Τι συμβαίνει με τον Κοκλώνη - Γιατί διεξάγεται έρευνα των επιχειρήσεων του


Τι συμβαίνει με τον Κοκλώνη - Γιατί διεξάγεται έρευνα των επιχειρήσεων του
Ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δέσμευσε όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα, κ.λπ.) του γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού και τηλεπαρουσιαστή, Νίκου Κοκλώνη, όπως δέσμευσε και τα περιουσιακά στοιχεία 7 φυσικών πρόσωπων και εμπλεκομένων εταιρειών (συνολικά οι δεσμεύσεις ανέρχονται στις 20).

Ακόμη, με γνωμοδότηση 80 σελίδων, ο κ. Βουρλιώτης ζητεί τόσο σε βάρος του τηλεοπτικού παραγωγού όσο και των άλλων εμπλεκομένων, να ασκηθεί ποινική δίωξη, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, φορολογική απάτη, σύσταση εγκληματικής οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ υπάρχουν και εμπλεκόμενα πρόσωπα τα οποία μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί γνωστή η ταυτότητά τους, καθώς κινούνται παράνομα στο εξωτερικό. Ο τηλεοπτικός παραγωγός οφείλει στο Δημόσιο από φόρους κ.λπ., άνω των 20 εκατομμύριων ευρώ περίπου.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για εγκληματική οργάνωση με τη μορφή μαφίας που έκανε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Ήδη, το πόρισμα του κ. Βουρλιώτη διαβιβάστηκε στον Οικονομικό εισαγγελέα, για τα περαιτέρω.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να διαβάλει εμένα ή τις εταιρείες μου, που απασχολούν εκατοντάδες έντιμους εργαζομένους, και θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες εναντίον όσων δημοσιεύσουν ή αναπαραγάγουν ψευδείς ειδήσεις ή χρησιμοποιήσουν παράνομα προσωπικά ή εταιρικά δεδομένα» απαντά, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του ο Νίκος Κοκλώνης.

Ο. Κοκλώνης καταφέρεται κατά συγκεκριμένης ιστοσελίδας που τον κατονομάζει, σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει να ελέγχεται από κάποια Αρχή. Σημειώνει επιπλέον ότι θα συνεργαστεί με τις Αρχές στην άσκηση του έργου τους, όποτε χρειαστεί.

«Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές, καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο» τονίζει ακόμη. «Οι δαπάνες και οι πληρωμές είναι διαφανείς και προσβάσιμες σε όλους και αφορούν δημοσιογράφους και προμηθευτές, καθώς και λοιπές εταιρικές υποχρεώσεις. 
Αυτό έχει διαπιστωθεί σε πέντε τουλάχιστον οικονομικούς ελέγχους που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Επίσης, σε προσωπικό επίπεδο, οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους το πόθεν έσχες μου, στο οποίο απεικονίζονται πλήρως οι πηγές των εισοδημάτων μου ανά τον κόσμο» τονίζει.

Την ίδια στιγμή εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές παραγωγές της εταιρίας του Νίκου Κοκλώνη και στα media συμφερόντων του, φέρεται να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα :

Σε αυτούς που παίρνουν τηλέφωνο συναδέλφους αγωνιώντας για το αύριο στην δουλειά τους και σε αυτούς που πιστεύουν ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις στον τηλεοπτικό χώρο το επόμενο διάστημα, αφού ο Νίκος Κοκλώνης συνεργάζεται με όλα τα μεγάλα κανάλια ως παραγωγός και έχει διάφορα project να τρέχουν ή να ετοιμάζονται.
Στις αρχές της εβδομάδας που τελειώνει ο μήνας και θα πρέπει να καταβληθούν μισθοί και αμοιβές θα φανεί κατά πόσο η δέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών-εταιρικών και προσωπικών-του παρουσιαστή, θα επηρεάσει την καταβολή τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι την δεδομένη στιγμή ο Νίκος Κοκλώνης βρίσκεται όσο και αν θέλει να δείχνει ήρεμος στο μάτι του κυκλώνα που ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το βράδυ της ίδιας μέρας με ένα tweet που ανέβασε τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν θα σας κάνω τη χάρη να μείνουν 600 άτομα χωρίς δουλειά! Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται!».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην τηλεοπτικός πωλητής επίπλων τίναξε την μπάνκα στον αέρα με λάθος τρόπο, αν και πρέπει να του αναγνωριστεί ότι είναι κυριολεκτικά εφτάψυχος.
Πριν από εξίμιση χρόνια ζούσε ακόμη την εκκωφαντική πτώση της Air Fast Tickets, όταν στις αρχές Ιουλίου του 2007 έβγαιναν σε πλειστηριασμό τα απομεινάρια της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που είχε στήσει.

Ο «Χάρι Πότερ» των φτηνών εισιτηρίων
Ο ιδρυτής της εταιρίας που έφερε τα πάνω-κάτω στα αεροπορικά ταξίδια με τιμές εισιτηρίων όχι απλά κάτω του κόστους, αλλά κάτω από τον φόρο και τα τέλη, τακτική για την οποία κατηγορήθηκε για αθέμιτο ανταγωνισμό από τις αεροπορικές εταιρίες, αισθανόταν πλέον ότι μπορεί να κάνει πάλι την διαφορά.

Την έκανε έχοντας χτίσει ένα πολύ καλό δίκτυο δημοσίων σχέσεων, το ζήτημα όμως είναι ότι εκτός από τον ίδιο δεν αισθάνονταν πολλοί άλλοι στον χώρο, την συγκεκριμένη διαφορά.
Απλά δεν το έλεγαν για ευνόητους λόγους.
Τίποτε δεν πτόησε τον πρώην «μάγο» των φτηνών εισιτηρίων που στην διαδρομή της ζωής του μέχρι τώρα ανέβηκε και κατέβηκε αρκετές φορές από την κορυφή να επιστρέψει ξανά και ξανά.

Η πτώση της airfasttickets που ήταν το ίδιο εκκωφαντική με την εκπληκτική ανοδική του πορεία, τον δίδαξε λένε φίλοι του να είναι πιο προσεχτικός πλέον στις κινήσεις του.

Κάποιοι πιο παλιοί από τον χώρο της μικρής οθόνης τον θυμούνται ακόμη όταν είχε βγει ξανά στην τηλεόραση, με ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από την τωρινή του εκπομπή.
Ήταν τότε που πούλαγε έπιπλα σε κανάλι χαμηλής τηλεθέασης και διαλαλούσε τις ευκαιρίες για τραπεζαρίες, κομοδίνα και καναπέδες.

Πιθανόν να μην φανταζόταν ότι λίγο αργότερα θα ήταν υπεύθυνος για ένα επιχειρηματικό success story που άφησε άφωνους πολλούς, αφού μέσα σε έξι μόλις χρόνια ο Νίκος Κοκλώνης, ένα παιδί απο τον Πειραιά διένυσε μια διαδρομή που άλλοι θα χρειαζόντουσαν πιθανόν δεκαετίες για να το πετύχουν.
Ο παραλίγο εμποροπλοίαρχος, γιος μιας εύπορης οικογένειας κατάλαβε γρήγορα ότι δεν ήταν πλασμένος για την θάλασσα, που απαιτεί σκληροτράχηλους άνδρες και όχι ανήσυχα αγόρια με ευαισθησίες.

