζει γενικότερα τον κλάδο.
"Έχουμε τεράστιο πρόβλημα, καθότι δεν βρίσκουμε προσωπικό ακόμα και για τη λάντζα των καταστημάτων μας. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο καθαρός μισθός ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύξηση κόστους κατά 25%, ανατιμήσεις 10%
Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ομίλου αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το κόστος του ομίλου αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα», για να προσθέσει: «Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις, της τάξεως του 10%. Από το 2009 κιόλας, προχωρήσαμε στην αναδιαμόρφωση των μενού στα εστιατόρια του ομίλου, ώστε να μπορούν να προσφέρουν επιλογές οικονομικές στους πελάτες μας».

Ο κ. Σταύρου επισήμανε ότι «μας βοήθησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, όπως είναι η επιδότηση στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή η μείωση του ΦΠΑ, η οποία θέλουμε να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να έχουν παράπονο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη