Ελεύθερος μπορεί να κυκλοφορεί πλέον ο κλέφτης της Εθνικής Πινακοθήκης, Γιώργος Σαρματζόπουλος, έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος είχε καταδικασθεί σε έξι χρόνια με αναστολή για την κλοπή έργων του Πικάσο, Μοντριάν και Μονκάλβο από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Βήματος και των Νέων, Βασίλη Λαμπρόπουλο, από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι Αρχές παρακολουθούσαν τον 50χρονο ελαιοχρωματιστή από την αρχή.
Συγκεκριμένα, λίγες μέρες μετά την κλοπή ξεκίνησε να παρακολουθείται το τηλέφωνό του, καθώς θεωρήθηκε ο νούμερο 1 ύποπτος.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πληροφοριοδότης της Αστυνομίας φέρεται να είναι μια γυναίκα από την Ολλανδία, η οποία ήταν σύντροφός του και φαίνεται να ανέφερε ότι ο 50χρονος ήταν μέλος ενός διεθνούς κυκλώματος από διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η γυναίκα αυτή, παρότι κλήθηκε, δεν κατέθεσε στο δικαστήριο.
Ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής που επί μία δεκαετία παρέμενε ασύλληπτος, ομολόγησε τελικά το 2021, ότι ήταν ο δράστης της κλοπής του πίνακα που δώρισε στον ελληνικό λαό ο Πικάσσο "Γυναικείο Κεφάλι" , του έργου "Μύλος" του Piet Mondrian του 1905 και ενός σχεδίου θρησκευτικού θέματος που αποδίδεται στον Guglielmo Caccia (Moncalvo) του 17ου αιώνα.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως από αγάπη για την Τέχνη έκλεψε τα τρία έργα και παρέδωσε με την σύλληψη του, το 2021, στις αρχές τους δύο πρώτους πίνακες, ενώ το σχέδιο υποστήριξε ότι καταστράφηκε.
Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και χορήγησε αναστολή στην έφεση του με όρο την ηλεκτρονική επιτήρηση του με συσκευή γεωεντοπισμού ( βραχιολάκι) και την απαγόρευση απομάκρυνσης από το σπίτι του πέραν των 3 χιλιομέτρων.