Το πρωινό με τον Τραμπ και η fast άνοδος
Η ΑΣΟΕΕ και οι σπουδές πάνω στην διοίκηση επιχειρήσεων ήταν μόνο η αρχή, αφού ακολούθησε το έγκριτο Αμερικανικό πανεπιστήμιο του Κορνέλ.
Η δουλειά του σε τράπεζα δεν τον γέμιζε ποτέ, εν αντιθέσει με τα ταξίδια που λάτρευε και σε ένα από αυτά, εμπνεύστηκε όπως είπε μετά την Airfasttickets, σχεδιάζοντας το σήμα της πάνω σε μια χαρτοπετσέτα.
Η εταιρία ξεκινάει την λειτουργία της το 2009 και αναπτύσσεται ταχύτατα και εκτός Ελλάδας, σε Αγγλία, Γερμανία και Αμερική.
Λάτρης της κοσμικής ζωής ο κ. Κοκλώνης σταδιακά συναγελάζεται με την Άννα Βίσση, την Βάνα Μπάρμπα και άλλους, ενώ κυκλοφορεί στην Αθήνα αρχικά με Bentley και μετέπειτα με μια κόκκινη Ferrari.
Πέρυσι το καλοκαίρι στη Μύκονο, οδηγούσε μια ειδικά τροποποιημένη Lamborghini Urus αξίας 350.000 ευρώ, βαμμένη σε αστραφτερό κίτρινο χρώμα.

Στο παλμαρέ των γνωριμιών του περιλαμβάνεται και ένα πρωινό με τον πρώην πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, που του έμεινε αξέχαστο.

Μέχρι το 2014, όλα δείχνουν να ρολάρουν ιδανικά στο εγχείρημά του, όμως τότε αρχίζουν τα όργανα και τα πρώτα δημοσιεύματα για τα προβλήματα και τις οφειλές της εταιρίας.

Πάντως ο ίδιος φρόντισε να παραμείνει άσος στις δημόσιες σχέσεις, ακόμη και όταν η IATA δηλαδή η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, απέκλειε την εταιρεία του από τα συστήματα κράτησης εισιτηρίων σε Ελλάδα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το τότε έγγραφο της ΙΑΤΑ η εταιρεία του κ. Κοκλώνη είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο του 2014 και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου πωλήσεις εισιτηρίων μέσω του συστήματος εκκαθαρίσεων πληρωμών εισιτηρίων της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας ύψους 71,6 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό 14 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από εμπρόθεσμες καταβολές και 11 εκατ. ευρώ από εγγυητικές επιταγές. Το επισφαλές ποσόν, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, ήταν 45 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον ως τις 15 Ιουνίου του 2015, όταν και ακυρώθηκε ο αριθμός διαπίστευσης της ΙΑΤΑ για την airfasttickets στις εν λόγω τρεις χώρες.

Τραγική ειρωνεία; Την ώρα του αποκλεισμού της Airfasttickets από την ΙΑΤΑ το ΕΒΕΑ βράβευε την εταιρία του κ. Κοκλώνη, ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μικρομεσαία εταιρία στην Ελλάδα.
Ο νεαρός επιχειρηματίας δεν έδωσε ποτέ το παρόν στην βραδιά για να παραλάβει το βραβείο του. Είχε πλέον πολύ σημαντικότερα προβλήματα να λύσει...

Η πτώση
Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον Αύγουστο του 2015 και αρχές του μήνα, ο Νίκος Κοκλώνης βρέθηκε στην Μύκονο για να γιορτάσει τα γενέθλιά του, μαζί με λίγους καλούς φίλους του.
Αυτές οι ανέμελες φωτογραφίες χαρακτηρίστηκαν ως ένα από το καλά μεν αλλά τελευταία δε επικοινωνιακά του τρικ.

Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες για να γίνει γνωστό σε όλους ότι η airfasttickets, ανέστειλε την λειτουργία της.
Έμπειρα στελέχη της ταξιδιωτικής αγοράς και του τουρισμού πιστεύουν ακόμη και σήμερα, ότι ο κ. Κοκλώνης γνώριζε για το επερχόμενο τέλος του επιχειρηματικού του εγχειρήματος.
Προτίμησε όμως να το κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό, όταν φωτογραφιζόταν χαμογελαστός στα σοκάκια της Μυκόνου και στην παραλία μαζί με τους φίλους του.

Οι ισχυρισμοί του ότι έχει συνάψει σημαντικά deals με ξένους επενδυτές από την Κίνα και την Σαουδική Αραβία, αποδείχτηκαν μόνο λόγια, από έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να σώσει ότι μπορούσε.
Όταν ισχυριζόταν στον κοινωνικό και επαγγελματικό του κύκλο, ότι θα αντλούσε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με σκοπό να αναπτύξει περαιτέρω την airfasttickets, αλλά και να διευρύνει το επιχειρηματικό του αντικείμενο, ελάχιστοι τον πίστεψαν.
Όπως αποδείχτηκε από τις εξελίξεις ήταν τελικά μια κίνηση απελπισίας από την οποία το μόνο που έμεινε ήταν οι φωτογραφίες του κ. Κοκλώνη με κάποιους Κινέζους που κανείς δεν ήξερε ποιοι ήταν και έναν Σαουδάραβα που προφανώς βρέθηκε πρόχειρος, οι οποίες διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ.
Όμως το παιχνίδι είχε τελειώσει...

Ρεβεγιόν, μπουζούκια και Ferrari
Τι κι αν τον χειμώνα του 2015 προσπάθησε να τονώσει περισσότερο το προσωπικό του προφίλ, έχοντας ήδη μπει για καλά στους μικρούς κοσμικούς κύκλους των Αθηνών;
Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του με καλεσμένους στην πολυτελή κατοικία του στα Νότια προάστια, από την Βάνα Μπάρμπα μέχρι την Δέσποινα Μοιραράκη και guest star της βραδιάς την Γωγώ Τσαμπά να άδει τα «Καγκέλια», αποτέλεσε μόνο την αρχή.

Ακολούθησαν οι νύχτες στα μπουζούκια-πήγε πάνω απο τρεις φορές στο κέντρο που τραγούδαγαν εκείνη την περίοδο ο Μαζώ, η Πάολα και ο Παντελίδης-ξοδεύοντας πάνω από τριάντα χιλιάδες ευρώ σε λουλούδια κάθε φορά.
Ακόμη και τότε που το οικοδόμημα του κατέρρεε πίστευε ότι θα μείνει όρθιος και ότι καμία ΙΑΤΑ δεν θα τον εκθρόνιζε από τον θρόνο του βασιλιά των εισιτηρίων.

Στον Πύργο Ηλείας όπου διατηρούσε μια εξοχική κατοικία πήγε κάποια στιγμή με την κόκκινη Ferrari του, η οποία έγινε αντικείμενο θαυμασμού από τους απλούς κατοίκους της περιοχής.
Το πορτρέτο του δια χειρός της πασίγνωστης γλύπτριας Μάρας Καρέτσου, είναι ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο αγαπημένα του αποκτήματα.
Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή της ιλιγγιώδους πορείας του, η οποία ξεκίνησε σε ένα αεροπλάνο της Easy Jet κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν αυτά που θα έρχονταν.

Το κακό στην περίπτωση του κ. Κοκλώνη είναι ότι δεν μπόρεσε τελικά να διαχειριστεί σωστά την εταιρία, ρισκάροντας από την αρχή και παίζοντας πολύ επιθετικά.
Ίδια επιθετική τακτική ακολούθησε και στο χτίσιμο της μηντιακής του αυτοκρατορίας τα τελευταία χρόνια, πληρώνοντας αδρά όσους τον εμπιστεύτηκαν, χτίζοντας ξανά μια επιτυχημένη διαδρομή.
Το πόρισμα των ογδόντα σελίδων της Αρχής ήρθε την στιγμή που όλα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο για τον παραγωγό-παρουσιαστή, ο οποίος πριν λίγες ημέρες πήρε τα δικαιώματα της Daily Mirror για την Ελλάδα.

Τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί μια κρίση που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στον χώρο της τηλεόρασης και να φέρει τον ίδιο σε πολύ δύσκολη θέση για άλλη μια φορά.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Νεότερη Παλαιότερη